ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη σκιά της κρίσης ξεκινά σήμερα το Φόρουμ του Νταβός

11:40 - 28 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
Εν μέσω της χειρότερης χρηματοπιστωτικής κρίσης από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τραπεζίτες συναντώνται με πολιτικούς ηγέτες για άλλη μια φορά στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός που ξεκινά σήμερα. Όμως η αισιοδοξία είναι ιδιαιτέρως συγκρατημένη και οι συζητήσεις δεν αναμένεται να ρίξουν ιδιαίτερο φως στις «μαύρες πτυχές» της επιχειρηματικότητας.

Ο επικεφαλής του Φόρουμ, Κλάους Σβαμπ, ζήτησε να υπάρξει ενότητα ανάμεσα σε εταιρείες και κυβερνήσεις για να βρεθεί διέξοδος από την οικονομική κρίση. Πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει και οι τράπεζες να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης παρά το ότι συνέβαλαν αρνητικά στη δημιουργία του προβλήματος. «Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μόνο μέρος του προβλήματος αλλά και μέρος της λύσης» είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκαν και οι δηλώσεις του διευθυντή του ΟΑΣΑ, Ανχελ Γκουρία, που επισήμανε ότι η πλεονεξία είναι μία από τις βασικές αιτίες της κρίσης. Ζήτησε ακόμη από τους ηγέτες που θα παραβρεθούν στο Νταβός «να ξαναγράψουν τους κανόνες της οικονομίας».

Στο Φόρουμ αναμένεται να παρευρεθούν 2.500 κορυφαία ονόματα της πολιτικής, επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής. Μεταξύ αυτών θα βρίσκονται και οι Gordon Brown, Jean Claude-Trichet και Charlie McCreevy, ενώ το νέο Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα εκπροσωπήσει η σύμβουλός του στο Λευκό Οίκο και έμπιστή του Valerie Jarrett.

Ο ίδιος ο Ομπάμα, όπως και αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες δεν θα καταφέρουν να παρευρεθούν, λόγω του ότι η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά μπροστά της.

Τα ισχυρά πρόσωπα της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να πάρουν την ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τηνανάγκη ισχυρότερης κρατικής παρέμβασης, τις οποίες αναμένεται να υποστηρίξουν και στις επόμενες συνόδους των G20.

Ηχηρές όμως θα είναι και οι απουσίες μεγάλων ονομάτων του χρηματοπιστωτικού κλάδου, όπως του πρώην Διευθύνοντος Συμβούλου της Merrill Lynch, John Thain, που αναγκάστηκε να παραιτηθεί στις 22 Ιανουαρίου, αλλά και του επικεφαλής της Lehman Brothers, που κήρυξε πτώχευση, Richard Fuld.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.