ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατεύθυνση αναζητά η Wall - Κέρδη στην Ευρώπη

17:31 - 06 Αυγ 2009 | Ειδήσεις
(upd 2) Με μεικτά πρόσημα κινούνται οι αμερικανικοί δείκτες, ύστερα από τις αποθαρρυντικές προβλέψεις της Cisco Systems και τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων της MetroPCS Communications, παρά τα κέρδη της μετοχής της AIG και τις χαμηλότερες των εκτιμήσεων νέες αιτήσεις ανεργίας. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ενισχύεται οριακά κατά 0,01% στις 9.281 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση κατά 0,20% στις κάτω από τις 1.000 μονάδες, ενώ Nasdaq κινείται πτωτικά κατά 0,30% στις 1.987 μονάδες.

Με κέρδη συνεχίζουν να κινούνται οι δείκτες στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, μετά τη διατήρηση των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα από την Τράπεζα της Αγγλίας και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εν τω μεταξύ τα εταιρικά αποτελέσματα συνεχίζουν να αποδεικνύονται καλύτερα των εκτιμήσεων. Σειρά σήμερα είχαν μεταξύ άλλων η Novo Nordisk, KBC Group και Alumina.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,78% στις 4.683 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 βρίσκεται στις 3.475 μονάδες με άνοδο 0,49% και τέλος στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,27% στις 5.367 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στη Wall

Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο, καθώς και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ασκούν οι μετοχές της MetroPCS, που κάνουν «βουτιά» κατά 26%, καθώς και της Cisco που υποχωρούν κατά 1,3%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η MetroPCS Communications καταγράφει για πρώτη φορά απώλειες της τάξεως του 26% από 2007, που εισήχθη στο χρηματιστήριο.

Με απώλειες κινείται και η Cisco, έπειτα από ανακοίνωση ότι βλέπει τα έσοδα της να σημειώνουν πτώση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, λόγω χαμηλών παραγγελιών.   

Στο -1,4% βρίσκετια η Verizon Communications, ενώ η Citigroup και Bank of America καταγράφουν κέρδη, ύστερα από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας να προχωρήσει σε αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση κατά 38.000 σημείωσαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που έληξε την 1 Αυγούστου, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 550.000, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν αύξηση κατά 1.000 στις αιτήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, είναι η πέμπτη διαδοχική βδομάδα που οι αιτήσεις κινούνται κάτων των 600.000. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 69.000 στις 6,31 εκατ. αιτήσεις.

Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες μειώθηκε κατά 4.750 στις 555,250 αιτήσεις, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 24 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, το Υπουργείο Εμπορίου θα ανακοινώσει τα στοιχεία της ανεργίας για το μήνα Ιούλιο. Οι αναλυτές αναμένουν η ανεργία να ανέλθει στο 9,7%.

Στα ύψη η Ευρώπη

Στο +1,1% βρίσκεται ο Dow Jones Stoxx 600, ενώ νωρίτερα ο MSCI Asia Pacific Index βρέθηκε στο +0,5%.

Αμετάβλητο στο 1% διατήρησε η ΕΚΤ επιτόκιο του ευρώ, όπως είχε άλλωστε προεξοφληθεί από την αγορά, ενώ στο 0,5% διατηρήθηκε και το επιτόκιο της Αγγλίας.

Για «ξεκάθαρη επιβράδυνση» του ρυθμού συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας της Ευρωζώνης έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Jean-Claude Trichet, προειδοποιώντας ωστόσο ότι η οικονομική δραστηριότητα θα παραμένει αδύναμη για το υπόλοιπο του 2009, προτού επανέλθει σε τροχιά ανάκαμψης τον επόμενο χρόνο.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 1% το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, ο Τρισέ επεσήμανε ότι τα επιτόκια διατηρούνται στα «κατάλληλα» επίπεδα.

Ακόμη σημείωσε ότι η κάμψη 0,6% του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη ήταν αναμενόμενη και σε γενικές γραμμές αντικατοπτρίζει την ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων σε επίπεδα ρεκόρ πέρσι. Ακόμη, απηύθυνε έκκληση στις τράπεζες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, εκμεταλλευόμενες τα κυβερνητικά μέτρα που έχουν δρομολογηθεί.

Επιπλέον, εξέπληξε τους επενδυτές η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοινώνοντας αιφνιδίως ότι προχωρά σε αύξηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων στις 175 δισ. στερλίνες (84 δισ. δολάρια) , όπως ανακοίνωσε στη σημερινή συνεδρίασή της. Σημειώνει δε, ότι η ύφεση της αγγλικής οικονομίας είναι βαθύτερη από ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Κέρδη 2% αποκομίζει η Novo Nordisk, η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ινσουλίνης, ενώ ράλι 19% σημειώνει η KBC Group, καθώς και οι δύο ανακοίνωσαν αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμή

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.