ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα και αναζήτηση προσανατολισμού σε Wall και Ευρώπη

17:31 - 09 Μαρ 2009 | Ειδήσεις
(upd) Αδύναμη εμφανίζεται η αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς παρά το θετικό ξεκίνημα που πραγματοποίησε αυτή τη στιγμή επικρατεί νευρικότητα με τους δείκτες να κινούνται με μεικτά πρόσημα. Μεικτές τάσεις καταγράφονται και στην Ευρώπη. Από τη μία, σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου ύστερα από το άλμα που καταγράφει η τιμή του αργού, ενώ ισχυρά κέρδη σημειώνει και ο τραπεζικός κλάδος εξαιτίας της ανακοίνωσης της Bank of America ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου. Από την άλλη, ''βαρίδι'' για τους δείκτες αποτελεί η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που κάνει λόγο για συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο και οι δηλώσεις του Buffett ότι η αμερικανική οικονομία «έχει πέσει στο γκρεμό».

Ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,30% στις 6.607,19 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.288,87 μονάδες με απώλειες 1,16% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,04% στις 683,26 μονάδες.

Αλμα ανόδου 16% καταγράφουν οι μετοχές της Bank of America ύστερα από την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία φημολογείται ότι θα στηριχθεί από την Federal Deposit Insurance.

Σημαντικά κέρδη αποκομίζει ο ενεργειακός κλάδος με τις Halliburton και Rowan να σημειώνουν άνοδο άνω του 5% καθώς το αργό βρίσκεται σε υψηλό έξι εβδομάδων και διαπραγματεύεται πάνω από τα 48 δολάρια το βαρέλι.

Συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας για πρώτη φορά από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι εκτιμήσεις της πιο απαισιόδοξες σε σχέση με τις αντίστοιχες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έκαναν λόγο για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξεως του 0,5% φέτος. Στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα δεν έδωσε ακριβή μεγέθη, επισημαίνει ωστόσο ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα των προβλέψεων.

«Η αμερικανική οικονομία έχει πέσει στο γκρεμό», δήλωσε σήμερα ο δισεκατομμυριούχος Warren Buffett στο πλαίσιο συνέντευξής του στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC. Επεσήμανε ότι οι Αμερικανοί είναι «φοβισμένοι», «μπερδεμένοι» και αλλάζουν αγοραστικές συνήθειες, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στα μεγέθη της Berkshire, η οποία είχε πολύ άσχημες επιδόσεις το 2008. O Βuffett σημείωσε ότι η ανεργία ενδέχεται να αυξηθεί, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει σε ποια επίπεδα.

Ο Buffett είναι πρώτος στη λίστα του περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους Αμερικανούς. Ο ίδιος μετέτρεψε την Berkshire από μία βιοτεχνία ενδυμάτων σε μια εταιρεία που ασχολείται από παγωτά μέχρι ασφάλειες.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού σε μεικτές τάσεις κινούνται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, που ανατρέπουν σταδιακά το αρνητικό κλίμα ύστερα από την έναρξη της συνεδρίασης στη Wall. Ο τραπεζικός κλάδος δέχεται ισχυρές πιέσεις στον απόηχο της κρατικοποίησης της Lloyds Banking Group, ενώ από την άλλη σημαντικά κέρδη αποκομίζει ο φαρμακευτικός κλάδος.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,43% στις 3.515,72 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει κέρδη κατά 0,11% στις 3.670,56 μονάδες, και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 0,58% στις 2.519,77 μονάδες.

Ο MSCI World Index υποχωρεί 1,2% στο Λονδίνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημειώνει πτώση 2,3%. Νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε κατά 1,9%.

Η μετοχή της Lloyds Banking Group πραγματοποιεί «βουτιά» στο -7,9 ενώ νωρίτερα είχε φτάσει και στο -14% μετά και τη σύναψη συμφωνίας με τη βρετανική κυβέρνηση για να αναλάβει τον έλεγχό της. Η Barclays καταγράφει απώλειες 6,3%. Η βρετανική κυβέρνηση θα αποκτήσει το 75% της Lloyds Banking Group, έπειτα από μία συμφωνία για την κάλυψη των ζημιών της, ύψους 250 δισ. λίρών.

H Lloyds και η κυβέρνηση της Βρετανίας κατέληξαν σε μία «γενική συμφωνία» για το διακανονισμό αυτό αργά το βράδυ της Παρασκευής έπειτα από μία εβδομάδα εντατικών συνομιλιών. Βάσει της συμφωνίας, τα δικαιώματα ψήφου της κυβέρνησης στη Lloyds μπορεί να ανέβουν περίπου στο 60% από το 43%, ενώ το μερίδιο της κυβέρνησης μπορεί να φθάσει έως και το 75%.

Σε χαμηλό 23 ετών βρίσκεται η μετοχή της HSBC στο Λονδίνο, ενώ στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κάτω από τα 40 δολάρια για πρώτη φορά σε διάστημα 12 ετών. Την εβδομάδα που πέρασε ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας, δήλωσε ότι η εξαγορά της Household International με έδρα το Ιλλινόϊς το 2003, που οδήγησε σε ζημίες δισ. δολαρίων, καθώς η αγορά κατοικιών των ΗΠΑ κατέρρευσε, ήταν ένα λάθος.

Απώλειες 1,7% σημειώνει η BNP Paribas στο Παρίσι μετά και τη νέα συμφωνία με τη βελγική κυβέρνηση για την εξαγορά της Fortis Bank. Από την άλλη, η Fortis ενισ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.