ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Απογειώθηκαν'' Wall και Ευρώπη

00:03 - 29 Ιαν 2009 | Ειδήσεις
Κέρδη κατέγραψαν αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αφού ο Dow ενισχύθηκε 2,46%, στις 8.375,69 μονάδες, οNasdaq σημείωσε άνοδο 3,55%, στις 1.558,34 μονάδες και οS&P 500 κέρδισε 3,36%, στις 873,98 μονάδες. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 2,40% στις 4.295,20 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε ανοδικά κατά 4,52% στις4.518,72 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 4,11% στις 3.076,01 μονάδες.Επίσης, ο Dow Jones Stoxx 600 ενισχύθηκε 3,2%.

Σταθερά ήταν τα κέρδη της Wall Street καθ΄ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, αφού οι επενδυτές βρήκαν διπλό στήριγμα σήμερα στις ελπίδες τους για ανάκαμψη, αφού από τη μια μεριά ο Ομπάμα εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έγκριση του νέου του σχεδίου ύψους 825 δισ. δολαρίων και από την άλλη η κίνηση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητο το επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά, τόνωσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αποφασιστικότητα των θεσμικών παραγόντων της οικονομίας. Σημαντικό έρεισμα παρείχε και η αναμονή της απόφασης ότι η FDIC θα αναλάβει τη διαχείριση μιας τράπεζας που θα απορροφήσει τα προβληματικά κεφάλαια των τραπεζών, με την υποστήριξη του Μπαράκ Ομπάμα. Μίνι ράλι κατέγραψαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη Dow Jones Stoxx 600 στη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα 7 εβδομάδων.

Αμετάβλητο διατήρησε το βασικό επιτόκιο η Federal Reserve, αναφέροντας ότι ενώ αναμένει ανάκαμψη της οικονομίας το δεύτερο μισό του 2009, οι οικονομικές συνθήκες δικαιολογούν τα χαμηλά επίπεδα των επιτοκίων για κάποιο χρονικό διάστημα. Στην ανακοίνωση που ακολούθησε της απόφασης να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στα ιστορικά χαμηλά, η Fed επισήμανε ότι θα συνεχίσει να παρέχει οικονομική βοήθεια εκεί που χρειάζεται. Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί ότι υπάρχει φόβος αύξησης του πληθωρισμού.

Την επιστροφή των αγοραστών ευνόησαν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα τριμήνου που εμφάνισαν μια σειρά εταιρειών, μεταξύ των οποίων η Wells Fargo, η SAP και η Yahoo.

Κέρδη στη Wall

ΗCitigroup σημείωσε άλμα 22%, ενώ και η Bank of America ενισχύθηκε 19%, καθώς η Federal Deposit Insurance Corp ενδέχεται να αναλάβει τη διαχείριση μιας «κακιάς τράπεζας» (Βad Βank), η οποία θα απορροφήσει τα λεγόμενα «τοξικά» στοιχεία των τραπεζών, όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία. Το σχέδιο της δημιουργίας της εν λόγω «κακιάς τράπεζας» υποστηρίζει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της μάχης κατά της κρίσης. Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της FDIC, Sheila Bair πιέζει για τον έλεγχο της τράπεζας, και υποστηρίζει ότι η υπηρεσία της μπορεί να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια μέσω έκδοσης ομολόγων υπό την εγγύηση της FDIC.

Η Wells Fargo, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα ενισχύθηκε 12%. Συγκεκριμένα, στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο κατέγραψε ζημιές ύψους 2,55 δις. δολαρίων, ή 79 σεντ ανά μετοχή, έναντι κερδών 1,36 δις. δολαρίων, ή 41 σεντ ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η αγορά αντέδρασε θετικά στην ανακοίνωση της τράπεζαςότι δε χρειάζεται την άντληση επιπλέον κεφαλαίων από το αμερικανικό πρόγραμμα διάσωσης TARP.

Επίσης, η μετοχή της Yahoo κατέγραψε κέρδη 7,41%.Τα κέρδη της εταιρείας ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, κυρίως χάρη στις περικοπές προσωπικού αλλά και την αύξηση των πωλήσεων. Συμπεριλαμβανομένων των εξόδων από τις περικοπές προσωπικού και τις απομοιώσεις σε μονάδα του εξωτερικού η Yahoo εμφάνισε ζημιές 303,4 εκατ. δολαρίων ή 22 λεπτών ανά μετοχή.

Την αισιοδοξία του ότι το πακέτο ενίσχυσης των 825 δις. δολαρίων θα λάβει την απαιτούμενη έγκριση του Κογκρέσου εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε δηλώσεις του από την Ουάσινγκτον.

Εν τω μεταξύ, παρά τις προσπάθειες του Ομπάμα να λάβει ένα διακομματικό ΟΚ για το πακέτο των 825 δις. δολαρίων, τελικά αναμένεται να περάσει με την υποστήριξη κυρίως των Δημοκρατικών.

Υπενθυμίζεται ότι το μέρος του σχεδίου που αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας με ψήφους 14 έναντι 9, ενώ μόλις ένας Ρεπουμπλικανός ψήφισε υπέρ.

Ράλι ανόδου στην Ευρώπη

Ο τραπεζικός κλάδος έχει σήμερα την τιμητική του. Η Deutsche Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κατέγραψε άλμα 24%, ενώ και η βρετανική Barclays βρέθηκε να ενισχύεται έως και 19%.

Ράλι ανόδου της τάξεως του 45% κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής Lloyds Βanking Group μετά και τη σύσταση της Citigroup για αγο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.