ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπερνάνκι: «Τα δημοσιονομικά κίνητρα δεν είναι αρκετά»

16:23 - 13 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
«Ένα πακέτο δημοσιονομικών κινήτρων δεν είναι μόνο του αρκετό για να ανακάμψει η οικονομία», προειδοποιεί ο διοικητής της Fed στην ομιλία του στο LSE με αντικείμενο την κρίση και τις πολιτικές αντιμετώπισης αυτής. Εκτιμά μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί ίσως να αγοράσει ή να εγγυηθεί «τοξικά» στοιχεία του ενεργητικού των τραπεζών με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης. Επίσης, τόνισε ότι ο χρόνος και η δυναμικότητα που θα πραγματοποιηθεί η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι εξαιρετικά αβέβαια και πρόσθεσε ότι ίσως χρειαστούν επιπλέον ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες.

«Οι κινήσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο δεν δύνανται να οδηγήσουν σε μόνιμη ανάκαμψη, παρά μόνο εάν συνοδεύονται από δυναμικά μέτρα για περεταίρω σταθεροποίηση και ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος», σημείωσε. Συμπλήρωσε δε ότι είναι πιθανό να «χρειαστούν περισσότερες ενέσεις κεφαλαίων και εγγυήσεις προκειμένου να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η εύρυθμη λειτουργία των πιστωτικών αγορών».

Ο Μπερνάνκι πρότεινε τρεις πιθανές προσεγγίσεις για το χειρισμό των «προβληματικών» στοιχείων ενεργητικού. Μία δυνατότητα είναι η αγορά των εν λόγω στοιχείων με κρατικά κεφάλαια στο πλαίσιο του προγράμματος TARP, το οποίο είχε αρχικά εκπονήσει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Χένρι Πόλσον.

Η δεύτερη επιλογή είναι η κυβέρνηση να δεχθεί να απορροφήσει μέρος των ζημιών από ένα συγκεκριμένο προβληματικό χαρτοφυλάκιο, έναντι εγγυήσεων ή προμήθειας. Τη μέθοδο αυτή εφάρμοσαν πρόσφατα οι ρυθμιστικές αρχές στην περίπτωση της Citigroup.

Το τρίτο μέτρο που προτείνει ο διοικητής της Fed είναι «η σύσταση και χρηματοδότηση των λεγόμενων «κακών τραπεζών», οι οποίες θα αγοράζουν στοιχεία ενεργητικού από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έναντι μετρητών και ποσοστών στο μετοχικό κεφάλαιο των κακών τραπεζών.

Τέλος, η μείωση των πτωχεύσεων που μπορούν να αποτραπούν «θα ενδυναμώσει την αγορά κατοικιών και θα περιορίσει τις ζημιές από δάνεια ενυπόθηκων εξασφαλίσεων», ενώ θα ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα, καταλήγει ο Μπερνάνκι.

Οι συντονισμένες κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης θα είναι αυτές που θα κρίνουν την ανατροπή της πορείας της οικονομίας, πρόσθεσε, σημειώνοντας παράλληλα ότι το σχέδιο Ομπάμα θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση της οικονομίας. Όσον αφορά τις μειώσεις των επιτοκίων υπογράμμισε ότι συνέβαλλαν στο να αντισταθμιστεί η επίδραση από την κρίση στην οικονομία.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας τόνισε ότι η Fed έχει ακόμη τη δύναμη να πολεμήσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και απηύθυνε έκκληση για αποδοχή της αυξημένης εποπτείας στις τράπεζες. Τέλος, σημείωσε πως υπάρχει πολύ μικρός κίνδυνος απόκλισης του πληθωρισμού, αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να συνεχίζει να υποχωρεί. Σημείωσε ακόμη πως ο δρόμος που ακολούθησε η ηγεσία της Fed διαφέρει αισθητά από αυτήν της Ιαπωνίας κατά την επιβράδυνση της οικονομίας στο διάστημα 2001-2006.

Ομπάμα: Αυστηρά μέτρα για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης

Περικοπές στα μερίσματα των τραπεζών, αλλά και στις αποζημιώσεις των ανώτατων διοικητικών στελεχών αναμένεται να ζητήσει μεταξύ άλλων ο νέος Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο Larry Summers, κορυφαίου οικονομικού συμβούλου του επιτελείου του νέου προέδρου απέστειλε επιστολή στους αξιωματούχους του Κογκρέσου χθες, με την οποία υπογραμμίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο Ομπάμα θα αξιοποιήσει το δεύτερο μισό του προγράμματος διάσωσης TARP.

«Όσοι λαμβάνουν πρόσθετη ενίσχυση θα είναι υποκείμενοι σε αυστηρούς, αλλά συνετούς όρους στους οποίους περιλαμβάνονται περιορισμός των μερισμάτων σε μικρά μεγέθη, περιορισμός στην επαναγορά μετοχών, μείωση των αποζημιώσεων και περιορισμό εξαγορών των ήδη ισχυρών χρηματοπιστωτικών εταιριών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.