ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ώθηση από μάκρο και ΗΠΑ

10:08 - 26 Μαϊ 2023 | Χρηματιστήρια
Κέρδη στις ασιατικές αγορές με ώθηση από μάκρο και ΗΠΑ
Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Παρασκευής (26/5) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, λαμβάνοντας ώθηση και από το τεχνολογικό ράλι με οδηγό την Nvidia στη Wall Street και ενώ οι Αμερικανοί διαπραγματευτές δείχνουν να πλησιάζουν σε συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους μόλις μια εβδομάδα πριν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει πιθανή χρεοκοπία.

Στο επίκεντρο βρίσκονται και τα μάκρο, καθώς ο δομικός πληθωρισμός του Τόκιο, ο οποίος δεν περιλαμβάνει το κόστος των φρέσκων τροφίμων και των καυσίμων, αυξήθηκε κατά 3,9%, στον ταχύτερο ρυθμό του από το 1982.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή για την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας αυξήθηκε με βραδύτερο ρυθμό, 3,2% τον Μάιο από 3,5% τον Απρίλιο.

Η μεταποιητική παραγωγή της Σιγκαπούρης μειώθηκε κατά 6,9% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, μια πιο απότομη πτώση σε σύγκριση με το 4,4% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η παραγωγή, εξαιρουμένης της βιοϊατρικής μεταποίησης, μειώθηκε κατά 6,1% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο μεταποιητικός τομέας της Σιγκαπούρης, ο οποίος αποτελεί πάνω από το 20% της οικονομίας της Σιγκαπούρης, συρρικνώθηκε κατά 5,6% ως προς το ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο και αναμένεται να δει βαθύτερη ύφεση, δήλωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της.

Την ίδια ώρα, η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο εξέφρασε την ανησυχία της σχετικά με τις πρόσφατες ενέργειες εναντίον αμερικανικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κίνα σε συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό της Γουάνγκ Γουεντάο, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του.

«Οι δύο τους είχαν ειλικρινείς και ουσιαστικές συζητήσεις για θέματα που σχετίζονται με τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού περιβάλλοντος και στις δύο χώρες για το εμπόριο και τις επενδύσεις και τους τομείς για πιθανή συνεργασία», συμπλήρωσε.

Η συνάντηση πραγματοποιείται καθώς η Κίνα φέρεται να διενήργησε επιθεωρήσεις σε αμερικανικές ελεγκτικές εταιρείες στην Κίνα για παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας.

Η αγορά του Χονγκ Κονγκ είναι κλειστή λόγω αργίας, αφού ο Hang Seng έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο για φέτος την Πέμπτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,37%, κλείνοντας στις 30.916,31 μονάδες, ενώ ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.154,80 μονάδες, κερδίζοντας 0,37%.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,35% στις 3.212,50 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,22% στις 10.920,52 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 1,31% και έκλεισε στις 16.505,05 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 0,16% στις 2.558,81 μονάδες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.