ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατεύθυνση αναζητά η Wall - Κατοχύρωση κερδών για Ευρώπη

17:34 - 10 Σεπ 2009 | Ειδήσεις
Κατεύθυνση αναζητούν οι αμερικανικοί δείκτες, μετά από τέσσερις συνεχόμενες κερδοφόρες συνεδριάσεις, και ύστερα από την ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ ότι το 55% της Opel θα πουληθεί στη Magna από τη General Motors. «Βαρίδι» στις αγορές αποτελούν οι αποθαρρυντικές προβλέψεις της Monsanto, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της θα υποχωρήσουν μέσα στο 2010. Ακόμη, καλύτερα των εκτιμήσεων στοιχεία της ανεργίας στις ΗΠΑ, ενώ χειρότερο από τις προβλέψεις ήταν το εμπορικό έλλειμμα για τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones βρίσκεται στο -0,12% στις 9.535 μονάδες, ο S&P 500 στο -0,15% στις 1.031 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται οριακά πάνω στο 0,02% στις 2.060 μονάδες.

Στη Magna International πωλείται το 55% της γερμανικής θυγατρικής μονάδας Opel από τη General Motors, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βερολίνο, η Merkel δήλωσε ότι η πώληση της μονάδας στην καναδέζικη εταιρεία ήταν αυτό που η γερμανική κυβέρνηση επιθυμούσε, ενώ ταυτόχρονα, ευχαρίστησε την αμερικάνικη κυβέρνηση για το ρόλο της στο «deal». Σημειώνεται ότι η GM ανήκει πια στην αμερικάνικη κυβέρνηση, ύστερα από την κατάρρευση της τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι η Μέρκελ υποστήριζε την προσφορά της καναδέζικης Magna και υποσχόταν 4,5 δισ. ευρώ κρατικές εγγυήσεις σε περίπτωση που η GM επιλέξει τη συγκεκριμένη πρόταση.

Σημειώνεται ότι η Opel απασχολεί περίπου τους μισούς από τους 50.000 εργαζομένους της στην Ευρώπη, σε τέσσερα εργοστάσια που κατασκευάζουν από τα τρίθυρα Corsa έως τα μεγαλύτερα Zafira.

Αρνητικά επιδρούν και οι δηλώσεις της Bank of China, που αναφέρουν ότι η μεγάλη προσφορά χρήματος οδήγησε σε ένα «ράλι» στις χρηματιστηριακές αγορές, στην αγορά των εμπορευμάτων και ακινήτων, το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο -5,3% βρίσκεται η Monsanto, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της ανά μετοχή θα μειωθούν μεταξύ 3,10 δολαρίων και 3,30 δολαρίων το 2010, λόγω αυξημένων δαπανών, ύψους 600 εκατ. δολαρίων, που θα πάνε σε περικοπές θέσεων εργασίας.

Με άνοδο 3,3% κινείται η Yahoo, καθώς η Bank of America αναβάθμισε τη σύσταση των μετοχών της σε «buy». Ανοδικά κινείται και η Time Warner, στο 2,2%, έπειτα από αναβάθμιση της μετοχής σε «conviction buy» από «neutral» από τη Goldman Sachs.

«Ράλι» 14% για την UAL και 11% για την US Airways Group, καθώς η JP Morgan αναβάθμισε σε «sell» τη σύσταση των μετοχών τους.

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, μειωμένες κατά 26.000 εμφανίστηκαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την εβδομάδα που πέρασε, φτάνοντας σε χαμηλό από τα μέσα του Ιουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου. Ειδικότερα, οι αιτήσεις διαμορφώθηκαν στις 550.000 από 570.000 κατά την προηγούμενη εξεταζόμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος των νέων αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις βδομάδες υποχώρησαν στις 570.000 αιτήσεις από 572.750 την προηγούμενη εβδομάδα. Ακόμη, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις ανεργίας υποχώρησαν κατά 159.000 στις 6,09 εκατ. αιτήσεις, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τον Απρίλιο.

Το ποσοστό ανεργίας για τους εργαζόμενους με ασφάλιση ανεργίας κατέγραψε πτώση, φτάνοντας στο 4,6% από 4,7%.

Επιπλέον, διευρύνθηκε κατά 16,3% το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ κατά το μήνα Ιούλιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 2009. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 32 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στα 27,5 δισ. δολάρια. Αναλυτικά, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,3%, ενώ οι εξαγωγές κατά 3,9%.

Κατοχύρωση κερδών στην Ευρώπη

Με απώλειες κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες των ευρωπαϊκών μετοχών, κατοχυρώνοντας τα κέρδη των πέντε τελευταίων συνεδριάσεων, ενώ παράλληλα, «βαρίδι» αποτελεί ο κλάδος των μεταλλευμάτων. Στον αντίποδα, ισχυρά κέρδη καταγράφει ο τεχνολογικός κλάδος. Επιπλέον, αμετάβλητα στο 0,5% παρέμειναν τα επιτόκια της Αγγλίας, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται ο FTSE 100 έκλεισε με υψηλό 11μήνου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,64% στις 4.972 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στο +0,16% στις 5.583 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί κατά 0,23% στις 3.699 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,1%, αν ενδοσυνεδριακά έφτασε σε νέο υψηλό έτους. Ράλι 1,1% για τον MSCI Asia Pacific Index σε υψηλά έτους, καθώς η Li & Fung Ltd. προβλέπει αύξηση των παραγγελιών από τα καταστήματα λιανικής.

Αμετάβλητο στο ιστορικό χαμηλό του 0

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.