ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν αντεξε την πίεση της GM η Wall- Σημαντικά κέρδη στην Ευρώπη

00:01 - 23 Απρ 2009 | Ειδήσεις
Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η Wall, αφού ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,04% στις 7.886,41 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.645,85 μονάδες με άνοδο 0,12% και τέλος ο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά 0,77% στις 843,54 μονάδες. Από την αλλη, κέρδη σημειώθηκαν στην Ευρώπη, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρέθηκε στο +1,08% στις 4.030,66 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε 2,06% στις 4.594,42 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε κέρδη 1,72% στις 3.025,24 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στη Wall

Με μεικτά πρόσημα τελικά έκλεισαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά από μια συνεδρίαση που είχε διαρκή ανοδικά και πτωτικά γυρίσματα. Θετικά συνέβαλαν τα κέρδη της AT&T ύστερα από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα, ενώ άλμα κατέγραψαν και οι μετοχές της Ford. Η μεγαλύτερη των εκτιμήσεων άνοδος στις τιμές κατοικιών δεν στάθηκε ικανή να διατηρηθεί το θετικό πρόσημο, αφού «σύννεφα» δημιούργησε η προοπτική ότι η General Motors δεν θα καταφέρει να πληρώσει τη δόση στους πιστωτές της την 1η Ιουνίου, ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Κέρδη 3,5% κατέγραψαν οι μετοχές της AT&T. Η μεγαλύτερη αμερικανική εταιρία τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών στα 3,13 δις. δολάρια, ή 53 σεντς ανά μετοχή, έναντι 3,46 δις. δολαρίων ή 57 σεντς ανά μετοχής στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Κέρδη 5% κατέγραψε και η μετοχή της General Electric, ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας ότι φέτος θα επιστρέψει στην κερδοφορία.

Ισχυρά κέρδη αποκόμισε ο κατασκευαστικός κλάδος ύστερα από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που κατέδειξαν σημαντική άνοδο του δείκτη τιμών κατοικιών κατά 0,7%.

Ράλι 14% κατέγραψαν οι μετοχές της Ford Motor, της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς η Goldman ενέταξε τις μετοχές της στη λίστα «conviction buy» και σημειώνοντας ότι η εταιρία δε χρειάζεται επιπλέον οικονομική στήριξη, ενώ θα επωφεληθεί από τυχόν πτώχευση των General Motors και Chrysler.

«Βουτιά» 50% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Boeing στο πρώτο τρίμηνο, που επλήγησαν κυρίως από τα σχέδια περιστολής των δαπανών. Παράλληλα, με τις παραγγελίες για νέα αεροσκάφη συνεχώς να μειώνονται, η εταιρία μείωσε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης 2009. Παρόλα αυτά οι μετοχές της εταιρίας κατέγραψαν άνοδο 3,4%.

Στο +2,9% και οι μετοχές της Yahoo! που ανακοίνωσε σχέδια για μείωση του 5% του εργατικού δυναμικού της.

Ακόμη, αύξηση κερδών 53% κατέγραψε στα καθαρά κέρδη α΄ τριμήνου η Wells Fargo, η δεύτερη μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, που ανακοίνωσε τη συγχώνευσή της με τη Wachovia. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στον αριθμό ρεκόρ των 3,05 δις. δολαρίων ή 56 σεντς ανά μετοχή, έναντι 2 δις. δολαρίων ή 60 σεντ ανά μετοχή στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η Wells Fargo (+6,1%) έχει ανακοινώσει προκαταβολικά τα αποτελέσματα στις 9 Απριλίου, οπότε και οι μετοχές της είχαν βρεθεί 32% υψηλότερα.

Στη χρησιμότητα της μείωσης του μερίσματος για να ενισχυθεί η ταμειακή ρευστότητα της εταιρείας στάθηκε ο CEO της General Electric, Jeffrey Immelt στα πλαίσια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της GE, με αποτέλεσμα να οδηγήσει τη μετοχή της εταιρείας στο +4,4%. Αναφέροντας, ο Immelt, ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος της κρίσης, επανέλαβε τα σχέδια της εταιρείας ότι θα συνεχιστούν οι επενδύσεις της εταιρείας σε βιομηχανικές περιοχές όπου και ευνοείται η ανάπτυξης της καθαρής μορφής ενέργειας, γεγονός που θα βοηθήσει στην μελλοντική ανάπτυξη της εταιρείας.

Από την άλλη, απώλειες 5,3% κατέγραψε η μετοχή της Morgan Stanley, η οποία ανακοίνωσε ζημιές 190 εκατ. δολαρίων ή 57 σεντς ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο έναντι κερδών 1,4 δισ. δολ. ή 1,26 δολ. ανά μετοχή πέρσι. Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ χαμηλότερες ζημιές ύψους 8 σεντς ανά μετοχή. Η Morgan Stanley ανακοίνωσε παράλληλα πως μειώνει το μέρισμά της κατά 81% στα 5 σεντς.

Στο «κόκκινο» βρέθηκε η Capital One ύστερα από την ανακοίνωση της εταιρίας για ζημιές 111,9 εκατ. δολαρίων. Πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές της WellPoint, ύστερα από την πτώση 1,3% που κατέγραψαν τα κέρδη της.

Στο «πράσινο» η Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, στον απόηχο των δηλώσεων της Electrolux ότι η αγορά δίνει σημάδια ανάκαμψης. Θετικά συνέβαλλε και η ανακοίνωση για αναπάντεχη αύξηση των τιμών των κατοικιών

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.