ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «πράσινο» η Wall- Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

17:41 - 08 Ιουλ 2009 | Ειδήσεις
Κέρδη καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ, με την οποία προέβη σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία το 2010. Από την άλλη, «βαρίδι» για τους δείκτες αποτελούν τα αρνητικά στοιχεία για τις τιμές κατοικιών στην Αγγλία και τον πληθωρισμό στην περιοχή της Ευρωζώνης.

Ο Dow Jones καταγράφει άνοδο 0,29% στις 8.186,60 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.757,37 μονάδες με κέρδη 0,64% και τέλος ο S&P 500 βρίσκεται στις 885,40 μονάδες με άνοδο 0,50%.

Να σημειωθεί ότι σήμερα ξεκινά η περίοδος εταιρικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων-βαρόμετρο για την αμερικανική οικονομία με την Alcoa να ρίχνει την αυλαία.

Έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την ύφεση και ανάκαμψη με αργούς ρυθμούς βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην τελευταία έκθεσή του, αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις του για το 2010 στο 2.5% από 1.9% στην προηγούμενη έκθεσή του τον Απρίλιο.

Επιπλέον, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει συρρίκνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά 1.4% το 2009. Αναλυτικά, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι οι ανησυχίες για συστημική αποτυχία του χρηματοοικονομικού συστήματος έχουν περιοριστεί, ενώ αναφέρει ότι περιμένει σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας το 2010, και σταθεροποίηση της οικονομίας της Ιαπωνίας. Σημειώνεται ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης αναμένεται πιο αργή συγκριτικά με αυτή των ΗΠΑ.

Αλμα 16% καταγράφουν οι μετοχές της Amgen, τη μεγαλύτερη εταιρία βιοτεχνολογίας παγκοσμίως, καθώς οι μελέτες της για φάρμακο κατά του καρκίνου έχουν θετική εξέλιξη. Κέρδη 4% και για την Amylin Pharmaceuticals καθώς οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν το νέο της φάρμακο.

Κέρδη 8,8% και για τη Ruby Tuesday η οποία ανακοίνωσε κέρδη β΄ τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Από την άλλη, απώλειες 10% σημειώνει η Arena Pharmaceuticals καθώς η εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη

Νευρικότητα και μεικτές τάσεις καταγράφουν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, έχοντας περιορίσει το σημαντικότερο μέρος των απωλειών τους μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του ΔΝΤ. Οι επενδυτές εμφανίζονται ανήσυχοι ότι τα εταιρικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου θα επιβεβαιώσουν ότι το τέλος της χειρότερης μεταπολεμικά ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας είναι πολύ μακριά, ενώ «βαρίδι» για τους δείκτες αποτελούν τα στοιχεία για το ΑΕΠ.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,39% στις 4.170,84 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται ανοδικά 0,32% κατά 0,01% στις 4.414,02 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 0,36% στις 3.037,85 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,3% στο Λονδίνο. Ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε πτώση 1,3%.

Συρρίκνωση - ρεκόρ εμφάνισε η οικονομία της Ευρωζώνης κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, με τη μείωση να είναι μεγαλύτερη των αρχικών εκτιμήσεων, όπως δείχνουν τα αναθεωρημένα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν λίγο η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat. Ειδικότερα, στην Ευρώπη των 16 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 4,9%.

Απώλειες 3,9% για τη Holcim καθώς η εταιρεία δήλωσε ότι αναμένει ένα «δύσκολο» 2009 καθώς οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις δεν έχουν δείξει σημάδια βελτίωσης μέχρι και το Μάιο. Η τσιμεντοβιομηχανία σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,1 δις. φράγκα (1,9 δις. δολάρια) για τη χρηματοδότηση της εξαγοράς της Cemex Australia. Η εταιρεία θα προσφέρει στους μετόχους της 50,3 εκατ. νέες μετοχές έναντι 42 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή.

Η Amada, κατασκευάστρια μεταλλουργικού εξοπλισμού, υποχωρεί σε χαμηλό τριών μηνών μετά την απρόσμενη μείωση κατά 3% των παραγγελιών μηχανολογικού εξοπλισμού στην Ιαπωνία το Μάιο.

Απώλειες 1% για την Tullow Oil η οποία ανακοίνωσε κάμψη στην παραγωγή.

Στο -2,8% βρίσκεται η Banco Espanol de Credito η οποία ανακοίνωσε κάμψη στα κέρδη της. Στο -1% βρίσκεται και η Banco Santander.

Η Honda Motor, που σημειώνει σχεδόν τις μισές από τις πωλήσεις της στη Βόρεια Αμερική, καταγράφει απώλειες 5,5% μετά

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.