ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία- Τουρκία: Επιτάχυνση του αγωγού φυσικού αερίου ITGI

18:30 - 19 Οκτ 2009 | Ειδήσεις
Κοινή Δήλωση για τον αγωγό φυσικού αερίου ITGI (Interconnector Turkey-Greece-Italy) που προωθείται από την EDISON και την ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την τουρκική BOTAS υπέγραψαν σήμερα στο Μιλάνο ο Ιταλός Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Claudio Scajola και ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Taner Yildiz.

Με τηνδήλωσή τους, οι δύο Υπουργοί επιβεβαιώνουν την στρατηγική σημασία του έργου ως μέσου για την ταχεία ανάπτυξη του Νότιου Διαδρόμου εφοδιασμού της Ευρώπης με φυσικό αέριο προερχόμενο από την Κασπία μέσω Τουρκίας.

Αναφερόμενοι στην διακρατική συμφωνία του Ιουλίου 2007, οι δύο Υπουργοί επανέλαβαν την δέσμευσή τους να παράσχουν κάθε δυνατή υποστήριξη στην οριστικοποίηση, μέχρι το τέλος του χρόνου, των συμφωνιών μεταξύ της EDISON και της BOTAS, που είναι απαραίτητεςγια την έναρξη υλοποίησης του αγωγού.

Επίσης, η Τουρκική Κυβέρνηση επιβεβαιώνει την δέσμευσή της να εξασφαλίσει στον ITGI όρους διέλευσης που να εγγυώνται την ανταγωνιστικότητά του.

“Η σημερινή κοινή δήλωση επιβεβαιώνει τη πολιτική στήριξη του αγωγού ITGI και του ρόλου του ως πρωτοπόρου στο Νότιο Διάδρομο” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της EDISON Umberto Quadrino. “Το έργο αυτό - πρόσθεσε -αποτελεί την πιο προωθημένη και συγκεκριμένη επιλογή προκειμένου να διασφαλιστεί στην Ευρώπη πρόσβαση στα κοιτάσματα της Κασπίας και ειδικότερα του Shah Deniz 2 του Αζερμπαϊτζάν”.

Ο αγωγός φυσικού αερίου ITGI θα επιτρέψει την εισαγωγή στην Ιταλία και την Ευρώπη 10 δισ. κυβ. μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, από τις περιοχές της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής,μέσω Τουρκίας και Ελλάδας.

Οτουρκοελληνοϊταλικός αγωγός αποτελείται από τρία τμήματα: α) το τουρκικό δίκτυο αγωγών που θα ενισχυθεί προκειμένου να επιτρέψει την διέλευση των ποσοτήτων που προορίζονται για την ελληνική και την ιταλική αγορά, β) τη διασύνδεση Τουρκίας-Ελλάδας (ITG) που είναι ήδη σε λειτουργία από το Νοέμβριο 2007 και γ) τον ελληνοϊταλικό αγωγό (IGI) μήκους 800 χλμ., εκ των οποίων 600 χλμ. θα κατασκευαστούν από τον ΔΕΣΦΑ στην ελληνική επικράτεια και περίπου 200 χλμ. από την EDISON και την ΔΕΠΑ, μέσω της κοινής εταιρείας ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στο υποθαλάσσιο τμήμα μεταξύ της ελληνικής και της ιταλικής ακτής. Ο ITGΙ θα περιλαμβάνει επίσης μία διακλάδωση από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία(IGB - Interconnector Greece-Bulgary) με δυναμικότητα μεταφοράς 3-5 δισ. κυβ. μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε την στρατηγική σπουδαιότητα του ITGΙ ως Project of European Interest, και το ενέταξε στα έργα ανάπτυξης του Νότιου Διαδρόμου του European Recovery Plan με πρόταση χρηματοδότησης 100 εκατ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.