ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανεμος αισιοδοξίας πνέει σε Wall Street και Ευρω-αγορές

17:43 - 28 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
Με... φόρα ξεκινά η συνεδρίαση στη Wall Street, με τον Dow Jones να κερδίζει 116 μονάδες, ενώ και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια διατηρείται η κραταιά άνοδος. Αισιοδοξία επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο, καθώς αναμένεται ότι η FDIC θα αναλάβει τη διαχείριση μιας τράπεζας που θα απορροφήσει τα προβληματικά κεφάλαια των τραπεζών, με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα. Την επιστροφή των αγοραστών ευνοούν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου που εμφάνισαν μια σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Wells Fargo, η SAP και η Yahoo.

Ο Dow ενισχύεται 1,43%, στις 8.291,42 μονάδες, ο  Nasdaq σημειώνει άνοδο 1,9%, στις 1.533,52 μονάδες και ο  S&P 500 κερδίζει επίσης 1,9%, στις 861,77 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 2,46% στις 4.297,53 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά κατά 3,85% 4.489,85 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 3,12% στις 3.046,74 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σήμερα την τιμητική του. Η Citigroup σημειώνει άλμα 22%, ενώ και η Bank of America ενισχύεται 19%, καθώς ηFederal Deposit Insurance Corp ενδέχεται να αναλάβει τη διαχείριση μιας «κακιάς τράπεζας» (Βad Βank), η οποία θα απορροφήσει τα λεγόμενα «τοξικά» στοιχεία των τραπεζών, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία. Το σχέδιο της δημιουργίας της εν λόγω «κακιάς τράπεζας» υποστηρίζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της μάχης κατά της κρίσης. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της FDIC, Sheila Bair πιέζει για τον έλεγχο της τράπεζας, και υποστηρίζει ότι η υπηρεσία της μπορεί να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια μέσω έκδοσης ομολόγων υπό την εγγύηση της FDIC.

Σημαντικά κέρδη καταγράφει η μετοχή της SAP μετά και τις 3.000 απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται η μετοχή της Yahoo. Τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, κυρίως χάρη στις περικοπές προσωπικού αλλά και την αύξηση των πωλήσεων. Συμπεριλαμβανομένων των εξόδων από τις περικοπές προσωπικού και τις απομοιώσεις σε μονάδα του εξωτερικού η Yahoo εμφάνισε ζημιές 303,4 εκατ. δολαρίων ή 22 λεπτών ανά μετοχή.

Ανοδο καταγράφει η Schneider Electric η οποία επαναβεβαίωσε το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει στους μετόχους. Ράλι ανόδου της τάξεως του 37% καταγράφει η μετοχή της Lloyds Βanking Group μετά και τη σύσταση της Citigroup για αγορά των μετοχών της εταιρίας. Κέρδη άνω του 11% καταγράφουν οι μετοχές των Deutsche Bank και Barclays

Ακόμη, στο +7,6% κινούνται οι μετοχές της Hypo Real Estate Holding, ύστερα από την ανακοίνωση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για αγορά μεριδίου ύψους 70% της εταιρίας.

Κέρδη  καταγράφει και η Banco Santander, ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Στον αντίποδα, απώλειες σημειώνει η STMicroelectronics. η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία ημιαγωγών, η οποίες εμφάνισε ζημιές ύψους 366 εκατ. δολαρίων, ή 42 λεπτών ανά μετοχή, στο τέταρτο τρίμηνο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μειώσει κατά 700 εκατ. δολάρια το κόστος λειτουργίας και να προχωρήσει σε 4.500 απολύσεις προσωπικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.