ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές τάσεις στη Wall- Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

17:55 - 15 Απρ 2009 | Ειδήσεις
Αρνητικό ξεκίνημα πραγματοποίησαν οι δείκτες στη Wall Street, ύστερα από την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για πληθωρισμό και βιομηχανική παραγωγή για την αμερικανική οικονομία. Ο Nasdaq δέχεται ισχυρές πιέσεις ύστερα από τα αποτελέσματα της Yahoo!, ενώ Dow και S&P αντιστέκονται καταγράφοντας οριακές απώλειες. Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η περίοδος των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου θα είναι δύσκολη δεδομένου ότι η οικονομία είναι ακόμη σε ύφεση. Θετικά ήταν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στη Νέα Υόρκη. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες και στην Ευρώπη.

O Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,03% στις 7.916,68 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.609,24 μονάδες με απώλειες 1,01% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,17% στις 840,93 μονάδες.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων του S&P 500 υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί τουλάχιστον από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης.

«Βουτιά» άνω του 6% καταγράφουν οι μετοχές της Starbucks ύστερα από έκθεση της Deutsche Bank που δίνει σύσταση «πώληση» για τη μετοχή της, καθώς ο ανταγωνισμός με τη McDonald΄s αναμένεται να μειώσει τις πωλήσεις της.

Απώλειες 1,7% για τη Advanced Micro Devices, ενώ στο -4% βρίσκονται οι μετοχές της Nvidia.

Από την άλλη, κέρδη 6,6% για την CSX, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 246 εκατ. δολαρίων, ή 62 σεντ ανά μετοχή ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κέρδη 2,9% καταγράφει η EBay ύστερα από την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το Skype  στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάμψη 0,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάρτιο στις ΗΠΑ, με τις τιμές του ενεργειακού κλάδου να ηγούνται της πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης CPI έχει υποχωρήσει κατά 0,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την πρώτη 12μηνη πτώση από το 1995. Η κάμψη ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 3%, με απώλειες στις τιμές τόσο της βενζίνης του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

Κάμψη 1,5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο στις ΗΠΑ παρά την αυξημένη παραγωγή που καταγράφηκε σε οχήματα και την άνοδο από τις εταιρίες κοινής ωφέλειας. Μάλιστα, η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 13,3% συνολικά από το Δεκέμβριο του 2007, όταν ξέσπασε η ύφεση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέλος, βελτίωση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο. Ο μεταποιητικός δείκτης Empire State ανήλθε στο -14,7 τον Απρίλιο από το -38,2 το Μάρτιο.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Ρευστοποιήσεις καταγράφουν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι μετοχές του τραπεζικού και τεχνολογικού κλάδου δέχονται πιέσεις στον απόηχο των αποτελεσμάτων της UBS και της Yahoo και την ανακοίνωση της Intel ότι αντιμετωπίσει μια εύθραυστη οικονομία.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,82% στις 3.956,14 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 0,79% στις 4.521,02 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,99% στις 2.970,57 μονάδες.

Ο MSCI World Index υποχωρεί 0,5% στο Λονδίνο. Ο δείκτης που απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες έχει ανακάμψει 24% από τις 9 Μαρτίου όταν ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημειώνει απώλειες 0,3% για πρώτη φορά μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε 0,5%.

Η μετοχή της Intel υποχωρεί 4,2% στη Γερμανία μετά και τα σχόλια του CEO της εταιρείας Paul Otellini ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει ανάπτυξη για το τρέχον τρίμηνο. Τα κέρδη της Intel στο πρώτο τρίμηνο σημείωσαν πτώση κατά 55% λόγω της μειωμένης ζήτησης για υπολογιστές.

«Είδαμε κάποια σταθεροποίηση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά από ιστορική σκοπιά αντιμετωπίζουμε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα», δήλωσε ο CFO της εταιρείας Stacy Smith σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Επικρατεί ακόμη μεγάλη μεταβλητότητα στο περιβάλλον».

Στο -5% κινείται η UBS μετά και τις ζημιές 1,75 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε αλλά και τις απολύσεις 8.700 εργαζομένων. Νωρίτερα η μετοχή της βρέθηκε στο -9%. Η BNP Paribas υποχωρεί 3,4% και η Barclays 4,5%. Ο CEO της UBS, Oswald Gruebel, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα στους εργαζόμενους ότι θα προβεί σε μείωση των εξόδων προκειμένου να καταστήσει

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.