ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Iλιγγος στα ψηλά για Wall - Πάρτι στην Ευρώπη

17:31 - 29 Ιουλ 2009 | Ειδήσεις
(upd) Πτωτικά κινούνται οι αμερικανικές αγορές, ωθούμενες από τη σημαντική επιδείνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών κατά τον Ιούνιο, καθώς και από τις πιέσεις που δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος, έπειτα από το deal μεταξύ της Yahoo και της Microsoft. Επιπλέον, στο αρνητικό κλίμα συμβάλλουν η πτώση των ασιατικών αγορών, οι οποίες ανέκοψαν το ανοδικό σερί των προηγούμενων έντεκα συνεδριάσεων, καθώς η κάμψη στις τιμές των εμπορευμάτων και αλλά και των αυξημένων αμερικανικών αποθεμάτων του αργού. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0.40% στις 9.059,99 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στο -0,58% στις 973,97 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση κατά 0,54% στις 1.964,82 μονάδες. Συνεχίζεται το «πάρτι» στην Ευρώπη με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο περίπου στο 0,80% στις 4.564,57 μονάδες, τον DAX στη Φρανκφούρτη να καταγράφει κέρδη ύψους 2,26% στις 5.291,79 μονάδες και τον CAC στο Παρίσι να ενισχύεται κατά 1,50% στις 3.380,32 μονάδες.

Σε πτωτική τροχιά η Wall

‘Βαρίδι’ στον τεχνολογικό κλάδο αποτελεί η Yahoo, η οποία σημειώνει απώλειες της τάξεως του 8%, έπειτα από τη συμφωνία της με τη Microsoft. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Microsoft κινείται με κέρδη της τάξεως του 0,9%.

Αναλυτικά, οι δύο εταιρείες  έδωσαν τα χέρια σχετικά με τους όρους της πολυαναμενόμενης συνεργασίας τους στην online αναζήτηση και διαφήμιση, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να ανταγωνιστούν καλύτερα την Google, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα πριν από λίγο. Η συμφωνία είναι διάρκειας 10 ετών Η Microsoft δε θα πληρώσει προκαταβολική προμήθεια στην Yahoo και το επίκεντρο της συμφωνίας αφορά στην διανομή των εσόδων μεταξύ των δύο εταιριών. Οι δύο εταιρίες πραγματοποιούσαν μήνες διαπραγματεύσεων για τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Σύμφωνα με την τωρινή συμφωνία, η νέα μηχανή αναζήτησης της Microsoft, η Bing, θα τροφοδοτεί τις αναζητήσεις της Yahoo, ενώ η Yahoo θα διαχειρίζεται τις διαφημιστικές πωλήσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογία Microsoft.

Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft προσπάθησε να εξαγοράσει την Yahoo πέρσι αλλά η προσφορά της ύψους 47,5 δισ. δολ. απορρίφθηκε, ενώ και η προσπάθεια της Yahoo να εξασφαλίσει συμφωνία διαφήμισης αναζήτησης με την Google «κόλλησε» καθώς συνάντησε εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές.

Η Yahoo, η οποία εμφανίζει πτώση πωλήσεων για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, προσβλέπει στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων από τη συνεργασία. Η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικών στον κόσμο επιθυμεί την αύξηση του αριθμού των χρηστών της Bing, η οποία κατέχει οκτώ φορές μικρότερο μερίδιο αγοράς από την Google στις ΗΠΑ.

Με απώλειες κινούνται η Alcoa, η μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου στις ΗΠΑ, και η πετρελαϊκή Exxon Mobil, λόγω τωνχαμηλότερων τιμών των μετάλλων και του αργού. Συγκεκριμένα, η Alcoa βρίσκεται στο -2,3%, ενώ η Exxon Mobil στο -0.9%. Σημαντικές απώλειες της τάξης του 4% σημειώνει αυτή την ώρα η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 5,15 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 1,2 εκατ. βαρέλια.

Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 2,69 δολάρια ή 4% στα 64,55 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται πως ο Mark Mobius της Templeton Asset Management Ltd., δήλωσε πως δεν θα του προκαλούσε ''έκλπληξη αν το αργό έπεφτε στα 20-30 δολάρια το βαρέλι,'' παρόλη τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των εμπορευμάτων.

Πτωτικά κινείται η Morgan Stanley, κατά 1,4%, έπειτα από την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη Goldman Sachs, καθώς και η WellPoint, κατά 4,9%, έπειτα από τα μειωμένα κέρδη που σημείωσε κατά το β’ τρίμηνο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, κάμψη της τάξεως του 2,5% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, έπειτα από άλμα 1,3% που σημείωσαν κατά το μήνα Μάιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, ωθούμενες από τη μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα, αεροπλάνα και υπολογιστές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μείωση της τάξεως του 0,6%.

Εξαιρουμένης της πτώσης στα μεταφορικά αγαθά κατά 12,8%, οι παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο κατά 1,1%. Τα εμπορεύματα μειώθηκαν κατά 0,2%, ενώ τα αποθέματα υποχώρησαν τον Ιούνιο κατά 0,9%.

Συνεχίζεται το πάρτι στην Ευρώπη

Διευρύνουν τα κέρδη τους δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Peugeot Citroen, της Bayer και της Akzo Nobel δίνουν ώθηση στους δείκτες και αντισταθμίζουν τις σημαντικές και άνω των εκτιμήσεων ζημιές της ArcelorMittal και την κάμψη στις τιμές των εμπορευμάτων. <

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.