ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Wall- Πτωτικά συνεχίζει η Ευρώπη

17:44 - 13 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
(upd) Νευρικότητα επικρατεί στη Wall, μετά το θετικό ξεκίνημα που πραγματοποίησαν οι δείκτες, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου τα οποία αναμένονται ιδιαιτέρως απογοητευτικά. Αισιόδοξα ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα, ενώ θετικά εξέλαβαν οι επενδυτές τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε ο Ομπάμα για τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Ακόμη, σημαντική κάμψη σημειώνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπαρασύροντας τις εταιρίες του κλάδου των εμπορευμάτων και του ενεργειακού κλάδου. Ιδιαιτέρως αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2009.

Ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,03% στις 8.471,66 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.548,28 μονάδες με ανοδο 0,62% και τέλος ο S&P 500 καταγράφει ανοδο 0,15% στις 871,55 μονάδες.

Ισχυρές απώλειες σημειώνει ο ενεργειακός κλάδος με την Exxon Mobil να ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς το αργό συνεχίζει ακάθεκτο την πτώση του πλησιάζοντας στα 36 δολάρια. Σημαντικές απώλειες και για τον κλάδο των μεταλλευμάτων με την Alcoa να βρίσκεται στο -1,5%, ύστερα από τις πρώτες καθαρές ζημιές σε διάστημα έξι ετών που κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρία σημείωσε καθαρές ζημιές 1,19 δις. δολαρίων, εξαιτίας της «ιστορικής» υποχώρησης στις τιμές των μετάλλων, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2009.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα στα εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, τα οποία αναμένονται λίαν απογοητευτικά. Χθες το χορό των αποτελεσμάτων στο δείκτη Dow Jones άνοιξε η Alcoa, με την παραγωγό αλουμινίου να ανακοινώνει ζημιές μεγαλύτερες του αναμενόμενου. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εταιρείες όπως οι Citigroup και Sony. Για αμφότερες αναμένονται σημαντικές ζημιές.

Τα κέρδη των εταιρειών του δείκτη S&P 500 εκτιμάται ότι υποχώρησαν κατά 20% στο τέταρτο τρίμηνο του 2008. Ειδικότερα, τα κέρδη των εταιρειών πρώτων υλών εκτιμάται ότι συρρικνώθηκαν κατά 65% και των χρηματοοικονομικών εταιρειών κατά 53%.

Ακόμη, σε σημαντική μείωση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2009 προχωρούν οι οικονομολόγοι, και προβλέπουν ότι η Federal Reserve δεν θα μπορέσει να αυξήσει τα επιτόκια πριν από το 2010, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του Bloomberg News.

Η ισχυρότερη οικονομία παγκοσμίως εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί φέτος κατά 1,5%, ήτοι μισή ποσοστιαία μονάδα περισσότερο από τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα. Η επιβράδυνση αναμένεται να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τα επίπεδα που ορισμένοι αξιωματούχοι της Fed θεωρούν ως σταθερότητα των τιμών. Η ταχύτητα με την οποία η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει από την κρίση αναμένεται να εξαρτηθεί από το σχέδιο τόνωσης ύψους 775 δισ. δολαρίων που προετοιμάζει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Τέλος, στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, σημαντική συρρίκνωση κατά 29% στα 40,4 δισ. δολάρια κατέγραψε το έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου των ΗΠΑ με τον υπόλοιπο κόσμο το Νοέμβριο, μετά την πτώση ρεκόρ των τιμών πετρελαίου και τη μείωση των εισαγωγών, σύμφωνα με τα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου. Οι εισαγωγές σημείωσαν κάμψη ρεκόρ της τάξεως του 12% και διαμορφώθηκαν στα 183,2 δισ. δολάρια, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι ετών. Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,8% στα 142,8 δισ. δολάρια, λόγω της μειωμένης ζήτησης από το εξωτερικό για βιομηχανικό εξοπλισμό και κεφαλαιουχικά αγαθά.

Απώλειες και στην Ευρώπη

Οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι αναφορικά με το βαθμό συρρίκνωσης της εταιρικής κερδοφορίας, ενώ ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,57% στις 4.356,55 μονάδες, ενώ παρόμοια κινείται στο Παρίσι ο CAC 40 στο -2,00% και τις 3.181,35 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,58% στις 4.644,83 μονάδες.

Η BHP Billiton υποχωρεί κατά 2% στις 1,215 πένες καθώς κάμψη 5% σημείωσαν τα παράγωγα του χαλκούστη Σαγκάη, καθώς η ύφεση της οικονομίας μείωσε τη ζήτηση για ακατέργαστα υλικά.

Η Total υποχωρεί κατά 2% μετά από τη χτεσινή υποχώρηση κατά 7,0% του αργού και με έντονη τη φημολογία για αύξηση των αποθεμάτων ενώ η ζήτηση μειώνεται. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη στα 36,50 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας κάμψη 2,9%.

Η Alcoa, η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου των ΗΠΑ σημειώνειπτώση 1,1% στη Γερμαν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.