ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο «γυρνά» η Ευρώπη - Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall

14:51 - 01 Οκτ 2009 | Ειδήσεις
Σε πτωτική τροχιά «γύρισαν» οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά τα κέρδη που σημείωναν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης. Παρά την ώθηση που έδωσε η αναβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, το κλίμα επιβαρύνθηκε από τα αποθαρρυντικά στοιχεία της ανεργίας στην Ευρωζώνη, η οποία έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δεκαετίας. Πτωτικά κινούνται τα αμερικανικά παράγωγα.

Αναλυτικά, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,56% στις 5.105 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει πτώση 0,23% στις 5.662 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,43% στις 3.778 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Dow Jones Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,1%.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τις προβλέψεις του καθώς τα 'πακέτα' στήριξης της οικονομίας που ξεπερνούν τα 2 τρισ. δολάρια αλλά και η αύξηση της ζήτησης στην Ασία οδηγούν την παγκόσμια οικονομία στην έξοδο της χειρότερης ύφεσης μεταπολεμικά.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ προβλέπει στο τριμηνιαίο Παγκόσμιο Οικονομικό Outlook ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3,1% το 2010, ενώ νωρίτερα είχε κάνει λόγο για ανάπτυξη κατά 2,5%. Το 2010 η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά 9% και της Ινδίας κατά 6,4%. Ακόμη, το ΔΝΤ αναμένει ανάπτυξη κατά 1,7% στην Ιαπωνία, 1,5% στις ΗΠΑ και 0,3% στην Ευρωζώνη.

Ο MSCI Asia Pacific Index υποχωρεί κατά 1,2 % καθώς η έρευνα Tankan της κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας δείχνει ότι οι εταιρείες σχεδιάζουν περαιτέρω μείωση των κεφαλαιακών τους δαπανών. Οι αγορές σε Χονγκ Κονγκ και Κίνα παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.

Στο -3% βρίσκεται η Antofagastra, επηρεασμένη από την πτωτική πορεία των τιμών των μεταλλευμάτων. Με απώλειες 2,5% κινείται και η Anglo American.

Η Michelin & Cie. υποχωρεί 1,4%, μετά από συνέντευξη της Jean-Dominique Senard, CEO της μεγαλύτερης κατασκευάστριας ελαστικών παγκοσμίως, στη Wall Street Journal. Η CEO δήλωσε ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ασταθής και σύντομα θα αρχίσει να ξεθωριάζει.

Η France Telecom σημειώνει πτώση 1,1% μετά την σύσταση πώλησης από τη Citigroup.

Με απώλειες 3,4% κινείται η Solarworld, ενώ η Q-Cells υποχωρεί 3%.

Η Tandberg καταγράφει κέρδη 11% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την Cisco Systems Inc. προς 17,2 δισ. κορόνες (2,96 δισ. δολάρια), η οποία και σκοπεύει να επεκταθεί σε προϊόντα βιντεοδιάσκεψης. Ειδικότερα, η Cisco θα καταβάλει 153,50 κορόνες ανά μετοχή σε μετρητά, 11% πάνω από την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής της Tandberg.

Ανοδος 3,4% για τη Munich Re, η οποία ανακοίνωσε αγορά ιδίων μετοχών συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ (1,5 δισ. δολ).

Στα μακροοικονομικά στοιχεία της ημέρας, στο 9,6% ανήλθε το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη κατά το μήνα Αύγουστο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα δεκαετίας, καθώς οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι βασικό 'όπλο' των εταιρειών για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ειδικότερα, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 165.000 από τον Ιούλιο, στα 15,17 εκατομμύρια, με το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται στο 9,6%, από 9,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat.

Ακόμη, στις 49,3 μονάδες ανήλθε ο μεταποιητικός PMI της Ευρωζώνης το μήνα Σεπτέμβριο, σημειώνοντας υψηλό 16 μηνών. Τον Αύγουστο ο δείκτης αναρριχήθηκε σε υψηλό 14 μηνών, στις 48,2 μονάδες. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στις 49 μονάδες.

Σημειώνεται πως κάτω από τις 50 μονάδες τα στοιχεία δείχνουν συρρίκνωση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.