ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καταρρέει η Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

18:01 - 13 Νοε 2008 | Ειδήσεις
(upd) Ισχυρό κύμα ρευστοποιήσεων πλήττει την αμερικανική κεφαλαιαγορά καθώς τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της Wal-Mart δεν κατάφεραν να περιορίσουν την απαισιοδοξία από τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Dow υποχωρεί 3%, στις 8.034,55 μονάδες, ο  Nasdaq βρίσκεται στις 1.443,25 μονάδες, με απώλειες 3,73%, και ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,87%, στις 826,48 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,32% στις 4.168,69 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει κέρδη 1,26% στις 3.274,72 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 1,10% στις 4.671,42 μονάδες.

Βαρίδι για τους δείκτες αποτελούν οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ ότι η Ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία θα εισέλθουν σε ύφεση το 2009. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα η οικονομία της Γερμανία έχει ήδη περάσει το «κατώφλι» της ύφεσης. Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που κάνουν λόγο για νέα μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Με μελανά χρώματα περιγράφει την πορεία των οικονομιών σε ΗΠΑ και Ευρώπη ο Οργανισμός Οικονομικής Συγκρότησης και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που μειώνει για δεύτερη φορά από την αρχή της χρονιάς τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη την επόμενη χρονιά. Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη λήψης πιο «γενναίων» μέτρων από τις κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση της ύφεσης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, η οικονομία μεταξύ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% φέτος ενώ αναμένει συρρίκνωση κατά 0,3% για το 2009. Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει τον Ιούνιο ότι η οικονομική ανάπτυξη θα πέσει στο 1,7% το 2009 από 1,8% το 2008.

Η οικονομία των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,9% την επόμενη χρονιά και φέτος θα παρουσιάσει ανάπτυξη κατά 1,4%. Η οικονομία της Ευρωζώνης εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει ανάπτυξη 1,1% το 2008 και συρρίκνωση 0,5% του χρόνου. Ανάκαμψη αναμένεται από το 2010.

Παράλληλα, σε περίοδο ύφεσης εισήλθε η Γερμανία, η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. Η χώρα παρουσίασε αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο (για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο) και μάλιστα μεγαλύτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 12 ετών τουλάχιστον.

Το ΑΕΠ της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,5% στο τρίτο τρίμηνο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για συρρίκνωση κατά 0,2%. Επίσης, η στατιστική υπηρεσία της χώρας αναθεώρησε και τα στοιχεία του δευτέρου τριμήνου, τα οποία δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4% από 0,5% που είχε ανακοινωθεί αρχικά. Σημειώνεται ότι όταν μία οικονομία εμφανίζει αρνητική ανάπτυξη για δύο συνεχόμενο τρίμηνα, σημαίνει ότι έχει εισέλθει σε περίοδο ύφεσης. Κάτι ανάλογο είχε να συμβεί στη Γερμανία από το 1996.

Στον αντίποδα, αισιοδοξία προκαλούν τα αποτελέσματα της Wal-Mart. Ειδικότερα, τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο ήταν αυξημένα κατά 10%, καθώς οι προσφορές σε οπωροκηπευτικά και φαρμακευτικά είδη προσέλκυσαν περισσότερους πελάτες. Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Οι πωλήσεις στα καταστήματα που λειτουργούν πάνω από ένα χρόνο εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν κατά 1-3% στο τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Wal- Mart. Ωστόσο η εταιρεία μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη στο σύνολο του έτους και τα «βλέπει» στα 3,42 έως 3,46 δολάρια ανά μετοχή. Σημειώνεται ότι οι προηγούμενες προβλέψεις ήταν για 3,43 έως 3,50 δολάρια. Οι αναλυτές έκαναν λόγο για 3,48 δολάρια.

Ακόμη, κέρδη καταγράφει η μετοχή της Hochtief, της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρίας στη Γερμανία, καθώς η Deutsche Bank προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση της σύστασης σε «αγορά» από «διακράτηση».

Από την άλλη, σημαντικές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου με την Barclays και την Royal Bank of Scotland να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.