ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιαπωνία: Συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 12,7% στο δ' τρίμηνο

10:33 - 16 Φεβ 2009 | Ειδήσεις
Με τον ταχύτερο ρυθμό από την πετρελαϊκή κρίση του 1974, ήτοι 12,7% ετησίως, συρρικνώθηκε η ιαπωνική οικονομία στο τέταρτο τρίμηνο, κυρίως λόγω της μείωσης ρεκόρ που σημείωσαν οι εξαγωγές.

Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο τους τρεις μήνες που έληξαν στις 31 Δεκεμβρίου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για συρρίκνωση της οικονομίας 11,6%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο συρρικνώθηκε 3,3% το δ τρίμηνο. Σημειώνεται ότι η συρρίκνωση των ΗΠΑ ήταν 1% και της Ευρωζώνης 1,5%, η μεγαλύτερη σε χρονικό διάστημα 13 ετών τουλάχιστον.

Οι εξαγωγές σημείωσαν απροσδόκητη κάμψη κατά 13,9% από το γ τρίμηνο καθώς η ζήτηση για αυτοκίνητα μάρκας Corolla και για τηλεοράσεις Bravia κατέρρευσαν εν μέσω της οικονομικής κρίσης για την οποία το G7 είπε ότι θα διατηρηθεί το μεγαλύτερο μέρος του 2009. Παράλληλα, η Toyota, η Sony και η Hitachi προχωρούν σε χιλιάδες απολύσεις, αυξάνοντας τον κίνδυνο μείωσης των δαπανών από τα νοικοκυριά που θα παρατείνει την ύφεση.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.