ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κραταιά άνοδος στις Ευρω-αγορές, διευρυμένα κέρδη στη Wall Street

20:09 - 28 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
Μίνι ράλι κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 7 εβδομάδων, ενώ ανάλογο είναι το κλίμα και στη Wall Street, καθώς αναμένεται ότι η FDIC θα αναλάβει τη διαχείριση μιας τράπεζας που θα απορροφήσει τα προβληματικά κεφάλαια των τραπεζών, με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα. Την επιστροφή των αγοραστών ευνοούν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου που εμφάνισαν μια σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Wells Fargo, η SAP και η Yahoo.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,40% στις 4.295,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 4,52% στις  4.518,72 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 4,11% στις 3.076,01 μονάδες.  Επίσης, ο Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε 3,2%.

Αυτή την ώρα ο Dow ενισχύεται 1,63%, στις 8.307,83 μονάδες, ο  Nasdaq σημειώνει άνοδο 2,98%, στις 1.549,71 μονάδες και ο  S&P 500 κερδίζει 2,53%, στις 867,09 μονάδες.

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σήμερα την τιμητική του. Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κατέγραψε άλμα 24%, ενώ και η βρετανική Barclays βρέθηκε να ενισχύεται έως και 19%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η  Citigroup νωρίτερα σημείωνε άλμα 22%, ενώ και η Bank of America ενισχυόταν 19%, καθώς η Federal Deposit Insurance Corp ενδέχεται να αναλάβει τη διαχείριση μιας «κακιάς τράπεζας» (Βad Βank), η οποία θα απορροφήσει τα λεγόμενα «τοξικά» στοιχεία των τραπεζών, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία. Το σχέδιο της δημιουργίας της εν λόγω «κακιάς τράπεζας» υποστηρίζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της μάχης κατά της κρίσης. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της FDIC, Sheila Bair πιέζει για τον έλεγχο της τράπεζας, και υποστηρίζει ότι η υπηρεσία της μπορεί να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια μέσω έκδοσης ομολόγων υπό την εγγύηση της FDIC.

Ράλι ανόδου της τάξεως του 45% κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής Lloyds Βanking Group μετά και τη σύσταση της Citigroup για αγορά των μετοχών της εταιρίας.

Ακόμη, άνοδο 7,6% σημείωσαν οι μετοχές της Hypo Real Estate Holding, ύστερα από την ανακοίνωση ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο για αγορά μεριδίου ύψους 70% της εταιρίας.

Κέρδη  12% και για τη Banco Santander, ύστερα από την ικανοποίηση για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου.

Στον κλάδο λιανικής, η Kingfisher, η μεγαλύτερη εταιρεία οικειακου εξοπλισμού της Ευρώπης, σημείωσε άνοδο 5,6%, καθώς η Citigroup συνέστησε αγορά των μετοχών της.

Με κέρδη 5,4% έκλεισε η μετοχή της SAP μετά και τις 3.000 απολύσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα.

Ανοδο 11% σημείωσε η Schneider Electric η οποία επαναβεβαίωσε το ύψος του μερίσματος που θα διανείμει στους μετόχους.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Wells Fargo, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ενισχύεται 12%. Συγκεκριμένα, στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο κατέγραψε ζημιές ύψους 2,55 δις. δολαρίων, ή 79 σεντ ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,36 δις. δολαρίων, ή 41 σεντ ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αγορά αντέδρασε θετικά στην ανακοίνωση της τράπεζας  ότι δε χρειάζεται την άντληση επιπλέον κεφαλαίων από το αμερικανικό πρόγραμμα διάσωσης TARP.

Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 33 σεντ ανά μετοχή για την εταιρία. Τα έσοδα της εταιρίας υποχώρησαν στα 9,82 δισ. δολάρια έναντι 10,21 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Η Wells Fargo ανακοίνωσε πως η ενσωμάτωση της Wachovia προχωρά σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό της εταιρείας, καθώς και ότι το μέρισμα θα διαμορφωθεί στα 34 cents ανά μετοχή.

Επίσης, η μετοχή της Yahoo καταγράφει κέρδη 7,41%.  Τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, κυρίως χάρη στις περικοπές προσωπικού αλλά και την αύξηση των πωλήσεων. Συμπεριλαμβανομένων των εξόδων από τις περικοπές προσωπικού και τις απομοιώσεις σε μονάδα του εξωτερικού η Yahoo εμφάνισε ζημιές 303,4 εκατ. δολαρίων ή 22 λεπτών ανά μετοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.