Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Καθώς οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε ενισχυόμενος κατά 0,68% στις 523 μονάδες, με σχεδόν όλους τους τομείς και όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στο πράσινο.
Οι μετοχές των ορυχείων ηγήθηκαν των κερδών, με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο της τάξης του 2%, αφού το Bloomberg ανέφερε ότι η Glencore βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Rio Tinto για να διερευνήσουν τη μεγαλύτερη συγχώνευση που έχει γίνει ποτέ στον κλάδο. Στον αντίποδα, ένας από τους λίγους χαμένους ήταν η Novo Nordisk, η οποία δεν κατάφερε να ανακάμψει, αλλά να΄τιθετα διολίσθησε κατά 4,3%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βρετανικός FTSE 100, ενισχύθηκε προσωρινά κατά 1,35% για να ξεπεράσει στο κλείσιμο το ρεκόρ των 8.500 μονάδων. Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός DAX κινήθηκε υψηλότερα κατά 1,20% στις 20.903 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,98% στις 7.709μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο ιταλικός ΜΙΒ ενισχύθηκε με 447,84 μονάδες αυξανόμενος κατά 1,25% στις 36.268 μονάδες και ο ισπανικός ΙΒΕΧ ανέβηκε κέρδισε 0,64% στις 11.916,30 μονάδες.
Η άνοδος συνεχίστηκε ακόμη και όταν οι επενδυτές αξιολόγησαν απογοητευτικά στοιχεία για το Ηνωμένο Βασίλειο την Παρασκευή (17/1), με το ONS να εκτιμά ότι οι λιανικές πωλήσεις του Δεκεμβρίου μειώθηκαν κατά 0,3% σε μηνιαία βάση. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση 0,4% στον όγκο των πωλήσεων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου για τον Νοέμβριο ήταν ασθενέστερα του αναμενόμενου, ενώ ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν στο 2,5%.
Ο συνδυασμός και των τριών οδήγησε τους traders να αυξήσουν τα στοιχήματα σχετικά με την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας φέτος, με περισσότερες από 70 μονάδες βάσης σε περικοπές να έχουν τιμολογηθεί μέχρι αργά το πρωί, από περίπου 65 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.
Αυτό με τη σειρά του άσκησε πίεση στη βρετανική λίρα, η οποία ήταν 0,3% χαμηλότερα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, αλλά βοήθησε με το πρόσφατο πάγωμα του κόστους δανεισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο ήταν σε γενικές γραμμές χαμηλότερα την Παρασκευή (17/1), αφού εκτοξεύθηκε σε υψηλά δεκαετίας την περασμένη εβδομάδα.
Οι αναλυτές της Deutsche Bank σημείωσαν την Πέμπτη (16/1) ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ – ο οποίος αυτή την εβδομάδα ήταν επίσης χαμηλότερος από το αναμενόμενο – έχει «εξίσου μεγάλη σημασία, αν όχι μεγαλύτερη» για τα περιουσιακά στοιχεία του Ηνωμένου Βασιλείου από ό,τι ο εγχώριος πληθωρισμός.
Ειδικά ο FTSE 100 είναι γνωστός για το υψηλό ποσοστό διεθνών εταιρειών που εξαρτώνται από τα κέρδη του εξωτερικού, με την αδύναμη βρετανική ζήτηση να έχει μεγαλύτερη επίδραση στον δείκτη FTSE 250, ο οποίος διαπραγματεύεται μόλις 0,25% υψηλότερα την Παρασκευή (17/1).