ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γάζα: Διέξοδο στην κρίση αναζητά η διεθνής κοινότητα

10:48 - 05 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
Διπλωματικός πυρετός ξεκινά στη Μέση Ανατολή με την άφιξη της ευρωπαϊκής τρόικας, αλλά και του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Η διαμεσολάβηση των Ευρωπαίων βαρύνεται περισσότερο από την άστοχη δήλωση της τσεχικής προεδρίας, που χαρακτήρισε την χερσαία επέμβαση του Ισραήλ αμυντική και όχι επιθετική.

Αμετακίνητος παραμένει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος τάχθηκε κατά της παύσης της ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας σε μία σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών και συναντήσεων που είχε την Κυριακή με ξένους ηγέτες.

Ο Ολμέρτ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όπως και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Στον Ρώσο πρόεδρο δήλωσε ότι «το Ισραήλ δεν μπορεί να τερματίσει τις στρατιωτικές του ενέργειες προτού επιτύχει τους στόχους που έχει ορίσει». Στον Γάλλο πρόεδρο, τον οποίο θα συναντήσει τη Δευτέρα, ο Ολμέρτ δήλωσε ότι το Ισραήλ «δεν επιζητεί την κατάληψη εκ νέου της Λωρίδας της Γάζας» και ότι η χώρα του κάνει «μια σαφή διάκριση ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τους αθώους αμάχους που κατοικούν στη Γάζα». Στην Ανγκελα Μέρκελ ο Ολμέρτ εξήγησε ότι το Ισραήλ οφείλει να υπερασπιστεί τους πολίτες του.

Στο πολεμικό μέτωπο, συνεχίζεται η χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας που άρχισαν αργά το βράδυ του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός με τη συνδρομή του πυροβολικού και της αεροπορίας

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.