ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζεται το πάρτι στην Ευρώπη - Ανοδικά και τα futures στη Wall

15:02 - 08 Δεκ 2008 | Ειδήσεις
Σε ράλι ανόδου επιδίδονται οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ και τα παράγωγα της αμερικανικής αγοράς κινούνται ανοδικά. Διάχυτη είναι η αισιοδοξία στην επενδυτική κοινότητα στον απόηχο των δηλώσεων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα ότι θα προχωρήσει στο μεγαλύτερο πρόγραμμα επενδύσεων σε έργα υποδομής από τη δεκαετία του 1950.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 4,43% στις 4.228,66 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 6,23% στις 3.174,14 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη κατά 5,87% στις 4.638,56 μονάδες.

Η CRH, η μεγαλύτερη εταιρεία υλικών κατασκευής στον κόσμο και η Siemens σημειώνουν κέρδη μεγαλύτερα του 6%. Κέρδη 9,5% σημειώνει η μετοχή της Hochtief στη Φρανκφούρτη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει υποσχεθεί ότι θα ενεργήσει γρήγορα για να βγάλει την αμερικανική οικονομία από την ύφεση, την ώρα που η ανεργία έχει φτάσει το 6,7% και μπορεί να ξεπεράσει και το 8% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από το οικονομικό επιτελείο του να βρει ένα σχέδιο για τη δημιουργία τουλάχιστον 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας μέχρι το 2011.

Εκατομμύρια νέες θέσεις θα δημιουργηθούν επίσης από «τη μεγαλύτερη νέα επένδυση στις εθνικές υποδομές μετά τη δημιουργία του ομοσπονδιακού συστήματος αυτοκινητοδρόμων ταχείας κυκλοφορίας τη δεκαετία του 1950» τόνισε ο Ομπάμα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει το ακριβές ποσό.

Κέρδη 23% καταγράφει η General Motors στη Γερμανία και 8,3% η Daimler καθώς οι Αμερικανοί νομοθέτες κατέληξαν σε κατ αρχήν συμφωνία την κυβέρνηση Μπους για την χορήγηση κεφαλαίων στην General Motors και την Chrysler προκειμένου να μην καταρρεύσει.

Ο MSCI World Index ενισχύεται κατά 2,7% στο Λονδίνο, ενώ και οι 10 κλάδοι που τον απαρτίζουν κινούνται ανοδικά. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κινείται ανοδικά κατά 5,1%. Νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε κέρδη 4,4%.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του χαλκού δίνει ώθηση στις μετοχές των BHP Billiton και Royal Dutch Shell. Το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού για παράδοση Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 6,3% στα 43,38 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά 25% την προηγούμενη εβδομάδα μετά και την «επίσημη» είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.