ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στην Ευρώπη και στη Wall

19:19 - 13 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
(upd) Σημαντικές απώλειες σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,61% στις 4.399,15 μονάδες, ενώ πτωτικά κινήθηκε και στο Παρίσι ο CAC 40, στο 1,49% και τις 3.197,89 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,75% στις 4.636,94 μονάδες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, επικρατεί νευρικότητα στη Wall, αφού ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 0,68% στις 8.416,54 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.533,08 μονάδες με πτώση 0,37% και τέλος ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,54% στις 865,58 μονάδες.

Απώλειες και στην Ευρώπη

Οι μεγαλύτερες απώλειες σε διάστημα ενός μήνα καταγράφηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι αναφορικά με το βαθμό συρρίκνωσης της εταιρικής κερδοφορίας, ενώ ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Η BHP Billiton υποχώρησε κατά 2% στις 1,215 πένες καθώς κάμψη 5% σημείωσαν τα παράγωγα του χαλκού στη Σαγκάη, καθώς η ύφεση της οικονομίας μείωσε τη ζήτηση για ακατέργαστα υλικά.

Η Total υποχώρησε κατά 2% μετά από τη χτεσινή υποχώρηση κατά 7,0% του αργού και με έντονη τη φημολογία για αύξηση των αποθεμάτων ενώ η ζήτηση μειώνεται. Το συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου διαμορφώνεται σήμερα στη Νέα Υόρκη στα 39 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας ανοδο 4%.

Η Alcoa, η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου των ΗΠΑ σημείωσε πτώση 1,1% στη Γερμανία, μετά και τις πρώτες ζημιές ύψους 1,19 δισ. δολαρίων, μέσα σε 6 χρόνια. Στο -8,9% κινήθηκαν οι μετοχές της Sony, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας ότι αναμένει ζημιές στα λειτουργικά έσοδα χρήσης 2008.

Ο δείκτης MSCI World στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 1,7% στις 887,14 μονάδες, έχοντας χάσει συνολικά 6,1% τις τελευταίες 5 μέρες, καθώς εταιρίες όπως η Intel και η Wal-Mart προκαλούν ανησυχίες για την προοπτική των κερδών τους. Από την αρχή του 2008 ο δείκτης έχει υποχωρήσει κατά 44% καθώς πάνω από 1 τρισ. δολάρια έχουν «κάνει φτερά» από τις χρηματοοικονομικές εταιρίες διεθνώς. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,5%, ενώ νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific σημείωσε κάμψη 3,4%.

Ρευστοποιήσεις και για τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο. Ειδικότερα, η France Telecom βρέθηκε στο -1,5% και τα 19,35 ευρώ ενώ η UBS μετέβαλε την εκτίμησή της για την τρίτη μεγαλύτερη εταιρία τηλεφωνίας σε sell από neutral.

Η Ericsson υποχώρησε κατά 2,3% στις 59,10 κορώνες, με τη σύσταση της UBS να αλλάζει σε sell από neutral καθώς απαισιόδοξες χαρακτηρίζονται οι εκτιμήσεις για τη σουηδική εταιρία το 2009.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα, η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυο δεκαετιών στο Δ Τρίμηνο και οι πωλήσεις κατοικιών βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, απο όταν ξεκίνησε η μέτρηση, το 1978.

Νευρικότητα στη Wall

Νευρικότητα επικρατεί στη Wall, μετά το θετικό ξεκίνημα που πραγματοποίησαν οι δείκτες, με τους επενδυτές να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στα οικονομικά αποτελέσματα του τετάρτου τριμήνου τα οποία αναμένονται ιδιαιτέρως απογοητευτικά. Αισιόδοξα ήταν τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα, ενώ θετικά εξέλαβαν οι επενδυτές τα αυστηρά μέτρα που ανακοίνωσε ο Ομπάμα για τις εταιρίες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Ακόμη, σημαντική κάμψη σημειώνουν οι τιμές των εμπορευμάτων, συμπαρασύροντας τις εταιρίες του κλάδου των εμπορευμάτων και του ενεργειακού κλάδου. Ιδιαιτέρως αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για την αμερικανική οικονομία που εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,5% το 2009.

Ισχυρές απώλειες σημειώνει ο ενεργειακός κλάδος με την Exxon Mobil να ηγείται των ρευστοποιήσεων, καθώς το αργό συνεχίζει ακάθεκτο την πτώση του πλησιάζοντας στα 36 δολάρια. Σημαντικές απώλειες και για τον κλάδο των μεταλλευμάτων με την Alcoa να βρίσκεται στο -1,5%, ύστερα από τις πρώτες καθαρές ζημιές σε διάστημα έξι ετών που κατέγραψε στο τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρία σημείωσε καθαρές ζημιές 1,19 δις. δολαρίων, εξαιτίας της «ιστορικής» υποχώρησης στις τιμές των μετάλλων, η οποία προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2009.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα στα εταιρικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, τα οποία αναμένονται λίαν απογοητευτικά. Χθες το χορό των αποτελεσμάτων στο δείκτη Dow Jones άνοιξε η Alcoa, με την παραγωγό αλουμινίου να ανακοινώνει ζημιές μεγαλύτερες του αναμενόμενου. Εντός της εβδομάδας θα ανακοινώσουν αποτελέσματα εταιρείες όπως οι Citigroup και Sony. Για αμφότερες αναμένονται σημαντικές ζημιέ

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.