ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ευρωαγορές - Στο ''κόκκινο'' η Wall

18:51 - 29 Ιουλ 2009 | Ειδήσεις
''Πάρτι'' έκαναν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, τη στιγμή που στη Wall το αρνητικό κλίμα ενισχύει η απρόσμενη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων του αργού. Στην Ευρώπη τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Peugeot Citroen, της Bayer και της Akzo Nobel έδωσαν ώθηση στους δείκτες και αντιστάθμισαν τις σημαντικές και άνω των εκτιμήσεων ζημιές της ArcelorMittal και την κάμψη στις τιμές των εμπορευμάτων, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης παρατηρήθηκαν ρευστοποιήσεις.

FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 4.564,57 μονάδες, τον DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη ύψους 1,85% στις 5.270,32 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 3.365,42 μονάδες. 

Στη Wall, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες της τάξεως του 0,58% στις 9.043,74 μονάδες, ο S&P 500 βρίσκεται στο -0,78% στις 972,02 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημειώνει πτώση κατά 0,71% στις 1.961,18 μονάδες.

Κέρδη στην Ευρώπη

Ο Dow Jones Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,8%. Να σημειωθεί ότι περισσότερες από τις μισές ευρωπαϊκές εταιρίες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα από τις 8 Ιουλίου έχουν καταγράψει κέρδη προ φόρων άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα κέρδη του Stoxx 600 έχουν υποχωρήσει 30%, ενώ 58 από τις 106 εταιρίες έχουν εκπλήξει ευχάριστα τους αναλυτές.

Ράλι κατά 9,8% πραγματοποίησε η μετοχή της Akzo Nobel. Η εταιρία ανακοίνωσε πτώση 9% στα κέρδη προ φόρων στα 527 εκατ. ευρώ έναντι 414 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές.

Κέρδη κατά 5.4% αποκόμισε η Bayer, η οποία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών, αν και μειωμένα κατά 7,3%.

Αλμα 2,1% για την Infineon Technologies, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρία ημιαγωγών προέβλεψε αύξηση πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο, ύστερα από τη μικρότερη των εκτιμήσεων συρρίκνωση κερδών που ανακοίνωσε για το προηγούμενο τρίμηνο.
 
Στο +11% έκλεισε η Peugeot Citroen η μεγαλύτερη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο ζημιές 962 εκατ. ευρώ έναντι 971,5 εκατ. ευρώ που ανέμεναν οι αναλυτές, ύστερα από τη μείωση της παραγωγής στην οποία προέβη.
 
Ράλι 12% και για τη Rhodia η οποία προβλέπει βελτίωση των μεγεθών της στο τρίτο τρίμηνο.

Κέρδη κατέγραψε η SAP, η μεγαλύτερη εταιρία παγκοσμίως παραγωγής εταιρικού λογισμικού, καθώς τα κέρδη της αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές. Παρόλα αυτά η εταιρία προέβη σε αρνητική αναθεώρηση όσον αφορά τις προβλέψεις για έσοδα. Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, βλέπει μείωση εσόδων μεταξύ 4-6% από αρχική πρόβλεψη αμετάβλητων εσόδων σε σχέση με το περασμένο έτος.

Από την άλλη, σημαντικές πιέσεις δέχτηκε σήμερα ο κλάδος των εμπορευμάτων, ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα μιας σειράς εταιριών και της κάμψης στις τιμές των εμπορευμάτων.

Η ArcelorMittal, που έκλεισε στο -4,4%, ανακοίνωσε ζημιές 792 εκατ. ευρώ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν πολύ χαμηλότερα στα 375 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 4,6% και για την Daimler, τη δεύτερη μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η ύφεση μειώνει τις πωλήσεις στα μοντέλα Mercedes-Benz. Παρόλα αυτά η εταιρία προβλέπει «σταδιακή βελτίωση» στα λειτουργικά κέρδη της. Ειδικότερα, οι καθαρές ζημιές της εταιρίας διαμορφώθηκαν στα 1,06 δισ. ευρώ ή 99 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών 1,4 δισ. ευρώ ή 1,40 ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι ζημιές ήταν μικρότερες των εκτιμήσεων των αναλυτών που τις τοποθετούσαν στα 1,14 δισ. ευρώ.


Πτώση στη Wall

Διευρύνουν τις απώλειές τους οι αμερικανικοί δείκτες, μετά τα στοιχεία για αύξηση των αποθεμάτων του αργού. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει και η σημαντική επιδείνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Ιούνιο αλλά και οι πιέσεις που δέχεται ο τεχνολογικός κλάδος μετά τη συμφωνία μεταξύ Yahoo και Microsoft.

Τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων τριών μηνών σημειώνει η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 5,15 εκατ. βαρέλια στα 347,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια.

Ειδικότερα, η τ
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.