ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «κόκκινο» η Wall- Σε μεικτά πρόσημα γύρισε η Ευρώπη

18:41 - 07 Μαϊ 2009 | Ειδήσεις
Στο «κόκκινο» επέστρεψαν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ενώ παράλληλα σε αρνητικό έδαφος έχουν γυρίσει οι δείκτες και στην Ευρώπη. Τα βλέμματα των επενδυτών στρέφονται στα αποτελέσματα των stress tests, ενώ παράλληλα προθεσμία 30 ημερών δόθηκε από τη Fed στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να υποβάλλουν προγράμματα συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων. Αρνητικά συνέβαλε και η ομιλία του Μπερνάνκι που σημείωσε την ανάγκη αυστηρότερης εποπτείας στα τραπεζικά ιδρύματα.

O Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,73% στις 8.450,24 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.729,95 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,66% και τέλος ο S&P 500 κινείται πτωτικά κατά 0,58% στις 914,11 μονάδες.

Σήμερα βγαίνουν τα αποτελέσματα των stress tests, τα οποία ο αμερικανός Υπουργός Οικονομίας, Timothy Geithner, χαρακτήρισε ''καθησυχαστικά.'' Τα stress tests των ρυθμιστικών αρχών στις 19 μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες έδειξαν ότι οι Bank of America, Wells Fargo και Citigroup χρειάζονται συνολικά νέα κεφάλαια ύψους 54 δισ. δολαρίων, όπως αναφέρουν πηγές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Παράλληλα, οι Goldman Sachs, JPMorgan και Bank of New York Mellon δε χρειάζονται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δόθηκε προθεσμία 30 ημερών από τις  αρμόδιες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ, ώστε να υποβάλλουν προγράμματα συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Federal Reserve. Οι τράπεζες που θα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη για επιπλέον κεφάλαια, θα πρέπει να υποβάλλουν τις προτάσεις/πλάνα τους σχετικά με την εύρεση τους, τα οποία και θα αξιολογηθούν στις 8 Ιουνίου.

Μετά από μια περίοδο αυτοεξέτασης έχουμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να αναλάβει ένα πιο ενεργό έλεγχο των τραπεζικών ιδρυμάτων στο μέλλον, σημείωσε σήμερα ο πρόεδρος της Fed Ben Bernanke. Η κρίση υπογράμμισε την ανάγκη για «αυξημένη επαγρύπνηση και αποτελεσματικότητα» από την πλευρά των ρυθμιστικών αρχών τόνισε, ενώ σημείωσε ότι στο παρελθόν κάποιες προειδοποιήσεις των αρχών είτε αγνοούνταν είτε κρύβονταν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σημείωσε δεότι η κρίση «έφερε στην επιφάνεια την ανεπάρκεια των συστημάτων διαχείρισης κινδύνου των περισσότερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Η Citigroup αποκομίζει κέρδη της τάξεως του 10%, η Wells Fargo βρίσκεται στο +5,5% και η JP Morgan στο +3,1%. Η Bank of America καταγράφει κέρδη 15% καθώς η Morgan Stanley αναθεώρησε σε «overweight» από «underweight» τη σύσταση για τη μετοχή της.

Ράλι καταγράφουν και οι American Express και Capital One Financial ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση της σύστασης για τις μετοχές τους από την Goldman Sachs σε «neutral» από «sell» και σε «buy» από «neutral» αντιστοίχως.

Σημαντικά κέρδη 4,1% και για τη Wal- Mart, της οποίας οι πωλήσεις Απριλίου ξεπέρασαν τόσο τις εκτιμήσεις της εταιρίας, όσο και των αναλυτών με άνοδο 5%.

Στο +1% η Cisco Systems της οποίας τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο +4,8% και η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors, η οποία κατέγραψε ζημιές 6 δισ. δολαρίων. Παρόλα αυτά εξαιρουμένων έκτακτων δαπανών οι ζημιές ανήλθαν στα 9,66 δολάρια ανά μετοχή έναντι 10,97 δολ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο υποχώρησαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Ειδικότερα, μειώθηκαν κατά 34.000 στις 601.000 χιλιάδες την εβδομάδα που έληγε στις 2 Μαΐου. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν να διαμορφωθούν στις 635.000. Παρόλα αυτά το επίπεδο των συνεχιζόμενων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας παραμένει σε ιστορικό υψηλό επίπεδο με αύξηση 56.000 στα 6,35 εκατ. για την εβδομάδα που έληγε στις 25 Απριλίου.

Ακόμη, αύξηση 0,8% κατέγραψε η παραγωγικότητα στην αμερικανική οικονομία στο α΄τρίμηνο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να παραμείνει αμετάβλητη. Το εργατικό κόστος αυξήθηκε 3,3% ανά μονάδα στο εξεταζόμενο τρίμηνο.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Σε μεικτά πρόσημα έχουν επιστρέψει οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, ύστερα από τη σημαντική πτώση που καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,25% στις 4.451,29 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει απώλειες 0,25% στις 4.868,34 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται κατά 0,40% στις 3.296,6

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.