ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβληματισμός στη Wall - Κέρδη άνω του 1,4% στην Ευρώπη- Συμπεριφορά ασανσέρ σε επτά συνεδριάσεις το ΧΑ

00:03 - 05 Νοε 2009 | Ειδήσεις
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες στη Wall, αφού ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,31% στις 9.801,83 μονάδες, S&P 500 κέρδισε 0,10% στις 1.046,49 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε στο -0,09% στις 2.073,37 μονάδες. Στο ΧΑ ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,66%, στις 2.652,65 μονάδες. Ίδια η εικόνα και στις ευρωαγορές, καθώς στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 1,40% στις 5.107,89 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε σημαντικά κατά 1,70% στις 5.444,23 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC κατέγραψε άνοδο 2,40% στις 3.670,33 μονάδες

Μεικτά πρόσημα στη Wall

Κυριολεκτικά την τελευταία μισή ώρα σημειώθηκαν υψηλές ρευστοποιήσεις στον τεχνολογικό κλάδο της Wall Street, με αποτέλεσμα οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά να κλείσουν με μεικτά πρόσημα. Η αναμενόμενη απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά από τη Federal Reserve, έδωσε μεν ώθηση στους επενδυτές για περισσότερο κερδοφόρες τοποθετήσεις, όπως αυτή των κεφαλαιαγορών, αλλά οι εκτιμήσεις για ανακοίνωση χαμηλότερων των προβλέψεων κερδών από τη Cisco Systems δημιούργησε νευρικότητα στην αγορά. Η Fed ανέφερε ότι είναι αισιόδοξη για την πορεία της οικονομίας, γεγονός που σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικών στοιχείων και του νέου ιστορικού υψηλό της τιμής του χρυσού, οδήγησε σε διεύρυνση των εντολών αγοράς από τους επενδυτές. Από την άλλη μεριά, η φράση «παρατεταμένη περίοδο» για διατήρηση των επιτοκίων στα ιστορικά χαμηλά δημιούργησε προβληματισμό στους επενδυτές για την πραγματική εικόνα της αμερικανικής οικονομίας.

Σε νέα ιστορικά υψηλά βρέθηκε ο χρυσός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στον απόηχο της αποδυνάμωση του δολαρίου, η οποία ενίσχυσε την ελκυστικότητα των μεταλλευμάτων. Ο χρυσός έφτασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ, σκαρφαλώνοντας στα 1.096 δολάρια η ουγγιά.

Η οικονομία βελτιώνεται, αλλά δεν έχουμε αποφύγει ακόμα τον κίνδυνο, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Federal Reserve, επαναλαμβάνοντας την παραίνεση για «υπομονή», όπως κάνει εδώ και μερικούς μήνες. Η δραστηριότητα στη στεγαστική αγορά έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενώ και οι καταναλωτικές δαπάνες, αν και παραμένουν περιορισμένες λόγω της αύξησης της ανεργίας, ενισχύονται ελαφρώς. Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να μειώνουν τις θέσεις εργασίας τους, αν και με μικρότερο ρυθμό.

Στο +40% βρέθηκε η Ambac Financial Group, η οποία ανακοίνωσε κέρδη ύψους 2,19 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο, ανατρέποντας τα αρνητικά αποτελέσματα της αρχής του έτους. Κέρδη 11% σημείωσε και η MBIA.

Αλμα 6,7% σημείωσε η Aetna,η τρίτη μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στις ΗΠΑ, ενώ στο +6% βρίσκεται η Cigna, οδηγώντας τον κλάδο να καταγράψει τη μεγαλύτερη άνοδο από όλους τους υπολοίπους, καθώς βρέθηκε στο +2,3%.

Κέρδη 2,8% σημείωσε η Walt Disney, μετά την ανακοίνωση ότι η Κινεζική κυβέρνηση ενέκρινε τη δημιουργία πάρκου αναψυχής στη Σαγκάη, το πρώτο στη μεγαλύτερη αναπτυσσόμενη οικονομία.

Τη μεγαλύτερη ανοδο στον δείκτη Dow σημείωσε η Merck, ήτοι 6,8%, αφού η ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρείας ότι η εξαγορά της Schering-Plough θα βελτιώσει τα αποτελέσματα της μέχρι το 2013, βελτίωσε τη θέση της μετοχής.

Στον αντίποδα, με απώλειες 5,8% κινήθηκε η Baker Hughes, η οποία συμφώνησε να αγοράσει τη BJ Services και ταυτόχρονα παρουσίασε μειωμένη κατά 87% κερδοφορία στο τρίτο τρίμηνο.

Αν και ενδοσυνεδριακά η Hartford Financial Services Group σημείωνε κέρδη έως και 4%, τελικά έκλεισε με απώλειες της τάξεως του 4,7%, παρόλο που ανακοίνωσε συρρίκνωση των ζημιών της στο τρίτο τρίμηνο.

Στα μακροοικονομικά στοιχεία, μειωμένες κατά 203.000 εμφανίστηκαν οι θέσεις απασχόλησης, εκτός γεωργικού τομέα, στον ιδιωτικό τομέα κατά τον μήνα Οκτώβρη στις ΗΠΑ, ύστερα από πτώση 227.000 κατά τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Automatic Data Processing (ADP).

Παρόλα αυτά, η απώλεια των θέσεων εργασίας είναι η μικρότερη από το μήνα Ιούλιο. Η απασχόληση στον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε κατά 86.000 θέσεις, ενώ στον τομέα των αγαθών, συμπεριλαμβανομένων του βιομηχανικού και κατασκευαστικού κλάδου, κατά 117.000.

Στις 50,6 μονάδες από τις 50,9 μονάδες του προηγούμενου μήνα υποχώρησε ο δείκτης υπηρεσιών στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το Institute for Supply Management.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του δείκτη πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει πως περισσότερες επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οι επιχειρηματικές συνθήκες βελτιώνονται σε σχέση με αυτές που «βλέπουν» επιδείνωση των συνθηκών.</

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.