ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω από τα 70 δολάρια το αργό εν αναμονή αποθεμάτων

23:28 - 11 Αυγ 2009 | Ειδήσεις
Κάτω από τα 70 δολάρια έκλεισε το αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ακολουθώντας τη «βουτιά» των κεφαλαιαγορών και τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για νέα αύξηση των αποθεμάτων. Πολλοί αναλυτές, αν και θεωρούν ότι η κρίση έχει τερματιστεί από τον περασμένο Ιούνιο, θεωρούν ότι θα υπάρξουν περεταίρω πιέσεις καθώς η ανάκαμψη θα είναι πολύ αργή.

Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Σεπτεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,6%, κλείνοντας στα 69,45 δολάρια το βαρέλι, πραγματοποιώντας την τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent υποχώρησαν κατά 1,4% στα 72,45 δολάρια το βαρέλια.

Αύριο ανακοινώνεται η πορεία των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, και η πλειονότητα των αναλυτών αναμένει αύξηση, η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Μεγάλη αύξηση αναμένεται και για τη βενζίνη, ενώ η δυναμικότητα των διυλιστηρίων πιθανόν να παραμείνει η ίδια.

Οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να υπερβούν τα 100 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2011, καθώς αυξάνει η παγκόσμια ζήτηση και οι παραγωγοί δεν καταφέρνουν να αυξήσουν την προσφορά, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρία ενεργειακών συμβούλων Bernstein Research.

Βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν, το 2009, στα 75 δολάρια το βαρέλι ή κάτω από αυτά τα επίπεδα, να κινηθούν υψηλότερα το 2010, καθώς αυξάνει η παγκόσμια ζήτηση και να αγγίξουν τριψήφια νούμερα στα τέλη του επόμενου χρόνου ή στις αρχές του 2011, εκτιμούν οι αναλυτές της Bernstein Research.

"Η ζήτηση θα είναι πιθανά καλύτερη στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010 από ό,τι εκτιμάται εν γένει και αυτό, σε συνδυασμό με τις μειώσεις της παραγωγής των εκτός ΟΠΕΚ πετρελαιοπαραγωγών χωρών, θα οδηγήσει σε μείωση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, την επόμενη χρονιά", τονίζεται στο σημείωμα της Bernstein Research προς τους πελάτες της.

Οι εκτιμήσεις της Bernstein Research βασίζονται σε εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για αύξηση 2,5% του πραγματικού παγκόσμιου ΑΕΠ, το 2010.

Απαγορευτικό για την ανάκαμψη το πετρέλαιο πάνω από τα 70 δολάρια

Πλήγμα για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας θα επιφέρει η τιμή του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι , προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ. Ο ίδιος δεν επιθυμεί η απόφασή του ΟΠΕΚ στην επικείμενη συνεδρίασή του στις 9 Σεπτεμβρίου, να ωθήσει τις πετρελαϊκές τιμές σε επίπεδα που θα μπορούσαν να πλήξουν την ανάκαμψη. «Η απόφαση που θα λάβουν πιστεύω ότι θα έχει στόχο να καλλιεργήσει την οικονομική ανάκαμψη, παρά να διαβρώνει τις ελπίδες για αυτήν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.