ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικά κέρδη στη Wall- Απώλειες στην Ευρώπη

23:00 - 17 Μαρ 2009 | Ειδήσεις
Με σημαντικά κέρδη διαμορφώθηκαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, επισκιάζοντας τις εκτιμήσεις της αναλύτριας Meredith Whitney ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη των τραπεζών δεν είναι ρεαλιστικές δημιουργώντας ανησυχία για την πορεία του τραπεζικού κλάδου. Η αναπάντεχη ανοδος των ενάρξεων κατοικιών συνέβαλλαν στη διατήρηση των ελπίδων ανάκαμψης της οικονομίας, αφού η πλειονότητα των επενδυτών θεωρεί θεμελιακό πρόβλημα την κρίση της στεγαστικής αγοράς. Σημαντική ώθηση στην αγορά έδωσαν και οι εκτιμήσεις ότι αύριο, μετά το τέλος της διήμερης συνόδου, η Fed θα ανακοινώσει νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, αφού ενισχύθηκε κατά 2,48% στις 7.396,5 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη κατά 4,14% στις 1.462,11 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 ενισχύθηκε κατά 3,21% στις 778,07 μονάδες.

Πρωταγωνίστρια της ανόδου αναδείχθηκε η κατασκευαστική Centex (+7,3%), μετά την ανακοίνωση ότι οι ενάρξεις νέων κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 22% το Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ανοδο των τελευταίων 19 ετών. Την ίδια πορεία ακολούθησε και η Home Depot (+6%).

Κέρδη της τάξεως του 1,9% κατέγραψε η Cisco Systems, μετά την ένταξη της από την Goldman Sachs στη λίστα «αγοράς», αφού τη θεωρεί ως την κορυφαία εταιρεία στον εξοπλισμό δικτύου.

Στον αντίποδα βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με την Bank of America να κλείνει στο -2,9%, αφού η διάσημη αναλύτρια Μ. Whitney σε συνέντευξη της στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ανέφερε ότι οι τράπεζες δεν θα καταφέρουν να πετύχουν την κερδοφορία που προσδοκούν.

Στο -8,9% βρέθηκε η Alcoa, μετά την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει πώληση ιδίων μετοχών ώστε να ενισχύσει τη ρευστότητα της, η οποία έχει πληγεί μετά το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο ζημιών.

Στο -1% βρέθηκε και η Morgan Stanley, μετά την υποβάθμιση της από την Bank of America, εξαιτίας της συμμετοχής της τράπεζας σε εταιρείες real estate.

Αλμα ανόδου της τάξεως του 22,2% κατέγραψαν οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, για να διαμορφωθούν στις 583.000, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε το Υπουργείο Εμπορίου. Πρόκειται για την πρώτη αύξηση μετά από οκτώ μήνες που καταγράφεται στον κλάδο της αγοράς κατοικιών. Στο προηγούμενο τρίμηνο οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών έχει κατρακυλήσει κατά 38%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών μάλιστα έκαναν λόγο για νέα πτώση στις 456.000. Ο ρυθμός ανόδου που σημειώθηκε το Φεβρουάριο ήταν ο υψηλότερος από το Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι τα στοιχεία για τον Ιανουάριο είχαν αναθεωρηθεί στις 477.000, σε ιστορικό χαμηλό.

Οι οικοδομικές άδειες αυξήθηκαν κατά 3% το Φεβρουάριο στις 547.000. Παρά την άνοδο του Φεβρουαρίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών είναι κατά 47% χαμηλότερα σε σχέση με πέρσι.

Απώλειες στην Ευρώπη

Μετά από έξι ανοδικές συνεδριάσεις οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές έκλεισαν με απώλειες, αν και περιορισμένες σχετικά με την ενδοσυνεδριακή τους διακύμανση. Η απειλή ότι η επόμενη «φούσκα» που θα σκάσει έρχεται από τον κλάδο των πιστωτικών καρτών και οι δηλώσεις της American Express ότι ο ρυθμός μη αποπληρωμής των πιστώσεων από τους δανειολήπτες αυξάνεται ενέτειναν την απαισιοδοξία των επενδυτών. Από την άλλη μικρό στήριγμα για τους δείκτες παρείχε η απροσδόκητη ανάκαμψη του ZEW και η ανακοίνωση της Standard Chartered ότι πραγματοποίησε δυναμικό ξεκίνημα το 2009. Στο Λονδίνο ο FTSE κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 3.842,82 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρέθηκε στις 2.760,16 μονάδες με απώλειες 1,13% και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 1,53% στις 3.982,61 μονάδες.

Ο Dow Jones Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,9% στις 171,69 μονάδες, ενώ νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific σημείωσε κέρδη 1,8%.

Στο «κόκκινο» κινήθηκαν οι μετοχές των ING Croep και BNP Paribas, ύστερα από την ανακοίνωση της American Express ότι η παραβατικότητα των δανειοληπτών της, όσον αφορά την καθυστερημένη ή μη αποπληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων συνεχώς αυξάνεται. Στο -5,3% κινήθηκαν και οι μετοχές της American Express.

Στο -15% κινήθηκαν οι μετοχές της Zodiac ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας ότι τα λειτουργικά της κέρδη θα είναι χαμηλότερα του στόχου που έχει θέσει.

Απώλειες 4,9% για τις μετοχές της Lindt& Spruengli η οποία αναμένει κάμψη 28% στα κέρδη χρήσης 2009, ύστερα από τον κλείσιμο καταστημάτων της στις ΗΠΑ και τη μείωση της καταναλωτικής κίνησης.

Κατά 5,9% υποχώρησαν οι μετοχές της Italcementi, μετά την υποβ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.