ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στην Ευρώπη- Μεικτά πρόσημα στη Wall

19:03 - 15 Απρ 2009 | Ειδήσεις
Με απώλειες έκλεισε σήμερα η Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,92% στις 3.952,21 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% στις 4.542,35 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 2.977,68 μονάδες. Από την άλλη, μεικτά πρόσημα διαμορφώνεται η Wall, αφού ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,35% στις 7.947,82 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.608,23 μονάδες με απώλειες 1,08% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,10% στις 842,33 μονάδες.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές του τραπεζικού και τεχνολογικού κλάδου να αναδεικνύονται  στον απόηχο των αποτελεσμάτων της UBS και της Yahoo και την ανακοίνωση της Intel ότι αντιμετωπίσει μια εύθραυστη οικονομία.

Ο MSCI World Index υποχώρησε 0,5% στο Λονδίνο. Ο δείκτης που απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες έχει ανακάμψει 24% από τις 9 Μαρτίου όταν ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3% για πρώτη φορά μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε 0,5%.

Η μετοχή της Intel υποχώρησε 4,2% στη Γερμανία μετά και τα σχόλια του CEO της εταιρείας Paul Otellini ότι δεν είναι σε θέση να προβλέψει ανάπτυξη για το τρέχον τρίμηνο. Τα κέρδη της Intel στο πρώτο τρίμηνο σημείωσαν πτώση κατά 55% λόγω της μειωμένης ζήτησης για υπολογιστές.

«Είδαμε κάποια σταθεροποίηση στο πρώτο τρίμηνο, αλλά από ιστορική σκοπιά αντιμετωπίζουμε μεγάλη οικονομική αβεβαιότητα», δήλωσε ο CFO της εταιρείας Stacy Smith σε συνέντευξή του και πρόσθεσε: «Επικρατεί ακόμη μεγάλη μεταβλητότητα στο περιβάλλον».

Στο -6% κινήθηκε η UBS μετά και τις ζημιές 1,75 δισ. δολαρίων που ανακοίνωσε αλλά και τις απολύσεις 8.700 εργαζομένων. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή της βρέθηκε στο -9%. Η BNP Paribas υποχώρησε 3,4% και η Barclays 4,5%. Ο CEO της UBS, Oswald Gruebel, ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα στους εργαζόμενους ότι θα προβεί σε μείωση των εξόδων προκειμένου να καταστήσει την τράπεζα ανεξάρτητη από την κυβέρνηση εν μέσω κρίσης.

Σημειώνεται ότι στους τελευταίους 18 μήνες η εταιρεία έχει απολύσει 11.000 εργαζόμενους. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν προβεί σε 300.000 απολύσεις από την αρχή της κρίσης.

Απώλειες 2,6% σημείωσε η Canon, ενώ στο -5,3% βρίσκεται η Nissan Motor. Απώλειες 4,4% και για τη Rio Tinto, η οποία ανακοίνωσε πτώση 15% στην παραγωγή σιδηρομεταλλευμάτων α΄ τριμήνου.

Στο +1,3% κινήθηκε και η GlaxoSmithKline, η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παγκοσμίως. Κέρδη 8% σημείωσε και η Syngenta, αφού η εταιρεία φαίνεται να επωφελείται από την ενίσχυση του δολαρίου, αφού οι εργασίες της στο εξωτερικό απορροφούν μεγάλο μέρος της παραγωγής της.

Μεικτά πρόσημα στη Wall

Με μεικτά πρόσημα διαμορφώνονται οι δείκτες στη Wall Street, ύστερα από την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων για πληθωρισμό και βιομηχανική παραγωγή για την αμερικανική οικονομία. Ο Nasdaq δέχεται ισχυρές πιέσεις ύστερα από τα αποτελέσματα της Yahoo!, ενώ Dow και S&P αντιστέκονται καταγράφοντας μικρότερες απώλειες. Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η περίοδος των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου θα είναι δύσκολη δεδομένου ότι η οικονομία είναι ακόμη σε ύφεση. Θετικά ήταν τα στοιχεία για τη μεταποίηση στη Νέα Υόρκη. Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες και στην Ευρώπη.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων του S&P 500 υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί τουλάχιστον από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης.

«Βουτιά» άνω του 6% καταγράφουν οι μετοχές της Starbucks ύστερα από έκθεση της Deutsche Bank που δίνει σύσταση «πώληση» για τη μετοχή της, καθώς ο ανταγωνισμός με τη McDonald΄s αναμένεται να μειώσει τις πωλήσεις της.

Απώλειες 1,7% για τη Advanced Micro Devices, ενώ στο -4% βρίσκονται οι μετοχές της Nvidia.

Από την άλλη, κέρδη 11% για την CSX, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 246 εκατ. δολαρίων, ή 62 σεντ ανά μετοχή ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κέρδη 2,9% καταγράφει η EBay ύστερα από την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το Skypeστο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Στο +21% βρίσκεται η International Paper, μετά την αναβάθμιση της από την Deutsche Bank σε σύσταση «αγορά» απ

Copyright © 1999-2019 Premium S.A. All rights reserved.