ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε αρνητικό έδαφος η Wall- Κέρδη στην Ευρώπη

17:46 - 20 Μαρ 2009 | Ειδήσεις
(upd) Με μεικτά πρόσημα διαμορφώνονται οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού η ψυχολογία των επενδυτών επηρεάζεται από τα διφορούμενα στοιχεία των εταιρειών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σήμερα. Από τη μια μεριά, σημαντικές εταιρείες, όπως η Ford και η Merck, αξιολογούνται με τη σύσταση της αγοράς, ενώ από την άλλη οι εκτιμήσεις για περεταίρω διαγραφές από την General Electric φαίνεται ότι διατηρούν το αίσθημα της ανασφάλειας των επενδυτών σε υψηλά επίπεδα.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 7.401,19 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,48% στις 780,30 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διαμορφώνεται στις 1.481,92 μονάδες, μειωμένος κατά 0,11%.

Αλμα 7,1% σημειώνει η δεύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, η Ford, μετά την αναβάθμιση της σε σύσταση «buy» από την UBS.

Με σύσταση για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς αξιολογείται και η φαρμακοβιομηχανία Merck, από την Cowen & Co.

Στον αντίποδα, οι εκτιμήσεις ότι η GE θα σημειώσει νέες διαγραφές εξαιτίας της έκθεσης της σε ενυπόθηκα δάνεια στην Ευρώπη, οδηγεί τη μετοχή της να καταγράψει πτώση της τάξεως του 3,9%.

Στο -15% βρίσκεται και η American International Group, μετά τη χθεσινή απόφαση του Κογκρέσου να φορολογήσει κατά 90% τα bonus που έλαβαν στελέχη της.

Η υποβάθμιση και η εκτίμηση ότι θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα έλλειψης ρευστότητας το 2009 και το 2010 από τη UBS, οδηγεί την AutoNation στο -8,9%.

Kέρδη στην Ευρώπη

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στην ευρωπαϊκή αγορά, αφού η περαιτέρω ανάκαμψη στον κλάδο των εμπορευμάτων αντιστάθμισε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την εταιρική κερδοφορία και τις ανησυχίες για αναζωπύρωση των πληθωριστικών πιέσεων. Πάντως, η απαισιοδοξία έχει επιστρέψει στους κόλπους των επενδυτών ότι τα νέα σχέδια από τη Federal Reserve και την Τράπεζα της Ιαπωνίας για αγορά ομολόγων δε θα καταφέρουν να ανατρέψουν την αρνητική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Στο Λονδίνο ο FTSE καταγράφει κέρδη 0,60% στις 3.839,67 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 2.783 μονάδες με άνοδο 0,24% και στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει άνοδο 0,34% στις 4.057,25 μονάδες.

Πτωτικά κατά 0,5% κινείται ο MSCI World Indexγια πρώτη φορά μετά από εννέα συνεδριάσεις, ενώ στο -0,1% βρίσκεται ο Dow Jones Stoxx 600.

Σημαντικές απώλειες αποκομίζει η η Sony Ericsson Mobile Communications, η οποία αναμένει να διαμορφωθούν στα 390 εκατ. ευρώ οι προ φόρων ζημίες στο πρώτο τρίμηνο, λόγω της μείωσης των πωλήσεων συσκευών. Στις ανωτέρω ζημίες δεν συμπεριλαμβάνονται δαπάνες αναδιάρθρωσης ύψους 10-20 εκατ. ευρώ. Αναμένεται ακόμη πτώση του περιθωρίου μικτού κέρδους σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς. Με απώλειες 5,6% ακολουθεί και η Nokia.

Στο -5,8% κινούνται οι μετοχές της Barclay΄s που ηγείται της πτώσης στον τραπεζικό κλάδο, καθώς δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian τη φέρει να έχει «γλιτώσει» 1 δις. αγγλικές στερλίνες (1,5 δις. δολάρια) σε αποφυγή φόρου. Πάντως η τράπεζα έχει αποκομίσει κέρδη 44% αυτή την βδομάδα, ύστερα από την ανακοίνωση ότι πραγματοποίησε ένα δυνατό ξεκίνημα το 2009.

Πτωτικά κινούνται οι μετοχές της Deutsche Telekom, ύστερα από τη σύσταση για «πώληση» που δίνει η Credit Suisse.

Απώλειες 1,4% και για την Carrefour, ύστερα από τη μείωση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης σε Α3 από Α2 από τον οίκο Moody΄s. Στο -2,2% κινείται η Marks& Spencer καθώς η Standard &Poor΄s μείωσε σε «strong sell» από «sell» τη σύσταση για τις μετοχές της.

Πτώση και για τη Volvo για την οποία η JPMorgan δίνει σύσταση «απόδοσης χαμηλότερης της αγοράς» από «ουδέτερη».

Τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγραφεί ποτέ σημείωσε τον Ιανουάριο η βιομηχανική παραγωγή των 16 χωρών που χρησιμοποιούν το ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 3,5% σε σχέση με το Δεκέμβριο και κατά 17,3% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2008, έναντι 4% και 15,5% που ανέμεναν αντίστοιχα οι αναλυτές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.