ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

M. Κινγκ: ''Σήμα'' για νέα μείωση των επιτοκίων από τη ΒοΕ

13:54 - 12 Νοε 2008 | Ειδήσεις
Ετοιμη να μειώσει και πάλι τα επιτόκια, σε όποιο επίπεδο κριθεί αναγκαίο, είναι η Τράπεζα της Αγγλίας σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε σήμερα ο Προέδρος της Μέρβιν Κινγκ. Η Τράπεζα εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση στο β εξάμηνο του 2008 ότι θα συνεχίσει να συρρικνώνεται καθ όλη τη διάρκεια του 2009. Παράλληλα αναμένει οτι ο πληθωρισμός θα πέσει κάτω από το στόχο του 2% που έχει θέσει, αν δεν μειωθούν τα επιτόκια.

Ειδικότερα, «βλέπει» τον πληθωρισμό κάτω από το 2% από τα μέσα του 2009 και αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας με ρυθμό 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους. Οι ανωτέρω προβλέψεις βασίζονται στις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν το επόμενο τρίμηνο κοντά στο 3% που είναι σήμερα.

O Kινγκ σημείωσε ότι η μείωση των τιμών καταναλωτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί στην ιστορία και επεσήμανε τον κίνδυνο "αποπλήθωρισμού" χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Χθες η βρετανική λίρα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ λόγω των εκτιμήσεων ότι η επιβράδυνση θα επιδεινωθεί. Η πτωτική τάση των επιτοκίων οδηγεί τους επενδυτές στην επιλογή της πώλησης του βρετανικού νομίσματος. Σημειώνεται ότι στις αρχές του μήνα η Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 1,5% στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1955.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.