ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στη Wall - Κέρδη στην Ευρώπη

23:01 - 29 Ιουλ 2009 | Ειδήσεις
Στον αντίποδα των κερδών στις ευρωαγορές, οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση με απώλειες, μετά τα στοιχεία για αύξηση των αποθεμάτων του αργού αλλά και της υποχώρησης των ομολόγων. Στο αρνητικό κλίμα της αμερικανικής κεφαλαιαγοράς συνέβαλε και η σημαντική επιδείνωση των παραγγελιών διαρκών αγαθών τον Ιούνιο αλλά και οι πιέσεις που δέχτηκε ο τεχνολογικός κλάδος μετά τη συμφωνία μεταξύ Yahoo και Microsoft. Ωστόσο, οι δηλώσεις του Ομπάμα για ενδεχόμενη ''αρχή του τέλους της ύφεσης'' και η έκθεση της Fed για αύξηση των ενδείξεων επιβράδυνσης της ύφεσης κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 0,29% στις 9.070,72 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε στο -0,46% στις 975,13 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση κατά 0,39% στις 1.967,76 μονάδες. O FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,41% στις 4.564,57 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη κατέγραψε κέρδη ύψους 1,85% στις 5.270,32 μονάδες και ο CAC στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά 1,04% στις 3.365,42 μονάδες.

Πτώση στη Wall

Υποχώρησαν τα 5ετή ομόλογα που δημοπράτησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς η απόδοση στα πωληθέντα χρεόγραφα αξίας 39 δισ. δολαρίων διαμορφώθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ειδικότερα, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,689%, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για απόδοση 2,635%.
 
Ισχυρές απώλειες σημείωσε η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, μετά τα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αύξηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τα αμερικανικά αποθέματα του αργού αυξήθηκαν κατά 5,15 εκατ. βαρέλια στα 347,8 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που έληξε στις 24 Ιουλίου, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Ειδικότερα, η τιμή συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 3,88 δολάρια ή 5,8% στα 63,35 δολάρια το βαρέλι, από 65,12 δολ. το βαρέλι πριν την ανακοίνωση της αύξησης των αποθεμάτων. Σημειώνεται πως ο Mark Mobius της Templeton Asset Management Ltd., δήλωσε πως δεν θα του προκαλούσε ''έκλπληξη αν το αργό έπεφτε στα 20-30 δολάρια το βαρέλι,'' παρόλη τη μακροπρόθεσμη ανοδική τάση των εμπορευμάτων.

Κάμψη της τάξεως του 2,5% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, έπειτα από άλμα 1,3% που σημείωσαν κατά το μήνα Μάιο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου της χώρας, ωθούμενες από τη μειωμένη ζήτηση για αυτοκίνητα, αεροπλάνα και υπολογιστές. Αξίζει να σημειωθεί ότι σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν μείωση της τάξεως του 0,6%. Εξαιρουμένης της πτώσης στα μεταφορικά αγαθά κατά 12,8%, οι παραγγελίες κατέγραψαν άνοδο κατά 1,1%. Τα εμπορεύματα μειώθηκαν κατά 0,2%, ενώ τα αποθέματα υποχώρησαν τον Ιούνιο κατά 0,9%.


''Βαρίδι'' στον τεχνολογικό κλάδο αποτέλεσε η Yahoo, η οποία σημείωσε απώλειες της τάξεως του 12%, έπειτα από τη συμφωνία της με τη Microsoft. Σημειώνεται ότι η μετοχή της Microsoft έκλεισε με κέρδη της τάξεως του 0,9%. Αναλυτικά, οι δύο εταιρείες έδωσαν τα χέρια σχετικά με τους όρους της πολυαναμενόμενης συνεργασίας τους στην online αναζήτηση και διαφήμιση, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να ανταγωνιστούν καλύτερα την Google, όπως ανακοινώθηκε και επίσημα πριν από λίγο. Η συμφωνία είναι διάρκειας 10 ετών. Η Microsoft δε θα πληρώσει προκαταβολική προμήθεια στην Yahoo και το επίκεντρο της συμφωνίας αφορά στην διανομή των εσόδων μεταξύ των δύο εταιριών.

Οι δύο εταιρίες πραγματοποιούσαν μήνες διαπραγματεύσεων για τη συνεργασία τους στο συγκεκριμένο κομμάτι. Σύμφωνα με την τωρινή συμφωνία, η νέα μηχανή αναζήτησης της Microsoft, η Bing, θα τροφοδοτεί τις αναζητήσεις της Yahoo, ενώ η Yahoo θα διαχειρίζεται τις διαφημιστικές πωλήσεις χρησιμοποιώντας τεχνολογία Microsoft. Υπενθυμίζεται ότι η Microsoft προσπάθησε να εξαγοράσει την Yahoo πέρσι αλλά η προσφορά της ύψους 47,5 δισ. δολ. απορρίφθηκε, ενώ και η προσπάθεια της Yahoo να εξασφαλίσει συμφωνία διαφήμισης αναζήτησης με την Google «κόλλησε» καθώς συνάντησε εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές. Η Yahoo, η οποία εμφανίζει πτώση πωλήσεων για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, προσβλέπει στην εξοικονόμηση τουλάχιστον 500 εκατ. δολαρίων από τη συνεργασία. Η Microsoft, η μεγαλύτερη εταιρεία λογισμικών στον κόσμο επιθυμεί την αύξηση του αριθμού των χρηστών της Bing, η οποία κατέχει οκτώ φορές μικρότερο μερίδιο αγοράς από την Google στις ΗΠΑ.

Απώλειες κατέγραψε η Alcoa, η μεγαλύτερη εταιρεία αλουμινίου στις ΗΠΑ, και η πετρελαϊκή Exxon Mobil, λόγω της σημαντικής υποχώρησης των τιμών των μετάλλων και του αργού. Συγκεκριμένα, η Alcoa βρέθηκε στο -2,3%, ενώ η Exxon Mobil στο -0.9%.

Πτωτ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.