ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιήσεις στις αγορές της Ευρώπης

11:53 - 05 Φεβ 2009 | Ειδήσεις
Με απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Ανησυχίες προκάλεσαν στην επενδυτική κοινότητα οι ζημιές ρεκόρ της Deutsche Bank αλλά και δυσοίνωες προβλέψεις των Swiss Reinsurance και Cisco Systems.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,04% στις 4.184,48 μονάδες, στο Παρίσι ο  CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 1,51% στις 3.022,56 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 1,31% στις 4.434,00 μονάδες.

Η μετοχή της Deutsche Bank υποχωρεί κατά 7,3%. Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο ζημιές ρεκόρ ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο αντίστοιχο περσινό τρίμηνο η τράπεζα είχε εμφανίσει κέρδη 953 εκατ. ευρώ.

Στο -11% κινείται η Swiss Re, η οποία προειδοποίησε ότι θα εμφανίσει ζημιές ύψους 1 δισ. ελβετικών φράγκων στο σύνολο της χρήσης λόγω διαγραφών. Η εταιρεία θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων ύψους 3 δισ. ελβετικών φράγκων (2,6 δισ. δολ.) από την Berkshire Hathaway του Warren Buffett. Η εν λόγω κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το οποίο δέχτηκε πλήγμα από τις απομειώσεις. Η Swiss Re αναζητά επιπλέον 2 δισ. ελβετικά φράγκα προκειμένου να διατηρήσει την αξιολόγηση «ΑΑ», σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Απώλειες 4,5% καταγράφει η Cisco, η οποία προέβλεψε ότι οι πωλήσεις της θα υποχωρήσουν έως και 20%.

Συνεδριάζουν σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας για τα επιτόκια. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητο στο 2% το βασικό επιτόκιο του ευρώ στη σημερινή της συνεδρίαση. Παράλληλα, εκτιμούν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στο 1%.

Η ΕΚΤ έχει ήδη μειώσει το επιτόκιο στο μισό από τις αρχές Οκτωβρίου, και ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Ζαν Κλωντ Τρισέ προανήγγειλε με δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα υπάρξει μία «παύση».

Σημειώνεται ότι η Bank of England έχει «κόψει» το επιτόκιο της στερλίνας κατά 3,5% από το 5% που ήταν τον Οκτώβριο καθώς ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και ο Διοικητής της ΒοΕ Μέρβιν Κινγκ προσπαθούν να σώσουν την οικονομία που οδεύει προς της χειρότερη χρονιά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τα παράγωγα του Standard & Poor’s 500 υποχωρούν κατά 0,6%. Με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για διατήρηση πάνω από τις 500.000 για τέταρτη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,1% με την Infineon Technologies να δέχεται τις ισχυρότερες πιέσεις. Στο -0,5% βρέθηκε νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific Index. Ο MSCI World Index κινείται πτωτικά για πρώτη φορά σε διάστημα τριών ημερών και βρίσκεται στο -1%. Ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες 8,8% από την αρχή της χρονιάς.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.