ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρευστοποιήσεις ευρείας κλίμακας σε Wall και Ευρώπη

17:50 - 06 Απρ 2009 | Ειδήσεις
Αρνητικό ξεκίνημα πραγματοποίησαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ύστερα από προβλέψεις του αναλυτή Mike Mayo που «βλέπει» τις ζημιές να ξεπερνούν τα επίπεδα της Μεγάλης Ύφεσης του ΄29. Παράλληλα στο «κόκκινο» γύρισαν οι δείκτες στην Ευρώπη, ενώ στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει η κατάρρευση της συμφωνίας μεταξύ IBM και Sun.

Ο Dow Jones καταγράφει κατά 1,16% στις 7.924,24 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.587,67 μονάδες με απώλειες 2,11% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,59% στις 829,14 μονάδες.

Απώλειες της τάξεως του 5% αποκομίζουν οι μετοχές των U.S. Bancorp και SunTrust Banks, ύστερα από τη δημοσιοποίηση έκθεσης του αναλυτή της Caylon Securities, Μike Mayo που εκφράζει τις αμφιβολίες του για το εάν τελικά τα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για την στήριξη της παγκόσμιας οικονομίας θα καταφέρουν να επιτύχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα- τουλάχιστον όχι αυτό που αναμένεται. Παράλληλα «βλέπει» τις ζημιές να ξεπερνούν σε μέγεθος αυτές που είχαν καταγραφεί κατά τη Μεγάλη Ύφεση του 1929.

Ο Mayo δίνει σύσταση «πώληση» για τις μετοχές των U.S. Bancorp και SunTrust Banks, καθώς επίσης και στις BB&T, Fifth Third Bancorp και KeyCorp, ενώ δίνει σύσταση «απόδοσης χαμηλότερης της αγοράς» για τις Bank of America, Citigroup, Comerica, JPMorgan Chase, PNC Financial Services Group και Wells Fargo.

Στο -22% κινείται η Sun Microsystems στη Γερμανία καθώς οι διαπραγματεύσεις της ΙΒΜ για την εξαγορά της Sun κατέληξαν σε «ναυάγιο». Οι δύο εταιρείες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στην τιμή και τους όρους της συμφωνίας σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg. Το ΔΣ της Sun ενημέρωσε την ΙΒΜ στις 4 Απριλίου ότι σταματά τις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις αναφέρον οι ίδιες πηγές. Η Sun, έκρινε ότι η προσφορά των 9,40 δολαρίων ανά μετοχή, «ήταν ιδιαίτερα χαμηλή».

Απώλειες 0,5% για την Cambell Soup ύστερα από την υποβάθμιση σε «ουδέτερη» από «overweight» από τη JPMorgan. Στο -2,3% κινείται η Cisco Systems καθώς η Goldman Sachs υποβάθμισε σε «neutral» από «conviction buy» τη σύσταση για τη μετοχή της.

Ο δείκτης VIX, που είναι γνωστός και ως «δείκτης φόβου» της Wall Street γιατί αφορά τη μεταβλητότητα της αγοράς, υποχώρησε κάτω από τις 40 μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο, καταδεικνύοντας ότι οι επενδυτές ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στην αγορά.

Σε αρνητικά πρόσημα γύρισε η Ευρώπη

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των ευρωπαϊκών αγορών, διαγράφοντας την προηγούμενη ανοδική τους πορεία, μετά την υποβάθμιση της σύστασης για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «underweight» από τη Morgan Stanley, που επισκίασε την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της HSBC.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,26% στις 3.979,03 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 0,93% στις 4.344,26 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 1,29% στις 2.920,54 μονάδες.

Η Morgan Stanley με έκθεσή της υποβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε «απόδοση χαμηλότερη της αγοράς» από «ουδέτερη», ανατρέποντας την προηγούμενη θετική πορεία των ευρωπαϊκών δεικτών.

Ακόμη, στο «κόκκινο» με απώλειες που αγγίζουν το 10% βρίσκεται η μετοχή της Rio Tinto ύστερα από έκθεση που φέρει την εταιρία να προχωρά σε πρόγραμμα πώλησης μετοχών της, αλλά και την υποβάθμιση της σύστασής της από τη Societe Generale σε «διακράτηση» από «αγορά». Από την άλλη κέρδη καταγράφει η ArcelorMittal καθώς η Societe Generale τη συγκαταλέγει στη λίστα με τις κορυφαίες της επιλογές- την πρώτη επιλογή στον κλάδο των μεταλλευμάτων.

H μετοχή της HSBC ενισχύεται 2,1% στο Λονδίνο. Η τράπεζα συγκέντρωσε το ποσό των 17,7 δισ. δολαρίων από την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή. Το 97% των μετοχών που διέθεσε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή τράπεζα, πουλήθηκε. Η HSBC θα διαθέσει το υπόλοιπο των μετοχών σήμερα στους επενδυτές, σύμφωνα με ανακοίνωσή της τράπεζας. Οι μετοχές διατέθηκαν στην τιμή των 254 πενών έκαστη, με premium 41% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος στις 3 Απριλίου. Κέρδη καταγράφουν κα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.