ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στις διεθνείς αγορές

16:31 - 15 Σεπ 2009 | Ειδήσεις
Με νευρικότητα κινούνται στη Wall, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της FED, παρά την ανακοίνωση των εντυπωσιακών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τρία χρόνια, ενώ ο δείκτης Empire State έφτασε σχεδόν σε υψηλό διετίας. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones βρίσκεται στο +0,02%, διαμορφωμένος στις 9.629 μονάδες, ο S&P 500 κινείται οριακά στο -0,03% στις 1.049 μονάδες, ενώ ο Nasdaq ενισχύεται 0,24% στις 2.097 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι σημέρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από την κατέρρευση του τραπεζικού κολοσσού Lehman Brothers.    

Στο +2% κινείται η EBay, ύστερα από αναβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «buy» από «neutral» από τη UBS, και την αύξηση της τιμής-στόχο στα 28 δολάρια από 24 δολάρια.

Κέρδη 2,3% σημειώνει η Yahoo, καθώς η σύσταση της μετοχής της αναβαθμίστηκε σε «outperform» από «market perform» από τη Sanford C. Bernstein & Co., η οποία τόνισε ότι η τιμή της είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Ανοδικά 2,1% κινείται η Carnival Corp., ενώ η Royal Caribbean Cruises Ltd. κερδίζει 4,6%. Σημειώνεται ότι η Bank of America διατήρησε τη σύσταση των μετοχών του σε «buy».

Αναλυτικά, "άλμα" 2,7% κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατά το μήνα Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών και καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τρία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, η άνοδος οφείλεται στις κρατικές επιδοτήσεις στον τομέα των αυτοκινήτων, στις υψηλότερες τιμές της βενζίνης και στην αυξημένη κίνηση στα εμπορικά κέντρα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση της τάξεως του 2,3%.Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 5,3%.

Οι πωλήσεις των αυτοκινήτων αυξήθηκαν 10,6%, ωθούμενες από το πρόγραμμα απόσυρσης, ενώ οι πωλήσεις εξαιρουμένων των αυτοκινήτων σημείωσαν άνοδο 1,1%. Οι αυξημένες τιμές βενζίνης οδήγησαν σε αύξηση των πωλήσεων στα πρατήρια, κατά 5,1%.

Εξαιρουμένων των τιμών της βενζίνης και των αυτοκινήτων, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Αύξηση 1,7% κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού το μήνα Αύγουστο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο 1,5%. Σύμφωνα με το Υπουργείου Εμπορίου, η άνοδος οφείλεται στην ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας, οι οποίες έχουν καταγράψει "άλματα" από το Νοέμβρη του 2007. Εξαιρουμένων των ενεργειακών τιμών και τιμών τροφίμων, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,2%.

Σχεδόν σε υψηλό διετίας έφτασε ο βιομηχανικός δείκτης Empire State στις ΗΠΑ κατά το μήνα Σεπτέμβριο, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 18,9 μονάδες από 12,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης νέων παραγγελιών ενισχύθηκε στις 19,84 μονάδες από 13,43 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο δείκτης αποστολών υποχώρησε στις 5,34 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 14,11 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης υποχώρησε στις -8,33 μονάδες από -7,45 μονάδες, ενώ ο δείκτης τιμών τέλος διαμορφώθηκε στις -3,57 μονάδες από -12,77 μονάδες.

Ακόμη, στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο μήνα διατήρησε ο ΟΠΕΚ τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου για το έτος 2009, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεσή του. Ειδικότερα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση, η οποία θα διαμορφωθεί στα 28,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα συρρικνωθεί κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2009, ενώ θα αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα το 2010. «Το «ράλι» των αγορών φαίνεται να ξεπερνά τις αντοχές της πραγματικής οικονομίας. Παρόλα αυτά, είναι πιθανό οι αγορές να διατηρηθούν στα τωρινά επίπεδα για πολύ καιρό ακόμη», αναφέρει ο ΟΠΕΚ.

Σε υψηλό 11μήνου ο DJ Stoxx 600

Σε ανοδική τροχιά «επέστρεψαν» οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, ύστερα από την ανακοίνωση των καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, στέλνοντας τον Dow Jones Stoxx 600 σε υψηλό 11μήνου. Ενθαρρυντικό ήταν και το επενδυτικό κλίμα στη Γερμανία, το οποίο σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάστημα τριών χρόνων, ενώ παράλληλα ήταν κατώτερο των εκτιμήσεων των αναλυτών. Ακόμη, σημειώνεται ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων, όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κινείται στο +0,44% στις 5.041 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 0,23% στις 5.607 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κερδίζει 0,40% στις 3.745 μονάδες.

Στο +0,4% κινείται ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index ενισχ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.