ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελλάδα: Σχέδιο διάσωσης από Ευρωπαίους- Δεν χρειάζεται λέει ο Παπαθανασίου

12:02 - 20 Μαρ 2009 | Ειδήσεις
Σε συμφωνία για σχέδιο διάσωσης των κρατών- μελών που κινδυνεύουν με χρεοκοπία έχουν καταλήξει οι χώρες της Ευρωζώνης, και κατά πάσα πιθανότητα θα το χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με δηλώσεις βουλευτή του κυβερνώντος γερμανικού κόμματος Otton Bernhardt στο Reuters, σημειώνοντας μάλιστα ότι Ιρλανδία και Ελλάδα είναι αυτοί που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν βοήθεια. Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομίας ξεκαθαρίζει με δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δε χρειάζεται κανένα σχέδιο διάσωσης από την Ευρωζώνη.

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν να χρεοκοπήσει», υπογράμμισε ο βουλευτής, προειδοποιώντας όμως πως η παροχή οποιασδήποτε βοήθειας θα έχει και το κόστος της. «Θα κοιτάξουμε πολύ προσεκτικά τις αμαρτίες του παρελθόντος. Δεν θα ανεχτούμε χώρες με χαμηλή φορολόγηση, όπως η Ιρλανδία για παράδειγμα. Θα επιμείνουμε σε έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις», σημείωσε.

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται κανένα σχέδιο διάσωσης από την Ευρωζώνη, ξεκαθαρίζει από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παπαθανασίου από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής. «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένως για ανάλογες αναφορές, η Ελλάδα δεν έχει απολύτως κανένα τέτοιο πρόβλημα», υποστήριξε μέσω εκπροσώπου του ο κ. Παπαθανασίου, απαντώντας στις δηλώσεις του Γερμανού βουλευτή.

Πράσινο φως για διπλασιασμό κεφαλαίων του ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, στην πρόταση για διπλασιασμό των κεφαλαίων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, συμφώνησαν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Αποφασίστηκε ακόμη η καταβολή δαπανών ύψους 5 δις. ευρώ για τους κλάδους ενέργειας και τηλεπικοινωνιών μέχρι το τέλος του 2010.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου, στο οποίο γίνονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής και θα παρουσιαστεί σήμερα, σημειώνεται ότι η ΕΕ θα προτείνει στη Σύνοδο των G-20 τον Απρίλιο να διπλασιαστούν τα κεφάλαια του ΔΝΤ, έτσι ώστε το Ταμείο να μπορεί να βοηθήσει γρήγορα και πιο ευέλικτο τρόπο όσες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα εν μέσω κρίσης. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η ΕΕ θα συμβάλλει με το ποσό των 75 δισ. δολαρίων στην αύξηση των κεφαλαίων του ΔΝΤ, αλλά το ποσό θα πρέπει να συζητηθεί πρώτα στην Σύνοδο των G-20 στο Λονδίνο.

Η ΕΕ ζητά επίσης αναμόρφωση του ΔΝΤ, έτσι ώστε να «αντικατοπτρίζει επαρκώς τα συγκριτικά οικονομικά μεγέθη στην παγκόσμια οικονομία». Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα έχει ζητήσει μεγαλύτερο ρόλο στο ΔΝΤ.

Ακόμη οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα το αν θα διπλασιάσουν από τα 25 στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ το πακέτο έκτακτης βοήθειας προς τις χώρες τις ανατολικής Ευρώπης. Η Λετονία και η Ουγγαρία πρότειναν τον διπλασιασμό του πακέτου, κάτι που υποστήριξαν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Είπαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι αν θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα υποστήριξης οφείλουμε να προχωρήσουμε στο διπλασιασμό αυτών που θα διαθέσουμε. Ελπίζω ότι αυτό θα εγκριθεί αύριο (Παρασκευή) και θα αποτελέσει μια καλή ένδειξη του πνεύματος αλληλεγγύης που έχουμε»», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Την αισιοδοξία του ως προς αυτό εξέφρασε και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τη Σύνοδο Κορυφής ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν βρίσκεται στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων.

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ «μου γνωστοποίησαν ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν συμφωνούν με την εγγραφή του Λουξεμβούργου, της Αυστρίας και του Βελγίου στον κατάλογο με τους φορολογικούς παραδείσους», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Τέλος, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απηύθυναν επίσης έκκληση για την άμεση ολοκλήρωση των διεθνών εμπορικών συνομιλιών της Ντόχα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.