ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθεροποιητικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

14:57 - 25 Σεπ 2009 | Ειδήσεις
Σταθεροποιητικές τάσεις πέριξ των χθεσινών επιπέδων εμφανίζουν οι , με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται κατά 0,45% στις 5.102 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,14% στις 5.598 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,09% στις 3.755 μονάδες. Τα παράγωγα του S&P παρουσιάζουν άνοδο 0,3%, έχοντας σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες 1,6%. Ωστόσο, η σημερινή άνοδός τους δείχνει την πιθανότητα ανόδου στη Wall για πρώτη φορά σε τρεις μέρες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 ενισχύεται 0,1% ενώ έχει σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες 2,2%. Ο MSCI Pacific Index υποχώρησε κοντά σε χαμηλό εβδομάδας, καταγράφοντας πτώση κατά 0,7%.

Ολοκληρώνονται σήμερα οι εργασίες της διήμερης συνόδου της G20 στο Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής ,οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχουν αποφασίσει να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, στο πλαίσιο των προσπαθειών για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ισχύ οι αναδυόμενες οικονομίες στο ΔΝΤ, ώστε να αναγνωρισθεί η αυξανόμενη επιρροή τους στην παγκόσμια οικονομία.

 Ακόμη, κατέληξαν σε συμφωνία και για τον περιορισμό των υπέρογκων μπόνους των τραπεζών που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Εν τω μεταξύ, η G20 αναμένεται να αναλάβει ηγετικό ρόλο ως προς τον συντονισμό της διεθνούς οικονομίας, ρόλο που ως τώρα κατείχε η G8.

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτάμιση μηνών υποχωρεί το δολάριο έναντι του γιεν εν μέσω εικασιών ότι με τη μείωση των φόρων στα υπερπόντια κέρδη των ιαπωνικών εξαγωγέων, αυτά θα 'επαναπατριστούν' πριν το τέλος του πρώτου εξαμήνου χρήσης. Αποτέλεσμα, το γιεν ενισχύεται κοντά σε υψηλό εβδομάδας έναντι του ευρώ. Παράλληλα, το δολάριο κατάφερε να ανακόψει την κερδοφόρα πορεία του ευρώ μετά από δημοσίευμα στο Reuters ότι οι G20 δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας οικονομίας έως ότου διασφαλιστεί η ανάκαμψη.

Η στερλίνα οδηγείται προς τρίτη εβδομάδα υποχώρησης έναντι του ευρώ, μετά από δημοσίευμα στη Newcastle Journal ότι ο διοικητής της Bank of England, Mervyn King, δήλωσε ότι η αποδυνάμωση του νομίσματος αποδείχθηκε 'μεγάλη βοήθεια' στην εξισορρόπηση της οικονομίας.

Το ιαπωνικό νόμισμα αναρριχήθηκε νωρίτερα στο 132,53 γιεν ανά ευρώ στο Λονδίνο, από 133,86 χθες στη Νέα Υόρκη.

Το δολάριο 'κατρακύλησε' νωρίτερα στο 89,98 δολ/γιεν, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.

Το δολάριο επίσης διαμορφωνόταν νωρίτερα στο 1,4683 δολ ανά ευρώ από 1,4666 δολ/ευρώ χθες στη Νέα Υόρκη και από 1,4712 μία εβδομάδα νωρίτερα. Το πράσινο νόμισμα οδηγείται σε εβδομαδιαία κέρδη 0,2% έναντι του ευρώ.

Σε αναβάθμιση των προβλέψεών της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προχώρησε η Goldman Sachs για το τέταρτο τρίμηνο του 2009 και για το έτος 2010. Η Goldman κτιμά ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δ’ τρίμηνο και στα 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα για το 2010.

«Οι μόνιμες συνέπειες της χρηματοοικονομικής κρίσης είναι ηπιότερες από αυτό που περιμέναμε. Ως αποτέλεσμα, αρχίζουμε και πιστεύουμε ότι η ανάκαμψη ξεκινά από υψηλότερο επίπεδο,» τονίζει ο αναλυτής της Goldman, Jeffrey Currie.

Παρόλα αυτά, η Goldman διατήρησε την τιμή-στόχο αμετάβλητη, καθώς θεωρεί ότι η υψηλότερη ζήτηση έχει συνοδευτεί από μεγαλύτερη προσφορά, ειδικότερα από τη Ρωσία και την υπόλοιπη πρώην σοβιετική ένωση, όπου η προσφορά φτάνει τα 650.000 βαρέλια την ημέρα. Ως εκ τούτου, η Goldman αναβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια προσφορά σχεδόν κατά το ίδιο ποσοστό με την παγκόσμια ζήτηση.

Επιπλέον, η Goldman διατήρησε την τιμή-στόχο για το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) στα 85 δολάρια το βαρέλι για το τέλος του έτους, ενώ αναμένει να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στα 90 δολάρια το βαρέλι το 2010.

'Βουτιά' 16% για τη Nomura, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή της Ιαπωνίας,η οποία σχεδιάζει την άντληση 511,3 δισ. γιεν (5,6 δισ .δολάρια) στην μεγαλύτερη της ως τώρα έκδοση μετοχών. Η Nomura θα εκδώσει 800 εκατ. κοινές μετοχές στην Ιαπωνία και το εξωτερικό μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου.

Με απώλειες 5,2% κινείται η Julius Baer Holding, καθώς ανακοίνωσε ότι θα διαχωρίσει την ιδιωτική τραπεζική από τη διαχείριση, με σκοπό να αναπτύξει τις επιχειρήσεις της μέσω εξαγορών.

Πτωτικά 6,5% κινείται η DSG International, ύστερα από υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε «un

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.