ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το καλύτερο τρίμηνο της διετίας για τη Wall -Στο «πράσινο» η Ευρώπη

00:06 - 30 Μαϊ 2009 | Ειδήσεις
Με κέρδη τερμάτισαν οι δείκτες στη Wall Street, πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή κούρσα τα τελευταία λεπτά, πραγματοποιώντας μάλιστα το μεγαλύτερο άλμα σε επίπεδο τριμήνου των τελευταίων δύο ετών. Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,15% στις 8.500,57 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,36% και διαμορφώθηκε στις 919,15 μονάδες και ο Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,29% στις 1.774,33 μονάδες. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κέρδη 0,69% σημείωσε ο FTSE 100 στο Λονδίνο και διαμορφώθηκε στις 4.417,94 μονάδες. Στο +0,43% βρίσκεται ο CAC 40 στις 3.277,65 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 4.940,82 μονάδες.

Κέρδη στη Wall

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, ανατρέποντας στα τελευταία το κλίμα μιας συνεδρίασης με έντονη μεταβλητότητα. H μικρότερη του αναμενόμενου συρρίκνωση του αμερικάνικου ΑΕΠ, καθώς και η ανάκαμψη της κερδοφορίας των αμερικάνικων εταιριών στο α΄ τρίμηνο η οποία σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά μετά από ένα ολόκληρο χρόνο, ενδυναμώνουν τις ελπίδες των επενδυτών πως η παγκόσμια ύφεση περιορίζεται. Από την άλλη, ιδιαιτέρως αρνητικά ήταν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ καθίζηση σημείωσαν οι μετοχές της GM που βρέθηκαν στα 80 σεντς, ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου.

Ισχυρά κέρδη αποκόμισαν οι δείκτες και σε επίπεδο εβδομάδας. Ο Dow Jones σκαρφάλωσε 2,69% υψηλότερα, ο Nasdaq 4,84% και ο S&P 500 3,6%.

Ράλι έτρεξαν οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου και του κλάδου των μεταλλευμάτων με τις Exxon Mobil, Alcoa, Chevron και Freeport-McMoRan Copper &Gold να ηγείται των κερδών. Η τιμή του αργού διαμορφώθηκε πάνω από τα 66 δολάρια σήμερα, καταγράφοντας κέρδη 30% το Μάιο τα σημαντικότερα μηναία σε διάστημα δεκαετίας. Ακόμη η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 9,8%, ενώ το ασήμι βρέθηκε στο +26,6% το Μάιο, σημειώνοντας τα ισχυρότερα κέρδη σε διάστημα 22 ετών.

Κάτω από το 1 δολάριο βρέθηκε η μετοχή της General Motors για πρώτη φορά τα τελευταία 76 χρόνια, καθώς «πυκνώνουν» οι ενδείξεις πως θα υποβάλει αίτηση πτώχευσης. Η μετοχή της κατέγραψε απώλειες που άγγιξαν το 30% για να διαμορφωθεί στα 80 σεντς έχοντας βρεθεί ενδοσυνεδριακά και στα 76 σεντς.

Πάντως η UAW, το μεγαλύτερο σωματείο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ έδωσε σήμερα με πλειοψηφία 74% το «πράσινο φως» για τις τροποποιήσεις στην εθνική σύμβαση εργασίας της General Motors. Η σύμβαση καλύπτει 54.000 εργαζομένους της εταιρείας σε 46 εργοστάσια των ΗΠΑ. Με τη σύμβαση αυτή η GM θα εξοικονομήσει έως 1,3 δισ. ετησίως καθώς προβλέπονται σημαντικές μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς. Ακόμη, το ταμείο συνταξιοδότησης του σωματείου (VEBA) θα κατέχει μία θέση στο διοικητικό συμβούλιο.

Στο «κόκκινο» βρέθηκαν οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ύστερα από την ανακοίνωση της Dell ότι η ζήτηση δεν δείχνει να ανακάμπτει. Οι πωλήσεις της εταιρίας σημείωσαν κάμψη μεγαλύτερη των εκτιμήσεων, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη ήταν καλύτερα του αναμενόμενου. Οι μετοχές της βρέθηκαν στο 1%, αυτές της Hewlett- Packard στο -2,2% και της Intel στο -2%. Απώλειες 5,6% και για την Comcast η οποία σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλό τηςBrian Roberts δε γλίτωσε από την ύφεση, με τον αριθμό των νέων συνδρομητών να είναι σημαντικά χαμηλότερος.

Απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Tiffany η οποία ανακοίνωσε κάμψη κερδών 64%, καθώς οι καταναλωτές μειώνουν τις δαπάνες τους σε είδη πολυτελείας.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις της ημέρας, υψηλό βαθμό συρρίκνωσης εμφάνισε ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας της περιοχής του Σικάγο το Μάιο, εκπλήσσοντας τους αναλυτές που ανέμεναν βελτίωση. Ο δείκτης Chicago PMI υποχώρησε στις 34,9 μονάδες το Μάιο έναντι 40,1 μονάδες τον Απρίλιο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών ανέμεναν να αναρριχηθεί στις 42 μονάδες.

Αύξηση κατέγραψε η καταναλωτική εμπιστοσύνη το Μάιο στις ΗΠΑ, η οποία μάλιστα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών παραμένοντας όμως σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μichigan και του Reuters ανήλθε στις 68,7 μονάδες από τις 65,1 μονάδες τον Απρίλιο. Στα μέσα Μαίου οι εκτιμήσεις τον τοποθετούσαν στις 67,9 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 68 μονάδες.

Kατά 5,7% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ στις ΗΠΑ το πρώτο 3μηνο. Tα προκαταρκτικά (δεύτερα) στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ έδειξαν πτώση της τάξης του 5,7% στο α΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση κι έτσι η συρρίκνωση της αμερικάνικης οικονομίας ήταν ελαφρώς μικρότερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί από την αμερικάνικη κυβέρν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.