ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικρά κέρδη σε Ευρώπη και Wall

19:59 - 22 Μαϊ 2009 | Ειδήσεις
Με κέρδη τελικά έκλεισαν την τελευταία μέρα της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, αφού στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 4.365,29 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,37% στις 4.918,75 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε κατά 0,33% στις 3.227,97 μονάδες. Βελτιώνεται και το κλίμα στη Wall αφού οι δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος. Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,64% στις 8.344,94 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.705,22 μονάδες με κέρδη 0,59% και τέλος ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,61% στις 893,73 μονάδες.

Μεικτές τάσεις στην Ευρώπη

Με κέρδη τελικά έκλεισαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αν και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από συνεχή νευρικότητα. Στήριγμα στους δείκτες παρείχε η ισχυρή άνοδος του κλάδου των μεταλλευμάτων, ενώ αποσταθεροποίηση προκάλεσαν οι απώλειες της British Airways.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 κατέγραψε πτώση 0,7% στο Λονδίνο, κλείνοντας στις 206,22 μονάδες. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε πτώση 0,2%, ενώ άνοδο 0,6% σημείωσε ο MSCI World Index.

Στο «πράσινο» βρέθηκαν οι εταιρίες του κλάδου των μεταλλευμάτων, ύστερα από τη σύσταση της Goldman Sachs για τις μετοχές του κλάδου, σημειώνοντας ότι παραμένουν ελκυστικές. Κέρδη 3,2% κατέγραψε η μετοχή της Vedanta Resources, στο +2,3% ενισχύθηκε η Anglo American και στο +5,8% βρέθηκε η Kazakhmys, καθώς η G.S. δίνει σύσταση «αγορά» από «ουδέτερη» για τις μετοχές τους.

Στο +6,3% σημείωσε η KBC η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου, ύστερα από την ανοδική αναθεώρηση της σύστασης σε «απόδοση υψηλότερη της αγοράς» από «ουδέτερη» για τη μετοχή της από την HSBC Holdings.

Ράλι 23% για την Brixton η οποία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ένα αριθμό ομάδων για πιθανή εξαγορά της. Κέρδη 4% αποκόμισε και η Sergo, η οποία ενδέχεται να είναι μια εκ των εταιριών που θα καταθέσει προσφορά για την Brixton.

Από την άλλη, η British Airways, η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, κατέγραψε απώλειες 4,6%. Η εταιρεία ανακοίνωσε ετήσιες καθαρές ζημιές ύψους 375 εκατ. λιρών (594,5 εκατ. δολάρια), υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ζημιές ύψους 312 εκατ. λιρών. Σημειώνεται ότι η BA έχει να σημειώσει ετήσιες ζημιές από το 2002.

Η Logitech International, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ποντικιών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές παγκοσμίως, υποχώρησε κατά 5,8%, μετά την ανακοίνωση της Lenovo για ζημιές υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Απώλειες 6,7% για τη Nokia, τη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Οι πωλήσεις της κατέγραψαν την πρώτη πτώση σε επίπεδο έτους της τάξεως του 8,6%. Απώλειες 3,4% σημείωσε η Sony Ericsson.

Κέρδη στη Wall

Κέρδη σημειώνουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, αφού τις ανησυχίες ότι η αμερικανική οικονομία θα χάσει την αξιολόγηση ΑΑΑ, ακολουθώντας την βρετανική οικονομία, επισκιάζουν τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Sears, αλλά και η έκθεση της Moody΄s που κατευνάζει τις ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία.

Η σημερινή συνεδρίαση της Wall Street αναμένεται να είναι υποτονική και θα λήξει νωρίτερα, ενώ θα παραμείνει κλειστή και τη Δευτέρα, λόγω του Memorial Day. Πρόκειται για μια ημέρα που εορτάζεται την τελευταία Δευτέρα του Μαϊου τιμώντας όλους όσους έχουν πεθάνει ασκώντας τα στρατιωτικά τους καθήκοντα και προστατεύοντας την πατρίδα του.

Ανησυχία έχει προκαλέσει στους επενδυτές η κίνηση της Standard & Poor΄s να υποβαθμίσει το outlook της Βρετανίας σε «αρνητικό» από «σταθερό», καθώς πιθανολογείται ότι ανάλογη κίνηση θα ακολουθήσει και για την οικονομία των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιο έλλειμμα.

Ακόμη, ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστόνης, Eric Rosengren προέβλεψε ότι η ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου θα είναι «αργή». Ειδικότερα, ο Bill Gross, της Pacific Investment Management σημείωσε ότι οι ΗΠΑ τελικά θα χάσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση AAA και αυτό είναι μία πιθανότητα που έχουν αρχίσει και την «βλέπουν» οι αγορές. Σύμφωνος με την άποψη αυτή εμφανίζεται και ο αναλυτής της JP Morgan, Bruce Kasman που χαρακτηρίζει πολύ πιθανή την υποβάθμιση.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Timothy Geithner, δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικαν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.