ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με απώλειες οι ευρωαγορές - Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall

14:56 - 14 Σεπ 2009 | Ειδήσεις
Πτωτικά συνεχίζουν να κινούνται οι μεγαλύτεροι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, εν μέσω ανησυχιων ότι το εξάμηνο ράλι των μετοχών δεν δικαιολογείται από τα θεμελιώδη μεγέθη της παγκόσμιας οικονομίας. Θολό το τοπίο και στις προοπτικές των εταιρικών κερδών. Πτωτικά κινούνται και τα αμερικανικά παράγωγα.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,69% στις 4.976 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 0,86% στις 5.575 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC καταγράφει απώλειες 0,97% στις 3.698 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 Index σημειώνει πτώση 1,2%. ''Βουτιά'' 1,8% για τον MSCI Asia Pacific Index.

«Αν και η οικονομία της Ευρωζώνης έχει βελτιωθεί σημαντικά από το δεύτερο τρίμηνο, η αβεβαιότητα είναι ακόμη αισθητή», προειδοποιεί η Κομισιόν στην τριμηνιαία έκθεσή της, τονίζοντας ότι «η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται να είναι σε σημείο καμπής».

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκριμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 0,2% το τρίτο τρίμηνο και 0,1% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι συρρίκνωσης 0,1% που είχε καταγράψει κατά το προγούμενο διάστημα.

Για το έτος 2009, διατήρησε στο -4% το ΑΕΠ της ευρωζώνης, ενώ προβλέπει τον πληθωρισμό στο 0,4%.

«Η δυναμική ανάπτυξης... έχει κατά συνέπεια αναθεωρηθεί προς τα επάνω για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, το αποτέλεσμα στην αλλαγή του χρόνου αποδείχθηκε τόσο αδύναμο, που παρά τις νέες προοπτικές και το καλύτερο του αναμενόμενου αποτέλεσμα για το δεύτερο τρίμηνο, η μείωση του ΑΕΠ παραμένει αμετάβλητη», τόνισε η Κομισιόν.

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Joaquin Almunia είπε ότι οι βελτιωμένες προοπτικές είναι αποτέλεσμα κυρίως "των άνευπροηγουμένου ποσών χρημάτων που εισέρρευσαν στην οικονομία από τις κεντρικέςτράπεζες και τις δημόσιες αρχές".

Κατά 1,4% υποχωρεί η Societe Generale, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας βάσει χρηματιστηριακής αξίας, μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη Nomura σε «reduce» από «neutral».

H Deutsche Bank καταγράφει απώλειες 1,6% μετά την υποβάθμιση της σύστασης από τη Nomura σε 'reduce' από 'buy'.

Απώλειες 2,3% για τη BHP Billiton, τη μεγαλύτερη μεταλλουργία παγκοσμίως και 2,4% για τη Rio Tinto Group, την τρίτη μεγαλύτερη, μετά την πτώση των τιμών των μετάλλων στο Λονδίνο.

Η Honda σημειώνει πτώση 3% μετά την ενίσχυση του γιεν έναντι του δολαρίου ως και 90,21 σήμερα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Φεβρουαρίου. Η ενδυνάμωση του γιεν μειώνει την αξία των υπερπόντιων πωλήσεων των γιαπωνέζικων εταιρειών.

Η Sony Corp., η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια ηλεκτρονικών ειδών παγκοσμίως, υποχωρεί κατά 2,4%. Η Toyota Motor Corp., που σημειώνει το ένα τρίτο των πωλήσεών της στη βόρεια Αμερική, καταγράφει απώλειες 2,6%.

Απώλειες 4,5% για την PSA Peugeot Citroen, τη δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της μετοχής από την Credit Suisse σε 'underperform' από 'outperform'.

Στο -1,6% βρίσκεται η Deutsche Telekom, καθώς η μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη ζήτησε από τη Deutsche Bank, τράπεζα συμβουλευτικών υπηρεσιών, να μελετήσει την πιθανή εξαγορά της αμερικάνικης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας Sprint Nextel Corp..

Με απώλειες 3,9% κινείται η HeidelbergCement, ύστερα από ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε πώληση μετοχών δύο-προς-μία ώστε να αντλήσει κεφάλαια για να μειώσει τα χρεή της.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, μείωση 0,3% κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή τον μήνα Ιούλιο στην Ευρωζώνη από κάμψη ύψους 0,6% κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωζώνης, Eurostat. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κάμψη της τάξεως του 0,3%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.