ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, περιμένοντας κρίσιμα μάκρο

11:14 - 13 Φεβ 2023 | Χρηματιστήρια
Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές, περιμένοντας κρίσιμα μάκρο
Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Δευτέρας (13/2), καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν σε μια εβδομάδα κρίσιμων ανακοινώσεων οικονομικών δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ που θα καθορίσει την πορεία της Federal Reserve.

Το ιαπωνικό γεν παραμένει ασταθές, μετά το ρεπορτάζ ότι η Ιαπωνία θα διορίσει τον Kazuo Ueda ως τον επόμενο διοικητή της κεντρικής τράπεζας.

 απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 0,5%, κυμαινόμενη γύρω από το ανώτατο όριο ανοχής της BOJ.

Αρνητικό είναι το κλίμα και στην Αυστραλία, καθώς η Νέα Ζηλανδία προετοιμάζεται για περαιτέρω επιπτώσεις από τον τροπικό κυκλώνα Gabrielle.

S&P 500 και Nasdaq κατέγραψαν τη χειρότερη εβδομάδα από τον Δεκέμβριο μετά από μια σειρά εταιρικών κερδών, ενώ και οι ομιλητές της Federal Reserve επανέλαβαν τα επιθετικά μηνύματά τους ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τις απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου για τις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Οι τράπεζες θα υποχρεωθούν από την 1η Ιουλίου να ταξινομούν τους κινδύνους χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων με «έγκαιρο και συνετό» τρόπο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η κίνηση στοχεύει στην καλύτερη αξιολόγηση των πιστωτικών κινδύνων για τους δανειστές.

Η ειδοποίηση ανέφερε ότι τα περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, των επενδύσεων σε ομόλογα, του διατραπεζικού δανεισμού και των περιουσιακών στοιχείων εκτός ισολογισμού, πρέπει να ταξινομηθούν σε πέντε κατηγορίες που κυμαίνονται από «κανονικά» έως «απώλεια».

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται η δημοσίευση μιας σειράς σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων.

Η Ιαπωνία θα δημοσιοποιήσει τα τελευταία στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της την Τρίτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν να δουν την οικονομία να αναπτύσσεται 2% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και 0,5% σε τριμηνιαία βάση.

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον διορισμό της κυβέρνησης για τον επόμενο διοικητή της Τράπεζας της Ιαπωνίας που αναμένεται να ανακοινωθεί στο κοινοβούλιο επίσης την Τρίτη.

Την ίδια μέρα, η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης θα παρουσιάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το οικονομικό έτος 2023.

Την Τετάρτη, η Νότια Κορέα θα δημοσιεύσει το ποσοστό ανεργίας για τον μήνα Ιανουάριο, αφού κατέγραψε ποσοστό ανεργίας 3,3% τον Δεκέμβριο. Η χώρα θα δημοσιεύσει επίσης αναθεωρημένα εμπορικά στοιχεία, με την οικονομία να σημειώνει εμπορικό έλλειμμα 12,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία του εμπορίου για την Ιαπωνία θα ανακοινωθούν επίσης την Πέμπτη. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν αύξηση 0,8% στις εξαγωγές και 18,4% άλμα στις εισαγωγές.

Το ποσοστό ανεργίας της Αυστραλίας που αναμένεται να ανακοινωθεί την Πέμπτη θα είναι βασικός παράγοντας για την πορεία της Αποθεματικής Τράπεζας της Αυστραλίας. Δημοσκόπηση του Reuters έδειξε ότι οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι θα δουν ποσοστό ανεργίας 3,5%.

Το Χονγκ Κονγκ θα δημοσιεύσει επίσης τις τελευταίες του εκτιμήσεις για τον πληθυσμό του 2022, έναν βασικός δείκτη για να δει τον αντίκτυπο των αυστηρών κανόνων του για τον Covid και την ψήφιση ενός αυστηρού νόμου για την εθνική ασφάλεια που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί να εγκαταλείψουν τον οικονομικό κόμβο.

Η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την απόφασή της για το επιτόκιο αναφοράς την Πέμπτη και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκιά της κατά 0,5% στο 6,0%.

Οι δείκτες τιμών κατοικιών της Κίνας για τον Ιανουάριο αναμένεται να ανακοινωθούν και αυτοί την ίδια ημέρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,88%, κλείνοντας στις 27.427,32 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε οριακά 0,01% στις 21.188,50 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,72% στις 3.284,16 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 1,14% στις 12.113,61 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted υποχώρησε 0,27% και έκλεισε στις 15.544,28 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε απώλειες 0,69% στις 2.452,70 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.417,80 μονάδες, χάνοντας 0,21%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.