ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σημαντικά κέρδη στη Wall- Πτώση στην Ευρώπη

00:01 - 16 Απρ 2009 | Ειδήσεις
Με κέρδη διαμορφώθηκαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 1,38% στις 8.021 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.626,8 μονάδες με κέρδη 0,07% και τέλος ο S&P 500 σημείωσε ανοδο 1,25% στις 852,02 μονάδες. Με απώλειες έκλεισε σήμερα η Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε 0,92% στις 3.952,21 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 0,32% στις 4.542,35 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 2.977,68 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Σημαντικά κέρδη διαμορφώθηκαν στη Wall Street, μετά από την ανακοίνωση των μακροοικονομικών στοιχείων σχετικά με τον πληθωρισμό και τη βιομηχανική παραγωγή για την αμερικανική οικονομία. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Nasdaq, ο οποίος δέχτηκε ισχυρές πιέσεις ύστερα από τα αποτελέσματα της Yahoo!, ενώ Dow και S&P αντιστάθηκαν καταγράφοντας ισχυρά κέρδη. Παράλληλα, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η περίοδος των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου θα είναι δύσκολη δεδομένου ότι η οικονομία είναι ακόμη σε ύφεση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων του S&P 500 υποχώρησε για έβδομο συνεχόμενο τρίμηνο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό σερί τουλάχιστον από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης.

«Βουτιά» άνω του 6% κατέγραψαν οι μετοχές της Starbucks ύστερα από έκθεση της Deutsche Bank που δίνει σύσταση «πώληση» για τη μετοχή της, καθώς ο ανταγωνισμός με τη McDonald΄s αναμένεται να μειώσει τις πωλήσεις της.

Απώλειες 1,7% για τη Advanced Micro Devices, ενώ στο -4% βρέθηκε οι μετοχές της Nvidia.

Από την άλλη, κέρδη 11% για την CSX, η οποία ανακοίνωσε κέρδη 246 εκατ. δολαρίων, ή 62 σεντ ανά μετοχή ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Κέρδη 2,9% κατέγραψε η EBay ύστερα από την ανακοίνωση ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για το Skype στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Στο +21% βρέθηκε η International Paper, μετά την αναβάθμιση της από την Deutsche Bank σε σύσταση «αγορά» από «διακράτηση» που ήταν προηγουμένως.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάμψη 0,1% κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Μάρτιο στις ΗΠΑ, με τις τιμές του ενεργειακού κλάδου να ηγούνται της πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης CPI έχει υποχωρήσει κατά 0,4% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας την πρώτη 12μηνη πτώση από το 1995. Η κάμψη ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Οι τιμές των ενεργειακών προϊόντων υποχώρησαν κατά 3%, με απώλειες στις τιμές τόσο της βενζίνης του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

Συνεχίστηκε η συρρίκνωση στις ΗΠΑ και τον Μάρτιο και στις αρχές του Απριλίου, αν και υπήρξαν μερικά σημάδια σε μερικές περιοχές όπου υποδεικνύουν ελαφρά αλλαγή του κλίματος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Federal Reserve μέσω της Beige Book (Φαιά Βίβλος). Το συμπέρασμα της εν λόγω έκθεσης που δημοσιοποιείται ανά μήνα, είναι ότι η οικονομική δραστηριότητα μειώθηκε περεταίρω ή παρέμεινε αδύναμη. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρώντας μερικούς δείκτες, υπήρξε μια σταθεροποίηση στα ιστορικά χαμηλά, γεγονός που μεταφράστηκε από πολλούς αναλυτές ως ένδειξη ότι βρισκόμαστε στον «πάτο» της κρίσης.

Κάμψη 1,5% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή το Μάρτιο στις ΗΠΑ παρά την αυξημένη παραγωγή που καταγράφηκε σε οχήματα και την άνοδο από τις εταιρίες κοινής ωφέλειας. Μάλιστα, η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 13,3% συνολικά από το Δεκέμβριο του 2007, όταν ξέσπασε η ύφεση. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης από το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τέλος, βελτίωση εμφάνισε η μεταποιητική δραστηριότητα της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο. Ο μεταποιητικός δείκτης Empire State ανήλθε στο -14,7 τον Απρίλιο από το -38,2 το Μάρτιο.

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν σήμερα στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις μετοχές του τραπεζικού και τεχνολογικού κλάδου να αναδεικνύονταιστον απόηχο των αποτελεσμάτων της UBS και της Yahoo και την ανακοίνωση της Intel ότι αντιμετωπίσει μια εύθραυστη οικονομία.

Ο MSCI World Index υποχώρησε 0,5% στο Λονδίνο. Ο δείκτης που απαρτίζεται από 23 ανεπτυγμένες χώρες έχει ανακάμψει 24% από τις 9 Μαρτίου όταν ξεκίνησε η ανοδική αντίδραση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 0,3% για πρώτη φορά μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις. Νωρίτερα, ο MSCI Asia Pacific υποχώρησε 0,5%.

Η μετοχή της Intel υποχώρησε 4,2% στη Γερμανία μ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.