ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο 2% τα κέρδη του αργού

23:33 - 12 Οκτ 2009 | Ειδήσεις
Με κέρδη στο 2% έκλεισε η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω θετικών τάσεων από τις διεθνείς αγορές αλλά και της αναβάθμισης των προβλέψεων της ΙΕΑ για την παγκόσμια ζήτηση.

Συγκεκριμένα, το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια Νοεμβρίου κέρδισε 2% στα 73,27 δολάρια το βαρέλι, φτάνοντας σε υψηλά έξι εβδομάδων. Σημειώνεται ότι ενδοσυνεδριακά το αργό βρέθηκε στα 73,86 δολάρια το βαρέλι. Τα αντίστοιχα συμβόλαια του πετρελαίου τύπου brent ενισχύθηκε 1,39% στα 70,86 δολάρια το βαρέλι.

Σε νέα αναβάθμιση των προβλέψεων της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προχώρησε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) την Παρασκευή, εν μέσω ενθαρρυντικών οικονομικών εκτιμήσεων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και αισιόδοξων οικονομικών στοιχείων από την Αμερική και την Ασία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΙΕΑ, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος σε 28 ανεπτυγμένες χώρες, η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να ανέλθει κατά 200.000 βαρέλια την ημέρα στα 84,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά μέσο όρο για το 2009. Επιπλέον, για το 2010, η ΙΕΑ προβλέπει άνοδο της ζήτησης κατά 350.000 βαρέλια την ημέρα στα 86,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία εκτιμά ότι αν και η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αρχίζει και ανακάμπτει, το «outlook» για το 2010 παραμένει αβέβαιο.

Ακόμη, η ζήτηση για τις 11 χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στα 26,42 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ξεπερνώντας το στόχο του οργανισμού, ο οποίος διαμορφωνόταν στα 24,85 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σε υψηλά δύο εβδομάδων βρέθηκε σήμερα το δολάριο έναντι του γιέν, εν μέσω διαφωνιών για το χρόνο διατήρησης των αμερικανικών επιτοκίων στο τωρινό ιστορική επίπεδο. Το αρνητικό κλίμα εντείνει, δε, ο διοικητής της Fed του St Louis, ο οποίος τόνισε ότι οι μεσοπρόθεσμοι πληθωριστικοί κίνδυνοι ενδέχεται να είναι υψηλότεροι του αναμενόμενου.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το δολάριο υποχώρησε σε χαμηλό οκτώ μηνών έναντι του ιαπωνικό νομίσματος, ενώ βρέθηκε σε χαμηλό 14 μηνών έναντι έξι άλλων νομισμάτων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.