ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνείς αγορές: Το πάρτι καλά κρατεί!

20:23 - 01 Ιουν 2009 | Ειδήσεις
Ευφορία και ισχυρά κέρδη είναι το κλίμα που επικρατεί σήμερα στις διεθνείς κεφαλαιγορές. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 2% στις 4.506,19 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 4,08% στις 5.142,56 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC ενισχύθηκε κατά 3,11% στις 3.379,49 μονάδες. Ο Dow Jones καταγράφει κέρδη 2,36% στις 8.700,65 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.829,65 μονάδες με άνοδο 3,11% και τέλος ο S&P ενισχύεται κατά 2,52% στις 942,31 μονάδες.

Ράλι στην Ευρώπη

Ράλι κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οδηγώντας τον Dow Jones Stoxx 600 στη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών. Ο DAX ξεχώρισε με κέρδη άνω του 4%. Οι τιμές του πετρελαίου και των μετάλλων σημειώνουν άλμα, καθώς η βελτίωση για τρίτο συνεχόμενο μήνα της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Κίνα υποδηλώνει ότι τα χειρότερα για την παγκόσμια ύφεση έχουν παρέλθει.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,8% στο Λονδίνο, σημειώνοντας άνοδο για πέμπτη φορά σε διάστημα έξι ημερών. Ο MSCI Asia Pacific Index σκαρφάλωσε στο 2,6%, ενώ ο MSCI World Index βρέθηκε στο +1,2%.

Παράλληλα, οι αναλυτές της UBS ανατρέπουν τις συστάσεις τους, προτείνοντας πλέον τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι των αμερικάνικων, καθώς οι δεύτερες σημειώνουν ότι είναι ακριβότερες. Έτσι δίνουν σύσταση «overweight» για τις ευρωπαϊκές μετοχές και «underweight» για τις αμερικάνικες.

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι εταιρίες του κλάδου των εμπορευμάτων, καθώς η μεταποίηση στην Κίνα εμφάνισε αύξηση για τρίτο συνεχόμενο μήνα και η χώρα αύξησε τις τιμές των καυσίμων κατά 8% σήμερα, στέλνοντας το αργό σε ισχυρά κέρδη. Ειδικότερα, οι τιμές του ελαφρού αμερικάνικου αργού για τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου ξεπέρασαν και τα 68 δολάρια το βαρέλι. Ισχυρά κέρδη αποκομίζει και η τιμή του χαλκού και του χρυσού που διαπραγματεύονται σε υψηλό τριών μηνών.

Η Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, ενισχύθηκε κατά 1,3%, ενώ η Total βρέθηκε σε υψηλό πετά μηνών. Η BHP Billiton , η μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως, σημείωσε άνοδο 5,3%, ενώ άλμα 8,8% καταγράφει η μετοχή της Cnooc. Η Rio Tinto βρέθηκε στο +6,5% και η Mitsubishi στο +5,6%.

Στον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανιών η Peugeot Citroen βρέθηκε στο +9,6% καθώς η Credit Suisse ανεβάζει στα 29 ευρώ από τα 18 την τιμή στόχο για την εταιρία. Στο +8,4% βρέθηκε η Daimler σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα δύο μηνών.

Πάρτι σε Wall

Κατοστάρι εξακολουθούν να τρέχουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά τα ικανοποιητικά μάκρο για το προσωπικό εισόδημα, τις καταναλωτικές δαπάνες και τον κλάδο μεταποίησης. Η General Motors υπέβαλε επίσημα πτώχευση σήμερα, ενώ το δολάριο υποχώρησε έναντι των υπολοίπων βασικών νομισμάτων μετά την κατακόρυφη άνοδο στις αποδόσεις των εντόκων γραμματίων του αμερικανικού δημοσίου.

Η χρεοκοπία της GM είναι και η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τη διαδικασία εξυγίανσης, θα συσταθεί μια νέα εταιρεία, που θα επανακτήσει τις πιο προσοδοφόρες μετοχές της, ενώ στο μισό θα μειωθούν οι οικονομικές υποχρεώσεις της.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα χορηγήσει 30,1 δισ. δολάρια επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια, για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητες της GM όσο θα βρίσκεται υπό την προστασία του άρθρου 11 και θα ελέγχει το 60% του κεφαλαίου της. Η καναδική κυβέρνηση θα χορηγήσει 9,5 δισ. δολάρια και θα ελέγχει το 12% της GM. Το ταμείο συνταξιοδότησης των εργαζομένων θα ελέγχει το 17,5% της εταιρείας, ενώ οι παλιοί πιστωτές που έχουν συνυπογράψει το σχέδιο διάσωσης θα κατέχουν το 10%.

Πρωταγωνιστής στην αμερικανική κεφαλαιαγορά αναδεικνύεται ο κλάδος των εμπορευμάτων με την Exxon Mobil να βρίσκεται στο +3%, τη Chevron στο +2,9%, την ConocoPhillips στο +3,1%, την Freeport-McMoRan Copper& Gold στο +7,5% και την Alcoa στο +5%.

Στο +3,4% βρίσκεται η Cisco Systems, ενώ η Travelers στο +3%. Οι δύο αυτές εταιρίες πρόκειται να αντικαταστήσουν τις GM και Citigroup στο δείκτη Dow Jones, καθώς οι μετοχές των δύο εταιριών αφαιρέθηκαν από ταμπλό έχοντας καταγράψει απώλειες 90% τη φετινή χρονιά.

Κέρδη 8,6% σημειώνει η μετοχή της Goodyear η οποία ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην πώληση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Akron στην Industrial Realty.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.