ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δυνατό ξεκίνημα για τον Dow- Στο «πράσινο» συνεχίζει η Ευρώπη

16:54 - 16 Μαρ 2009 | Ειδήσεις
Στο «πράσινο» κινούνται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Εξαίρεση αποτελεί ο Nasdaq o οποίο αυτή την ώρα καταγράφει μικρές απώλειες. Στην αισιοδοξία των επενδυτών συμβάλλουν οι διαβεβαιώσεις των G-20 ότι θα στηρίξουν την παγκόσμια οικονομία, τις δηλώσεις του Προέδρου της FED Ben Bernanke ότι η ανάκαμψη θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2009, καθώς και εκτιμήσεις της Barclays ότι οι πρώτοι μήνες του έτους ήταν εξαιρετικά καλοί.

Ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,82% στις 7.283,47 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.430,16 μονάδες με μικρές απώλειες 0,10% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 1,10% στις 764.55 μονάδες.

Πρωταγωνιστής της ανόδου αναδεικνύεται και στη Wall ο χρηματοπιστωτικός κλάδος. Στο καλό κλίμα συνέβαλαν οι δηλώσεις του Προέδρου της FED Ben Bernanke ότι η κρίση θα φτάσει στο τέλος της «πιθανότατα φέτος». Σε μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη ο ίδιος δήλωσε ότι τα μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης κατάφεραν να αποτρέψουν μία ύφεση ανάλογη με εκείνη της δεκαετίας του 1930. Συμπλήρωσε ότι οι μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ δεν έχουν προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας και ότι δεν πρόκειται να καταρρεύσουν. Ο Πρόεδρος της FED ανέφερε ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει πριν τις αρχές του 2010 και θα χρειαστεί κάποιο διάστημα για να επιστρέψει η οικονομία στη θετική πορεία όπου βρισκόταν πριν από την κρίση.

Σημαντικά κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των Citigroup και Bank of America, οι οποίες ήταν άλλωστε και αυτοί που ηγήθηκαν του ράλι της περασμένης εβδομάδας, όταν ανακοίνωσαν ότι ήταν κερδοφόρες τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο.

Ακόμη, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G-20 ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ δήλωσε ότι θα ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για την ενίσχυση της οικονομίας «μέχρι να αποκατασταθεί η ανάπτυξη». Οι υπουργοί σημείωσαν ακόμη την «επείγουσα ανάγκη» για πολύ σημαντική αύξηση των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Η G-20 δεσμεύτηκε να προβεί στις απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλίσει την υγεία των πολύ σημαντικών για το παγκόσμιο σύστημα χρηματοπιστωτικών θεσμών.

Κέρδη 2,9% και για τις μετοχές της General Electric, παρά το γεγονός ότι η UBS αφαίρεσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση για τις μετοχές της. Ο αναλυτής της UBS Jason Feldman σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν λιγότερες πιθανότητες για αρνητικούς καταλύτες.

Ισχυρή άνοδο 11% καταγράφει η Discover Financial Services, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας πιστωτικών καρτών ότι έλαβε το ποσό των 1,2 δις. δολαρίων σε ρευστό από το Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να βελτιώσει τη ρευστότητά της.

Από την άλλη, απώλειες 5,4% σημειώνει η Legg Mason, ύστερα από τη μείωση της σύστασης σε «απόδοση χαμηλότερη της αγοράς» από την Bank of America. Απώλειες και για τη SunPower καθώς η Goldman Sachs δίνει σύσταση «αγορά» για τη μετοχή της εταιρίας.

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Με ισχυρά κέρδη εξακολουθούν να κινούνται οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών ύστερα από τις διαβεβαιώσεις για στήριξη της οικονομίας από τους G-20 και τις  εκτιμήσεις της Barclays ότι οι μονάδες της εξακολουθούν να λειτουργούν ικανοποιητικά.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,91% στις 3.825,35 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη 1,41% στις 4.009,54 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,96% στις 2.758,53 μονάδες.

Ο MSCI World Index ενισχύεται για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση και σημειώνει άνοδο 1,3% στο Λονδίνο. Ο δείκτης που απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες έχει ενισχυθεί 11% από τις 9 Μαρτίου μετά και τις δηλώσεις των Bank of America, JP Morgan και Citigroup ότι εμφάνισαν κέρδη κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2009. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 2,2%, ενώ νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific σημείωσε κέρδη 1,9%.

Η μετοχή της Barclays βρίσκεται στο +20%, στον απόηχο των δηλώσεων ότι το 2009 είχε δυνατό ξεκίνημα και οι μονάδες της εξακολουθούν να λειτουργούν ικανοποιητικά. Η εταιρεία γνωστοποίησε επίσης ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση της μονάδας iShares. Παράλληλα, η τράπεζα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη βρετανική κυβέρνηση για τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων. Κέρδη άνω του 3% καταγράφουν οι μετοχές της Deutsche Bank, ενώ στο +8,7% βρίσκονται οι μετοχές της Prudential.

Αλμα 7% και για τις μετ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.