ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα υψηλά έτους για Dow και S&P- Εντυπωσιακά εβδομαδιαία κέρδη

00:07 - 25 Ιουλ 2009 | Ειδήσεις
Σε νέα υψηλά έτους διαμορφώθηκαν και σήμερα οι Dow Jones και S&P 500, παρά τις ήπιες διακυμάνσεις των δεικτών στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ο Nasdaq δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, λόγω της πίεσης των μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, αλλά κατάφερε να διαμορφωθεί με μικρές απώλειες. Ειδικότερα, ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 0,26% στις 9.093,24 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.965,96 μονάδες με πτώση 0,39% και τέλος ο S&P 500 υποχώρησε 0,30% στις 979,26 μονάδες. Όσον αφορά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,37% στις 4.576,61 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,34% στις 5.229,36 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC υποχώρησε 0,22% στις 3.366,45 μονάδες.

Οι δείκτες πραγματοποίησαν μια μικρή ανάπαυλα μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, έχοντας όμως σημειώσει ισχυρό άλμα σε εβδομαδιαία βάση. Ειδικότερα, στην Ευρώπη ο FTSE σημείωσε ισχυρά κερδή 4,28% ο DAX 5,04% και ο CAC 4,59%. Στη Wall Street, o Dow Jones βρέθηκε υψηλότερα κατά 3,99%, o Nasdaq κατά 4,13% και τέλος o S&P 500 κατά 4,14%.

Τεχνολογική πίεση στη Wall

Οι αμερικανικοί δείκτες ανέκοψαν εν μέρει το ανοδικό ξέσπασμα των προηγούμενων εννέα ημερών, με τους Dow και S&P να σημειώνουν ήπια κέρδη, αλλά να διαμορφώνονται νέα υψηλά έτους. Σημαντική πίεση άσκησαν στο Nasdaq τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Microsoft και Amazon.com. «Βαρίδι» για τους δείκτες αποτέλεσαν ακόμη η σημαντική κάμψη του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Microsoft.

Πάντως, ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι σημειώνει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, ενώ η Fed αρχίζει να μειώνει τα ποσά στις πράξεις παροχής ρευστότητας κίνηση ενδεικτική της αισιοδοξίας που επικρατεί. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι μειώνει στα 100 δισ. δολ. για τον Αύγουστο από 125 δισ. δολ. τον Ιούλιο το ποσό που θα διαθέσει στις τράπεζες μέσω της επόμενης πράξης παροχής ρευστότητας στο πλαίσιο του προγράμματος Term Auction Facility (TAF). Παράλληλα ανακοίνωσε ότι σταδιακά θα μειώσει περαιτέρω τα ποσά που θα διαθέτει αν συνεχιστεί να βελτιώνεται η κατάσταση στις αγορές. Το πρόγραμμα TAF ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2007και δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά η Fed αναμένει να «ξεφουσκώσει» φυσικά, καθώς όλο και λιγότερες εταιρίες το χρησιμοποιούν.

Στο -8,7% βρέθηκε η Microsoft, έπειτα από τα χαμηλότερα των προβλέψεων κέρδη και έσοδα, κατά το τέταρτο τρίμηνο χρήσης, εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης για Windows και Office software. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 29% στα 3,05 δισ. δολάρια ή 34 σεντς ανά μετοχή, από 4,3 δισ. δολάρια ή 46 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα.

Απώλειες της τάξεως του 8,1% σημείωσε η Amazon.com. Μείωση 10% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της εταιρίας κατά το δεύτερο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, εξαιτίας της μείωσης των τιμών στα προϊόντα της.Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 142 εκατ. δολάρια ή 32 σεντς ανά μετοχή, από 158 εκατ. δολάρια ή 37 σεντς ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 32 σεντς ανά μετοχή.

Ακόμη, ένα βήμα πριν την κατάρρευση βρίσκεται η Guaranty Financial Group, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην πολιτεία του Τέξας από άποψη κεφαλαίων, καθώς αδυνατεί να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κεφάλαια και ως αποτέλεσμα είναι «πιθανό να μην είναι σε θέση να συνεχίσει τις δραστηριότητές της». Η μετοχή της, η οποία έχει χάσει το 95% της αξίας της την τελευταία χρονιά, έκλεισε χθες στα 22 σεντς και σήμερα βρέθηκε να σημειώνει περαιτέρω βουτιά έως και 30%.

«Βουτιά» 11% και για την MEMC Electronic Materials η οποία ανακοίνωσε κάμψη 96% στα κέρδη δευτέρου τριμήνου εξαιτίας της κάμψης στις τιμές των προϊόντων της αλλά και στη ζήτηση.

Στο -1,6% βρίσκεται η American Express, η οποία σημείωσε πτώση κατά 48% στα καθαρά κέρδη της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 342 εκατ. δολάρια ή 9 σεντς ανά μετοχή από 653 εκατ. δολάρια ή 56 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη ύψους 24 σεντς ανά μετοχή.

Από την άλλη, ράλι 10% κατέγραψε η Black & Decker η οποία κατέγραψε κέρδη 63 σεντς ανά μετοχή στο β΄ τρίμηνο, έναντι 74 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κέρδη 24% και για την SunPower ύστερα από την αναπάντεχη κερδοφορία που ανακοίνωσε για το β΄ τρίμηνο και την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για τα κέρδη στο σύνολο της χρήσης 2009.

Ισχυρά κέρδη αποκόμισε ο πετρελαϊκός κλάδος καθώς η τιμή του αργού διαμορφώθηκε πάνω από τα 68 δολάρια το βαρέλι, ενώ έκλεισε και αυτή την εβδομάδα με άνοδο και μάλιστα της τάξεως του 7,1%. Των κερδών ηγήθηκαν η Exxon Mobil και Conoc

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.