ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεδρίαση για ''γερά νεύρα'' στη Wall Street

22:49 - 21 Νοε 2008 | Ειδήσεις
Μια ακόμη συνεδρίαση ακατάλληλη για καρδιοπαθείς διεξάγεται σήμερα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, με τους δείκτες να καταγράφουν συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Οι δείκτες της Wall Street προσπαθούν να κρατηθούν στο «πράσινο», ενώ η νέα πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων διαμόρφωσε την πτώση του πανευρωπαϊκού δείκτη Dow Jones Stoxx 600 για το 2008 στο 50%. Παράλληλα η Goldman Sachs προειδοποιεί για ακόμη μεγαλύτερη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και ενώ πληθαίνουν οι ανησυχίες για την υγεία της Citigroup, όπου η προσοχή εστιάζεται στην έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

 

Ο Dow υποχωρεί 0,12%, στις 7.542,89 μονάδες, οNasdaq βρίσκεται στις 1.311,72 μονάδες, χαμηλότερα κατά 0,33% και ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,20%, στις 754,28 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχώρησε 2,72%, στις 181,6 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες2,43% στις 3.780,96 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έχασε 3,33% στις 2.881,26 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες 2,20% στις 4.127,41 μονάδες.

Νέες ισχυρές απώλειες σημείωσε οι ευρωπαϊκοί δείκτες για μια ακόμη εβδομάδα με τον FTSE να σημειώνει απώλειες 10,67%, ο CAC κατά 12,46% και ο DAX κατά 12,37%.

Στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, η Vodafone Group, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σημείωσε απώλειες 7%, ενώ στον κλάδο λιανικής η Royal Ahold NV, ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Stop & Shop έκλεισε με απώλειες 4,3%, υπό το βάρος των δυσοίωνων εκτιμήσεων της Goldman για την κατάσταση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Αν επιβεβαιωθούν οι εν λόγω προβλέψεις θα πληγεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών πολλών ευρωπαϊκών εταιρειών.

Εν προκειμένω, η Goldman Sachs προέβη σήμερα σενέα αρνητική αναθεώρηση για το βαθμό συρρίκνωσης της αμερικανικής οικονομίας καθώς και για την ανεργία στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο διεθνής οίκος αναμένει πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος με ρυθμό 5% στο τρέχον τρίμηνο, και συρρίκνωση της τάξης του 3% και 1% αντίστοιχα για τα επόμενα δυο τρίμηνα. Επίσης, βλέπει την ανεργία να σκαρφαλώνει στο 9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Λίγο νωρίτερα ολοκληρώθηκε η έκταση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβούλιου της Citigroup, με σκοπό να εξετάσει τις επόμενες κινήσεις της τράπεζας, δεδομένου ότι οι προσπάθειες του CEO Vikram Pandit να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών «έπεσαν στο κενό» οδηγώντας τη μετοχή στα 5 δολάρια, ήτοι στα χαμηλά 15 ετών. Ο Πάντιτ ανακοίνωσε ότι η τράπεζα δεν πωλείται, στέλνοντας τη μετοχή της χαμηλότερα 21%, ενώ νωρίτερα ενισχυόταν 17%. Η μετοχή της διαπραγματεύεται σήμερα κάτω και από τα 4 δολάρια, ενώ έχει χάσει περισσότερο από το μισό της αξίας μόλις στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις.

Στην τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Πάντιτ και ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Γάρι Κρίτεντεν, ο διευθύνων σύμβουλος δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να προβεί σε πώληση της μονάδας υπηρεσιών μεσιτείας Smith Barney ή σε διάσπαση της εταιρείας.

Οι φήμες περί πώλησης της εταιρείας ενισχύθηκαν μετά από δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal ότι η διοίκηση της Citigroup εξετάζει το ενδεχόμενο να πουληθούν τμήματα της Citigroup ή ακόμη και ολόκληρη.

Αν και από νωρίς ο τραπεζικός κλάδος τόσο στη Wall Streetόσο και στην Ευρώπη ενισχύονταν, βρίσκοντας στήριγμα στη φημολογία περί πώλησης της Citi, τελικά ακολούθησε στην πτώση τη Citigroup, καθώς ηδήλωση του CEO της Citigroup, Βίκραμ Πάντιτ, ότι η τράπεζα δεν πωλείται, διέψευσε τις σχετικές προσδοκίες και άσκησε πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές. Στην Ευρώπη, η ING, υποχώρησε 6,8%, ενώ και η Deutsche Bank σημείωσε πτώση 2,9%.

Ωστόσο, στη Wall, ανάχωμα στην πτώση των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου αποτέλεσε η ανακοίνωση των Fannie Mae και Freddie Mac, οι οποίες κατέχουν ή εγγυώνται για τα 5,2 τρις δολάρια εκ του συνόλου των 12 τρις δολαρίων τις ενυπόθηκης στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ, ότι θα παγώσουν τις κατασχέσεις και τις εξώσεις στην περίοδο των γιορτών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.