ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι κινήσεις της Fed «τρέλαναν» τη Wall Street-Επικράτησαν κατά κράτος οι πωλητές Κύριο

23:25 - 21 Σεπ 2022 | Χρηματιστήρια
Οι κινήσεις της Fed «τρέλαναν» τη Wall Street-Επικράτησαν κατά κράτος οι πωλητές
Μπορεί οι επενδυτές της Wall Street να εμφανίστηκαν προετοιμασμένοι απέναντι στη νέα ισχυρή (τρίτη σερί) αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve), λογάριαζαν όμως… χωρίς τον ξενοδόχο, δηλαδή τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις της τράπεζας, η Wall Street αντέδρασε θετικά διατηρώντας την ανοδική της πορεία, καθώς η αύξηση των 75 μονάδων βάσης θεωρούνταν από πριν το αισιόδοξο σενάριο για τις χρηματαγορές. Στη συνέχεια όμως ήρθε ο Πάουελ να επαναφέρει τους πωλητές στο προσκήνιο, ειδικά μετά τις αναφορές του περί ύφεσης, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο η ανάπτυξη θα θυσιαστεί -αν χρειαστεί- στο βωμό της μείωσης του πληθωρισμού.

Μετά τις έντονες διακυμάνσεις των δεικτών, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 1,70% στις 30.183,78 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 σημείωσε πτώση 1,73% στις 3.789,39 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,79% στις 11.220,19 μονάδες.

Στα μάκρο της ημέρας, οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο συρρικνώθηκαν κατά 0,4% έναντι πτώσης 5,7% τον Ιούλιο. Παράλληλα, στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών βρέθηκαν οι ονομαστικές τιμές των ενοικίων στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, καθώς η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2.039 δολάρια τον μήνα, αυξημένη κατά 11,1% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021.

Σε χαμηλό δύο εβδομάδων το πετρέλαιο

Κατά 1% υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου, σε χαμηλό δύο εβδομάδων σε μία ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση, καθώς η νέα κίνηση της Fed έφερε νευρικότητα στους επενδυτές.

Ανησυχητικό «σημάδι» αποτελεί και η μείωση της ζήτησης βενζίνης στις ΗΠΑ, τροφοδοτώντας νέους φόβους για μια πιθανή ύφεση. Ειδικότερα, η ζήτηση για βενζίνη στις ΗΠΑ τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μειώθηκε στα 8,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Παράλληλα, η EIA ανακοίνωσε αύξηση 1,1 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού την περασμένη εβδομάδα, μικρότερη από την πρόβλεψη των αναλυτών κατασκευής 2,2 εκατομμυρίων βαρελιών σε δημοσκόπηση του Reuters.

Με βάση τα παραπάνω, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του παγκοσμίου οροσήμου Brent απώλεσαν 0,87% στα 89,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ και το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) έχασε 1,2% στα 82,94 δολάρια το βαρέλι.

Έλαβε ώθηση ο χρυσός

Ανοδικά κινήθηκαν για την Τετάρτη τα συμβόλαια του χρυσού, με το πολύτιμο μέταλλο να λαμβάνει ώθηση από την αύξηση των επιτοκίων της Fed, αλλά και από την επιστράτευση που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ένα μέρος για τα κέρδη του χρυσού ήταν εξαιτίας κάποιων εκ των σχολίων του Πούτιν σε σχέση με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτό είναι σαφώς ένας υποστηρικτικός παράγοντας» δήλωσε ο David Meger, διευθυντής εμπορίας μετάλλων στην High Ridge Futures.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού παράδοσης Δεκεμβρίου κέρδισαν 0,2% στα 1.675,7 δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,7% στα 19,4423 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα υποχώρησε 0,9% στα 914,0984 δολάρια.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:36 - 21 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.