ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Profit-taking στα ξένα χρηματιστήρια

17:35 - 04 Αυγ 2009 | Ειδήσεις
Με νευρικότητα κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, κατοχυρώνοντας τα κέρδη από το χθεσινό ράλι, το οποίο τους ώθησε πάνω από το ψυχολογικό όριο. Θετικά συμβάλλει η ανακοίνωση των εκκρεμών πωλήσεων κατοικιών για τον Ιούνιο, οι οποίες σημείωσαν άνοδο κατά 3,6%, ξεπερνώντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παρόλα αυτά, πίεση στους δείκτες ασκεί και η σημαντική μείωση του προσωπικού εισοδήματος κατά το μήνα Ιούνιο, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων χρόνων.

Συγκεκριμένα, ο Dow Jones βρίσκεται στο +0,04%, διαμορφωμένος στις 9.289 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κινείται με απώλειες της τάξεως του 0,15% πάνω από τις 1.000 μονάδες. Ακόμη, ο Nasdaq κινείται κάτω από τις 2.000 μονάδες, στο -0,26%.

Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται και οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, κατοχυρώνοντας τα κέρδη από το χθεσινό ράλι που τις οδήγησε σε υψηλό εννέα μηνών. Παρόλα αυτά, η ροή αισιόδοξων ειδήσεων συνεχίζεται και σήμερα με τις BNP Paribas, UBS και BMW να ανακοινώνουν καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα και τα εμπορεύματα να καταγράφουν σημαντικά κέρδη. Από την άλλη, απογοητευτικά ήταν τα αποτελέσματα της Xstrata.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει απώλειες 0,75% στις 4.647 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,18% στις 5.417 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 3.479 μονάδες με απώλειες 0,22%.

Κατοχύρωση κερδών στη Wall

Με απώλειες πάνω από 1,1% κινούνται η General Electric, Alcoa και Cisco Systems , καθώς πτωτικά κινούνται και η Wal-Mart Stores και η American Express, έπειτα από την ανακοίνωση των μειωμένων προσωπικών εισοδημάτων.   

Στο -4,6% βρίσκεται η Archer Daniels Midland, καθώς τα κέρδη ανά μετοχή της ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Πτωτικά κινούνται και η Exxon Mobil και Freeport-McMoRan Copper & Gold, επηρεασμένες από την πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων. Ακόμη, η ConocoPhillips, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία των ΗΠΑ, υποχωρεί κατά 0,7%, καθώς το αργό  έπεσε κάτω από το υψηλό επτά βδομάδων. Συγκεκριμένα, η τιμή του αργού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων υποχώρησε στα 71,15 δολάρια το βαρέλι.

Στον αντίποδα, με κέρδη πάνω από 4% κινείται η Caterpillar, ύστερα από ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου της που επιβεβαίωσε τις προβλέψεις κερδοφορίας της.

 Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο κατά 3,6% σημείωσαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο, ξεπερνώντας τις εκτίμησεις των αναλυτών που περίμεναν αύξηση κατά 0,5%. Τον προηγούμενο μήνα, οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 0,1%.

Επιπλέον, πτώση της τάξεως του 1,3% κατέγραψε το προσωπικό εισόδημα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούνιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο του 2005, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση της τάξεως του 1,2%.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, οι προσωπικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 0,1% τον Ιούνιο, ανατρέποντας τις προβλέψεις των αναλυτών που έβλεπαν τις δαπάνες να αυξάνονται κατά 0,3%. Σημειώνεται ότι τον Μαίο, το προσωπικό εισόδημα κατέγραψε κέρδη της τάξεως του 1,3%, ενώ οι προσωπικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,3%.

Ακόμη, το διαθέσιμο προσωπικό εισόδημα υποχώρησε κατά 1,3% τον Ιούνιο, έπειτα από αύξηση 1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Περιορίζει τις απώλειες η Ευρώπη

Η άνοδος στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, περιόρισαν τις απώλειες στους ευρωπαικούς δείκτες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 καταγράφει απώλειες 0,9% έχοντας σημειώσει συνολικά κέρδη 45% από τις 9 Μαρτίου. Σημειώνεται ότι ο Dow Jones Stoxx 600 έφτασε σε νέο υψηλό κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καταγράφοντας τα μεγαλύτερα κέρδη από το 2003. ’νοδο κατά 0,2% σημείωσε ο MSCI Asia Pacific, επηρεασμένος από τα μειωμένα κέρδη της Suzuki.

Πρωταγωνιστής για μια ακόμη ημέρα αναδεικνύεται ο τραπεζικός κλάδος, με τις UBS και BNP Paribas να ξεπερνούν τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν.

Ειδικότερα, στο -5,9% βρίσκεται η UBS, ύστερα από τη διεύρυνση ζημιών που κατέγραψε στο β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αλλά συρρίκνωση σε επίπεδο ζημιών έναντι του α΄ τρίμηνου του 2009. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ζημιών για τη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα.

Οι ζημιές διαμορφώθηκαν στα 1,4 δισ. φράγκα (1,32 δισ. δολάρια), έναντι 395 εκατ. φράγκων την αντίστοιχη πε

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.