ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διευρύνονται οι χθεσινές απώλειες σε Wall και Ευρώπη

18:08 - 06 Νοε 2008 | Ειδήσεις
«Στο κόκκινο» βρίσκονται και σήμερα οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η Cisco Systems χαμήλωσε τον πήχυ για την κερδοφορία της για πρώτη φορά σε διάστημα 5 ετών, όπως και η News Corp., ενισχύοντας την ανησυχία ότι η οικονομική επιβράδυνση πλήττει την εταιρική κερδοφορία.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, όσο έδαφος κέρδισαν από τα χαμηλά οι αγορές της Ευρώπης με την αιφνιδιαστική μείωση των βρετανικών επιτοκίων κατά 1,55%, το έχασαν μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την απόφαση της ΕΚΤ να μην προκαλέσει έκπληξη με τη μείωση των επιτοκίων της.

O Dow υποχωρεί 1,58%, στις 8.994,71 μονάδες, ο  Nasdaq βρίσκεται στις 1.646,03 μονάδες με απώλειες 2,12% καιο S&P 500 χάνει 1,78%, στις 935,78 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,37% στις 4.378,06 μονάδες, στη Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 3,32% στις 3.497,99 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 4,20% στις 4.949,66 μονάδες.

Απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα μιας σειράς εταιρειών όπως η Toyota Motor, η Cisco και η Adidas. Η Cisco, υποχωρεί 1,2%.

Επίσης, η News Corp. χάνει 12% καθώς ο μεντιακός κολοσσός που ελέγχεται από τον Ρούμπερτ Μέρντοκ είδε τον κύκλο εργασιών της να συρρικνώνεται.
Ακόμη, στο μέτωπο των μακροοικονομικών, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας ανήλθαν σε υψηλό 25 ετών.

Το κλίμα επιδεινώνει και η έκθεση του ΔΝΤ,  το οποίο προέβη σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για το 2009, προειδοποιώντας ότι στο επόμενο έτος είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε για τα καλά σε ύφεση. Η προοπτική για την παγκόσμια ανάπτυξη έχει εξασθενίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, σημειώνει το ΔΝΤ και η διολίσθηση σε ύφεση φαντάζει πλέον αναπόφευκτη για τις αναπτυγμένες οικονομίες για πρώτη φορά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το ΔΝΤ απευθύνει μάλιστα έκκληση για παγκόσμια δράση, προκειμένου να παραχθεί στήριξη στις χρηματαγορές, καθώς και δημοσιονομικές και πιστωτικές κινήσεις ώστε να συγκρατηθεί τελική η ύφεση. Η οικονομική πίεση φαντάζει βαθύτερη και πιο επίμονη σε σχέση με ένα μήνα πριν σημειώνει, ενώ ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το  γεγονός ότι οι κεφαλαιαγορές υποφέρουν από μεγαλύτερη «κατάρα» από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Νωρίτερα, σε μείωση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 50 μονάδες βάσης στο 3,25% από 3,75% προηγουμένως προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως είχε άλλωστε προεξοφληθεί από τους επενδυτές. Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πιο επιθετική μείωση των επιτοκίων στη 10ετή πορεία της, «κόβοντας» το επιτόκιο του ευρώ στο 2,5% ως τον Απρίλιο, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προηγούμενες μέρες η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «τεχνική ύφεση», ενώ για το 2009 αναμένεται μηδενική ανάπτυξη.

Σε «γενναία» μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 150 μονάδες βάσης στο 3% από 4,5% προχώρησε από την άλλη η Τράπεζα της Αγγλίας, σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τις επιπτώσεις της κρίσης. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση μόλις κατά 50 μονάδες βάσης. Αυτή την ώρα συνεδριάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο και νέας «δραστικής» μείωσης των επιτοκίων τους επόμενους μήνες καθώς η κρίση έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία της χώρας.

«Βουτιά» καταγράφει η μετοχή της Man μετά και τη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πτώση των κερδών της εταιρείας στο τρίμηνο. Πτώση 9,1% για την Adidas η οποία απέσυρε το guidance για

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.