ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι διαδηλώσεις στην Κίνα έριξαν τις ασιατικές αγορές

11:08 - 28 Νοε 2022 | Χρηματιστήρια
Οι διαδηλώσεις στην Κίνα έριξαν τις ασιατικές αγορές
Πτωτικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας, καθώς η τεταμένη κατάσταση στην Κίνα επηρεάζει και τις αγορές.

Χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα σε μια άνευ προηγουμένου διαμαρτυρία ενάντια στους αυστηρούς περιορισμούς της κυβέρνησης για τον COVID μετά από μια φονική πυρκαγιά σε διαμέρισμα στο Urumqi, στα δυτικά της χώρας.

Το κύμα της πολιτικής ανυπακοής και οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας έρχονται εν μέσω αυξανόμενης απογοήτευσης για την πολιτική μηδενικού COVID-19 του προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Η Κίνα ανέφερε ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορονοϊού για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες.

Η εικόνα των τεράστιων διαδηλώσεων δεν είναι συνηθισμένη στην Κίνα και ο κόσμος παρακολουθεί με προσοχή για να δει πώς χειρίζεται το Πεκίνο την κρίση.

Από την προοπτική της αγοράς, η έκρηξη του COVID και οι εθνικές αναταραχές εξαφανίζουν κάθε ελπίδα ότι η Κίνα πρόκειται να ανοίξει ξανά την οικονομία της. Δεν φαίνεται ότι οι περιορισμοί θα αρθούν σύντομα και η ανάπτυξη θα συνεχίσει να δέχεται πλήγμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα στοιχεία PMI την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν ότι η δραστηριότητα των κινεζικών εργοστασίων και υπηρεσιών συρρικνώθηκε ξανά τον Νοέμβριο, ένα άλλο σημάδι ότι το Πεκίνο θα διατηρήσει τη χαλαρή νομισματική πολιτική του.

Αν ναι, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το γιουάν είναι πιθανό να δεχθεί εκ νέου πίεση, ειδικά αφού η κεντρική τράπεζα είπε την Παρασκευή ότι θα μειώσει το ποσό των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, διοχετεύοντας περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια ρευστότητας στην οικονομία που αντιμετωπίζει προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,42%, κλείνοντας στις 28.162,83 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έπεσε 1,52% στις 17.307 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε 0,75% στις 3.078,55 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται πτωτικά 0,69% στις 10.829,08 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 1,50% και έκλεισε στις 14.556,87 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 1,21% στις 2.408,27 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.229,10 μονάδες, χάνοντας 0,42%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.